RAPORT BIK A KREDYT ??

Wszystko na temat kredytów gotówkowych. Kredyty konsumpcyjne, pożyczki hipoteczne przeznaczone na dowolny cel. Kredyty bez zaświadczeń.

RAPORT BIK A KREDYT ??

napisaÅ‚ malayo » 2010-05-17, 10:17

Mam pytanie w sprawie zdolności kredytowej oraz historii w BIK.

Zamówiłam bezpłatną informację ustawową aby dowiedzieć się jaka jest moja sytuacja kredytowa gdyż spóźniłam się ze spłatą raty kredytu odnawialnego.
Z informacji wynika, że historia rachunku - liczba dni opóźnienia wygląda następująco:
saldo należności wymaganych : 35
liczba dni opóźnienia: 54

przy innym kredycie:
saldo należności wymagancyh: 50
liczba dni opóźnienia:26

przy tych samych kredytach (na łączną kwotę 4tyś zł) z raportu wynika, że w roku 2008 liczba dni opóźnienia to 10 i 4.

Z tego co udało mi się wyczytac w przepisach termin zadłużenia musi przekraczać 90dni aby stac się niewairygodnym dla banków.

Proszę zatem o odpowiedź:
Dlaczego inny bank odmówił mi udzielenia kredytu w kwocie do 2000tyś (posiadam zarobki, które teoretycznie pozwoliłyby mi na spłatę rat), bank w którym posiadam konto również mi odmówił?

Oraz pytanie drugie co tak naprawdę oznacza moja historia kredytowa oraz czy w takiej sytuacji moge np. zakupić jakąś rzecz na raty?
Czy ze względu na te 54dni opóźnienia w spłacie przez kolejne 5 lat nie dostane pozyczki, nawet jeśli ureguluję wszelkie swoje zobowiązania i zamkne posiadane kredyty?

z góry dziękuję
MK
malayo

napisaÅ‚ Starfinance » 2010-05-18, 13:51

To jak rzutuje taka historia dla banku zależy od banku. W jednym nie przejdą nawet najmniejsze opóźnienia, w innym mogą być do 30 dni, w jeszcze innym do 90. Trudno zatem dać tutaj uniwersalną odpowiedź.

Jeśli spłacisz zobowiązanie możesz zwrócić się o wypis z BIKu i dzięki temu będziesz miał dla banków czystą historię. Musisz jednak dane zobowiązanie w całości spłacić!
Starfinance

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości