Co sie bardziej oplaca: fundusz inwestycyjny czy lokata?

Wszystko na temat funduszy akcyjnych, obligacji i rynku pieniężnego a także bezpośredniego inwestowania w akcje.

Re: Co sie bardziej oplaca: fundusz inwestycyjny czy lokata?

napisał hessus » 2009-05-25, 23:22

zawsze fundusz jesli na dłużej niz kilka lat. zawsze akcje jak na dłużej niż kilka lat. ..............
Lokata = kilka % - belka - inflacja = mało %
hessus

PKO "Bezpieczna lokata"

napisał Mateuszzz » 2009-12-29, 14:09

UWAGA na przekręt funduszu, który gwarantował wypłatę po 3-letnim okresie, 100% wypłaty wpłaconego kapitału z pewnym zyskiem. Tzw fundusz z ochroną kapitału PKO TFI oszukał wykręcając się spadkami na giełdzie. Siedziba okradanych funduszy mieści się w Warszawie na ulicy PUŁAWSKIEJ 15.
Nie polecam nikomu z korzystania z takiej bezpiecznej lokaty PKO (OSZUSTWO!!!).
Mateuszzz

napisał tatalka99 » 2010-01-30, 12:03

Fundusze inwestycyjne nigdy nie zakłada sie na rok albo na 2 lata.Zakłada sie je minimalnie na 3 lata w gore.Trzeba liczyc sie rowniez z utrata kwoty ulokowanej. Jesli ma Pan duza kwote do ulokowania proponuje lokate bez podatku procent jest 4.4, co odnosi sie do lokaty 5.6% z podatkiem.Mozna ja zalozyc na rok, dwa czy 3 lata.Czyz to nie jest korzystne?
tatalka99

Fundusze

napisał piotrs1978 » 2010-07-21, 10:45

Chciałbym odświeżyć ten temat, gdyż jest on stale aktualny. Przede wszystkim fundusze można nabyć od razu większą kwotą albo nabywając systematycznie co miesiąc małą kwotą. To drugie rozwiązanie pozwala też uniknąć dużych strat, jakie bywają na giełdzie w wyniku przejściowych spadków.
piotrs1978

napisał Kleo108 » 2010-08-30, 08:38

Na jakiej zasadzie nabywanie funduszy systematycznie małą kwotą ma zmniejszyć ryzyko strat?!
Kleo108

napisał marco22 » 2010-11-23, 20:07

na zasadzie dywersyfikacji funduszy..
marco22

napisał piotrs1978 » 2010-12-04, 13:08

Jeżeli chodzi o lokaty to są one dobre ale do 1 roku czasu. Zarabia się na nich mniej ale pewniej. Z kolei fundusze inwestycyjne różnią się między sobą poziomem ryzyka. Generalnie fundusze można w dużym uproszczeniu podzielić na:
- akcyjne - o największym stopniu ryzyka, ale tez możliwość uzyskania największych zysków. Horyzont inwestycji powinien tu wynieść od 3-5 lat
- mieszane (zrównoważony, stabilnego wzrostu) - fundusze te zawierają w swoim portfelu część akcji a część stanowią bezpieczne papiery wartościowe jak np. papiery dłużne. Horyzont inwestycji powinien tu wynieść co najmniej 2 lata. Są to fundusze o średnim poziomie ryzyka.
- pieniężne - o najmniejszym stopniu ryzyka, nie posiadające w swoim portfelu akcji. Dają mniejszy ,ale bezpieczny zysk. Horyzont inwestycji to przynajmniej 1 rok.
Inwestując w fundusze trzeba być świadomym jakie ryzyko się akceptuje i jakie zyski chcemy osiągnąć.
piotrs1978

pyt.

napisał Tomaszo22 » 2010-12-20, 18:44

piotrs1978 napisał(a):Jeżeli chodzi o lokaty to są one dobre ale do 1 roku czasu. Zarabia się na nich mniej ale pewniej. Z kolei fundusze inwestycyjne różnią się między sobą poziomem ryzyka. Generalnie fundusze można w dużym uproszczeniu podzielić na:
- akcyjne - o największym stopniu ryzyka, ale tez możliwość uzyskania największych zysków. Horyzont inwestycji powinien tu wynieść od 3-5 lat
- mieszane (zrównoważony, stabilnego wzrostu) - fundusze te zawierają w swoim portfelu część akcji a część stanowią bezpieczne papiery wartościowe jak np. papiery dłużne. Horyzont inwestycji powinien tu wynieść co najmniej 2 lata. Są to fundusze o średnim poziomie ryzyka.
- pieniężne - o najmniejszym stopniu ryzyka, nie posiadające w swoim portfelu akcji. Dają mniejszy ,ale bezpieczny zysk. Horyzont inwestycji to przynajmniej 1 rok.
Inwestując w fundusze trzeba być świadomym jakie ryzyko się akceptuje i jakie zyski chcemy osiągnąć.

Witam.

Zatem prosze powiedziec , co mam wybrac w mojej sytuacji gdzie;
-zaciągnąłem kredyt studencki ( tj. 600 mies.) ale pierwszą transze otrzymam w marcu z wyrównaniem to bedzie 3 600 zl
- jestem na 1 roku i mysle inwestowac pieniądze przez caly okres studiow tj. razem 5 lat

jak pan mysli, co bedzie najlepszym rozwiązaniem,oczywiscie wiadomo ze bezpieczenstwo wkladów jest najwazniejsze,ale zapewne da sie jakos rozsądnie te pieniadze zainwestowac. Pytanie tylko czy bawic sie w lokaty czy od razu jakis fundusz o zrownowazonym ryzyku.
Prosze o jakies info
Tomaszo22

RE:

napisał piotrs1978 » 2010-12-21, 20:39

Sądzę, że nie inwestował Pan nigdy w fundusze, dlatego radziłbym podzielić środki pieniężne. Jak napisałem w poście wcześniej musi Pan sobie zdawać sprawę, że fundusz zrównoważony posiada średnie ryzyko inwestycyjne. Jeżeli chce Pan mieć bezpieczeństwo środków to radzę większość środków umieścić na dobrej lokacie i funduszu pieniężnym a tylko część (np 500 czy 1000 zł) w fundusz zrównoważony. Jeżeli przekona się Pan do Funduszy, które zawierają akcje, to zawsze może Pan zamienić na fundusz pieniężny na zrównoważony.
piotrs1978

napisał reginn » 2011-04-18, 13:58

Po przeanalizowaniu wszystkich "za" i "przeciw" mam zamiar zainwestowac w fundusz, wiem że to większe ryzyko, ale i większe możliwe do wypracowania zyski. A tak konkretnie to interesuje mnie ta oferta od bph: http://www.bphtfi.pl/klienci-indywidualni/fundusze-inwestycyjne/fiz/bph-fiz-multi-inwestycja
Co o niej sądzicie? Warto?
reginn

Poprzednia stronaNastępna strona