Witam! Chciałam zaciągnąć pożyczkę (kredyt) w banku na kwotę do 20 000 zł na wykup mieszkania. Przeglądam oferty banków ale tak naprawdę to tylko zrobił mi się mętlik w głowie i nie wiem który bank wybrać. Dodam że konto osobiste mam w Alior Bank. Jaki bank polecacie? Proszę o poradę. Pozdrawiam.
Witam! Kwota 20 tys. zł to dolna granica kredytów hipotecznych, które mają mniejsze oprocentowanie i są na dłuższy okres czasu. Myślę, że poszukanie kredytu hipotecznego na tą kwotę nie będzie trudne. Obecnie oprocentowanie takiego kredytu wynosi od 6,38% rocznie w BGŻ, a kredyty gotówkowe to 12% rocznie plus prowizje, ale średnio to nawet powyżej 20%. Doradzam więc rozejrzeć się za kredytem lub pożyczką hipoteczną.
Pozdrawiam, Barbara Doradca Finansowy Brandmind
Za tą odpowiedź brandmind otrzymał podziękowania od:
brandmind napisał(a): Doradzam więc rozejrzeć się za kredytem lub pożyczką hipoteczną.
U mnie kredyt hipoteczny raczej nie wchodzi w grę. Mieszkanie na które chcę wziąć kredyt nie jest na własność. Jest to tzw. Towarzystwo Budownictwa Społecznego a wpłata o której mowa, to koszty partycypacji w najmie tego lokalu, a z tego co się orientuję to hipoteka wymaga aktu własności danej nieruchomości.
Witam, kredyty gotówkowe najlepiej brać w skokach (polecam skok Wspólnota), indywidualne podejście do klienta, miła i fachowa obsługa, szybka decyzja. oprocentowanie uzależnione od okresu kredytowania, wysokości i źródła dochodu, waha się w granicach 15-18%. Pozdro
Przy pożyczkach/kredytach gotówkowych trzeba uważać na haczyki, zwłaszcza teraz, kiedy zapotrzebowanie na kapitał jest znacznie większe.Oferty "0% prowizji"to często zmyłka. Banki rezygnując z prowizji zwiększają oprocentowanie kredytu, które jest głównym czynnikiem wpływającym na jego koszt.
W takim wypadku polecam Ci jeszcze dokładnie porozmawiać z przedstawicielami tego towarzystwa dlatego że niektóre z nich współpracują z bankami które udzielają kredytów na partycypacje.