Podatek Belki a Urząd Skarbowy

Wszystko na temat korzystnego lokowania pieniędzy w lokaty i obligacje. Lokaty terminowe w euro, dolarach, złotówkach. Jaki bank ma aktualnie najwyżej oprocentowaną lokatę.

Podatek Belki a Urząd Skarbowy

napisał echobike » 2010-11-17, 16:15

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób odprowadzany jest podatek Belki z lokat do Urzędu Skarbowego. Czy jest on odprowadzany zbiorczo od wszystkich klientów, czy też od każdego z osobna (wraz z danymi każdego klienta)? Chodzi mi o to, czy Urząd Skarbowy dowie się o moim koncie w momencie wygaśnięcia lokaty i podczas odprowadzania podatku Belki?

Czy banki w jakiś sposób informują US o posiadanym przeze mnie rachunku? Jeśli tak, to w jakim momencie? Jaką operację musiałbym wykonać, aby zaistniało prawdopodobieństwo zgłoszenia mojego konta do US? Następuje to automatycznie po otworzeniu rachunku, czy też po spełnieniu jakichś określonych warunków?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
echobike

napisał rodzynek2 » 2010-11-17, 18:36

Bank odprowadza podatek od odsetek zbiorczo, więc same odsetki nie zdradzą Cię przed US. Ale oczywiście jest pewien haczyk:
- Bank może powiadomić KNF (Komisję Nadzoru Bankowego, a ta może poinformować dalsze władze) o każdej transakcji, jeżeli ta wydaje się podejrzana (np. pranie brudnych pieniędzy).
- Bank musi poinformować KNF o każdej transakcji 50 000 lub wyżej.
-Bank musi udostępnić informacje o wszystkim między innymi sądowi, US, komornikowi itp. na każde żądanie, nawet jeżeli jest to strzał w ciemno.
rodzynek2

napisał echobike » 2010-11-17, 22:55

Czy aby na pewno od 50 tys. zł wzwyż, a nie powyżej 15000 euro?

15000 euro = prawie 60 tys. zł, a to już spora różnica. :)
echobike