Cetelem Bank

Wszystko na temat kredytów gotówkowych. Kredyty konsumpcyjne, pożyczki hipoteczne przeznaczone na dowolny cel. Kredyty bez zaświadczeń.

napisał pekot » 2009-12-12, 23:36

Witam,
Bank nie ma możliwości wysłać komornika do dłużnika, to jest tylko straszenie i mobilizowanie klienta do szybkiej wpłaty. Komornik przyjdzie do domu dopiero po wyroku sądu, a tego od ręki się nie załatwia. Oczywiście jeżeli nie zaplacisz raty, to bank w każdy możliwy sposób będzie chciał zmusić dłużnika do spłaty, ale komornik jest mozliwy dopiero po: dwóch wezwaniach do zapłaty listem poleconym, ostatecznym wezwaniu do zapłaty z informacją o wszelkich krokach jakie podejmie ( sąd, komornik, dodatkowe koszty egzekucyjne), nadaniu wyrokowi klauzuli wykonalności ( ok. 2 tygodnie), i dopiero na końcu jest komornik. Cała procedura trwa zwykle ok 4 miesięcy, zależnie od miejscowości i szybkości sądów, bo sąd ma w tym przypadku najwięcej do powiedzenia. Pamiętaj, to bank potrzebuje "klepnięcia" sądowego do wyslania komornika a nie wysyła go sam kiedy chce i jak chce. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt....
pekot

napisał sqadan » 2009-12-18, 23:30

moze do poczatku roku dadza spokoj bo w koncu swieta i wydatki ale zobaczymy:)
Wzajemnie wesolych świat
sqadan

napisał piotrs1978 » 2009-12-20, 09:33

TBag napisał(a):mialem tam kiedys raty. Raty splacilem przed terminem a tu pożniej dzwonią i dają mi "w nagrode" karte kredytowa, oczywiscie mowie przez telefon ze nie potrzebuje a tu następnego dnia przychodzi sms ze moja karta została aktywowana. Oczywiscie od razu oplaty za ubezpieczenie, uzywanie i w sumie wyszło mi 45zł, ale na szczescie juz mam spokoj z Cetelem. Teraz mam raty w Ge Money i juz wiem że też beda klopoty pożniej(bo na razie jest git). I teraz jak bede bral cos na raty to tylko lukas i Aigo

Nie rozumiem dlaczego w GE Money miałbyś mieć problemy. Bank ten udziela kredytu ratalnego w karcie kredytowej. Po zakończeniu rat limit karty się odnawia i możesz znów się zadłużyć nie przedstawiając na nowo dokumentów finansowych. Jeżeli natomiast nie będziesz chciał kontynuować współpracy wystarczy że wyślesz pisemną rezygnację z kredytu i karty do Gdańska na Elżbietańską listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Ja tak zrobiłem i otrzymałem jeszcze potwierdzenie z GE Money o zakończeniu współpracy i podziękowanie. Raty wszystkie spłacałem na czas i nie miałem żadnych opóźnień.
Bank staje się niemiły, gdy klienci nie spłacają rat na czas. Stąd są później opłaty za spóźnienia, kary itp. Warto zajrzeć do taryfy prowizji i opłat przed wzięciem kredytu. Poza tym warto też mieć ubezpieczenie do kredytu, które zabezpieczy nas przed skutkami np. utraty pracy. O takie sprawy warto jest zapytać pracownika banku przed wzięciem kredytu. Poza tym jeśli mamy kłopot ze spłatą to nie należy czekać aż zadzwoni windykacja, ale lepiej samemu udać się do placówki i przedstawić sytuację. Zdecydowana większość takich spraw kończy się ugodą i bank zgadza się rozłożyć płatności na dogodne raty.
piotrs1978

Nie bierzcie nic Z Cetelem!!!!!!!

napisał Prawnik » 2010-07-16, 16:53

Moje doświadczenie z nimi wygląda tak:
Kupiłem sprzęt na raty. Za jakiś czas drugi ( w sklepie RTV Euro AGD). Ich "opiekunem kredytowy jest Cetelem"
Miałem więc 2 rzeczy na raty. Wszystko ok, tylko przy przedostatniej racie pani z kasy w RTV euro... przelała pieniądze jak się teraz okazało na nie ten sprzęt który był akurat do spłaty. Jej pomyłka.
Teraz, po roku czasu gdy rzecz została spłacona i "zapomniana" dzwoni niemiły i chamski pan informując mnie że jest zaległa rata w wysokości 54 zł. Ale przecież płaciłem pomyślałem. I tu wyszła ta pomyłka pani z kasy...
Chamstwem jest to że pan zamiast mi wyjaśnić o co chodzi naskoczył na mnie i dał mi tydziań na spłatę zaległości... Gdy na drugi dzień zadzwoniłem, okazało się że do zapłaty jest nie 54 zł, al 224....
Wtedy nie wytrzymałem i złożyłem reklamację poprzez sklep.
Prawnik

napisał piotrs1978 » 2010-07-16, 17:23

Prawnik napisał(a):Moje doświadczenie z nimi wygląda tak:
Kupiłem sprzęt na raty. Za jakiś czas drugi ( w sklepie RTV Euro AGD). Ich "opiekunem kredytowy jest Cetelem"
Miałem więc 2 rzeczy na raty. Wszystko ok, tylko przy przedostatniej racie pani z kasy w RTV euro... przelała pieniądze jak się teraz okazało na nie ten sprzęt który był akurat do spłaty. Jej pomyłka.
Teraz, po roku czasu gdy rzecz została spłacona i "zapomniana" dzwoni niemiły i chamski pan informując mnie że jest zaległa rata w wysokości 54 zł. Ale przecież płaciłem pomyślałem. I tu wyszła ta pomyłka pani z kasy...
Chamstwem jest to że pan zamiast mi wyjaśnić o co chodzi naskoczył na mnie i dał mi tydziań na spłatę zaległości... Gdy na drugi dzień zadzwoniłem, okazało się że do zapłaty jest nie 54 zł, al 224....
Wtedy nie wytrzymałem i złożyłem reklamację poprzez sklep.

Rozumiem Pana zdenerwowanie, bo jak domyślam się zadzwonił ktoś z windykacji. Na Pana miejscu spłaciłbym zadłużenie i oczywiście złożył reklamację do banku. Natomiast z historii tej płynie jedna nauka - należy dokładnie sprawdzać czy wpłaciliśmy właściwe kwoty na właściwe konto, a na koniec spłaty warto wziąć zaświadczenie o spłacie. Ewentualne późniejsze roszczenia banku po wystawieniu takiego zaświadczenia są bezpodstawne.
piotrs1978

bank cetelem oszukuje ludzi

napisał kikac83 » 2010-07-28, 18:21

Wzięłam jakiś czas temu parę rzeczy na raty z banku cetelem . Do końca zostało mi parę rat do spłacenia i wystosowałam do nich pismo,ze chce spłacić to w całości i proszę o informacje jaka kwota została do całkowitej spłaty kredytu a oni bez mojej wiedzy spłacili ten mój kredyt innym i tylko przysłali pismo jaka kwotę mam do spłaty z nowym limitem kredytowym i z powrotem na 20 rat (śmieszne bo nic od nich wcześniej nie dostałam i nic takiego nie podpisywałam) jak do nich zadzwoniłam to pani z informacji powiedziała,ze dostaliśmy kartę i wzięliśmy kredyt ,gdzie ani jednego i drugiego nie widziałam na oczy….Szok,bo ja nic nie brałam,tylko chciałam zostać poinformowana jaka kwota została mi do spłaty. Płace normalnie jak mam w umowie do 10 każdego miesiąca, gdzie przy nowej ich umowie mam płacić 8 a jak po zapłacę to naliczają w h... wielkie odsetki/ Napisałam pismo do banku z reklamacja i czekam na odpowiedz,ale ja tego tak nie zostawię,bo to nie jest zgodne z przepisami i moja umowa ….Tego banku nikomu nie polecam i radzę się 100 razy zastanowić zanim coś z niego się weźmie

Pozdrawiam
Kika
kikac83

Pilnie potrzebuję treść regulaminu Cetelem

napisał martaaa » 2010-10-27, 19:04

Potrzebuję treść regulaminu do umowy kredytoweuj na zakup RTV z CETELEM obowiązującego w lipcu 2008r. Niestety mój egzemplarz gdzieś się zapodział, a potrzebuję go do wykorzystania w korespondencji z bankiem. Dzięki
martaaa

spłata rat w Cetelem Bank.

napisał aralia » 2011-04-11, 10:38

jedni maja problem ze spłaceniem kredytu, drudzy chcą go spłacić szybciej, przed terminem. tutaj jest ukazany problem własnie wcześniejszej spłaty, kredyt był zaciagnięty w Cetelem Bank.
aralia

Poprzednia strona