Praktyka prowadzenia egzekucji przez bank

Wszystko na temat kredytów gotówkowych. Kredyty konsumpcyjne, pożyczki hipoteczne przeznaczone na dowolny cel. Kredyty bez zaświadczeń.

Praktyka prowadzenia egzekucji przez bank

napisał jagang » 2011-01-30, 12:45

Witam wszystkich!
Mam dość poważny problem i będę wdzięczny za radę.
Sytuacja wygląda tak, że pięć lat temu wziąłem pożyczkę hipoteczną, żeby podratować budżet rodziców - taty działalność gospodarcza miała poważne problemy. do tej pory rodzice w miarę spłacali raty, ale niestety ostatnio się pogorszyło i na dokładkę popadamy w coraz głębszy konflikt.
Kredytu zostało do zapłaty około 370.000 zł, jego zabezpieczeniem jest dom o powierzchni 300 m2 i pusta działka budowlana około 1.200 metrów - obie obciążone hipoteką i będą własnością matki. Rozważam teraz różne opcje, m.in. zwrócenie się do banku, że nie jestem dalej wstanie spłacać kredytu. Co się wtedy stanie? Czy bank będzie dochodził kasy z tych nieruchomości obciążonych hipoteką, czy też raczej komornik zajmie mi wynagrodzenie/samochód/mieszkanie, którego jestem właścicielem, a nie jest zabezpieczone hipoteką?
Na chłopski rozum chyba lepiej by było sprzedawać te nieruchomości obciążone hipoteką, ale boje się, że zlicytują moje mieszkanie i wtedy ja zostanę na bruku, a rodzice z domem, który im de facto zafundowałem.

Z góry dzięki za radę :)
jagang