kupno złota

Wszystko na temat funduszy akcyjnych, obligacji i rynku pieniężnego a także bezpośredniego inwestowania w akcje.

kupno złota

napisał astra0 » 2009-09-24, 20:55

Witam, chciałem wiedzieć co trzeba zrobić żeby kupić w banku złoto, domyślam się że potrzebne jest konto, chciałem też wiedzieć czy za przechowywanie złota płaci się więcej niż za trzymanie kasy na koncie, i czy każdy bank sprzedaje złoto. Jestem zainteresowany bankiem PKO. Jeszcze chciałem wiedzieć czy banki "zezłacają" środki pieniężne po podobnych cenach, czy po różnych, i jak te ceny mają się do cen rynkowych złota. Zauważyłem że w sklepach ze złotem, na kupnie 5g zaoszczędzamy około 150 PLN w stosunku do kupna 5x1g. Czy w bankach jest podobnie??

Wiem że pytanie jest dość złożone ale bardzo proszę o odpowiedź ludzi wyposażonych w odpowiednią wiedzę.
astra0

napisał Znafca_Tematu » 2009-10-09, 09:28

Widzę, że nikt nie podjął się doradzić... sprawa stara ale może ktoś skorzysta.
Po pierwsze radzę się zastanowić w kwestii inwestowania w złoto. Ceny rynkowe złota są zależne od kursu dolara i wszystkie wzrosty i spadki kursu złota pokazywane w tej walucie. Jeśli więc poważnie zastanawiasz się nad inwestycją w złoto przeanalizuj proszę walutę USD, której ostatnio nie wiedzie sie najlepiej.
Po drugie - jeśli już chcesz zainwestowac w złoto to pójdź do Open Finance lub Expandera - za darmo doradzą tobie jak to możesz najlepiej zrobić. Możesz też za ich pośrednictwem rozpocząć swoją złotą przygodę.

Pozdrawiam,
Znafca_Tematu

napisał astra0 » 2009-10-09, 23:04

dzięki za rady. Jeśli chodzi o złoto to z tego co czytałem ma zdrożeć - ale opinie są jak zwykle podzielone. Według niektórych upadek dolara (również jako waluty międzynarodowej) ma korzystnie wpłynąć na ceny złota - ale dość trudno się do tego odnieść - kupując złoto myślałem bardziej o długoterminowej inwestycji, głównie chodziło o zezłocenie oszczędności żeby nie zmalały. Myślałem raczej o skromnych ilościach kruszcu.
astra0

napisał Znafca_Tematu » 2009-10-10, 13:42

Złoto zawsze jest bezpieczne jak inwestujesz na kilka, kilkanaście lat. Warto też wziąć większą ilość.
Jeśli mogę polecić alternatywę - to możesz zastanowić się nad funduszami "bezpiecznymi": przeznaczasz np 10% swoich dochodów na comiesięczne wpłaty na fundusze.
Przy pomocy doradcy finansowego lub swojej analizy wybierasz, w które fundusze mają być twoje pieniądze inwestowane...
Też zastanawiałem się nad złotem ale mając np luźne 1000 - 1500 miesięcznie poważnie zastanawiam się nad założeniem konta z funduszami.
Dla jasności - nie mam nic wspólnego z naganianiem ludzi na fundusze ;)
Znafca_Tematu

napisał piotrek » 2009-10-12, 09:32

Popyt na złoto podobno ma już być tylko z roku na roku większy - ponieważ podaż jest ograniczona praktycznie wszystkie złoża złota na świecie zostały już odkryte.

Dodatkowo coraz większy popyt na złoto wykazują jubilerzy z krajów rozwijających się np. z Indii.

No i mamy kryzys, jesli wybuchnie inflacja na świecie (z powodu dodrukowania pieniedzy przez wiele państw, liderem oczywiscie sa tu USA ), to zloto i inne metale szlachetne to bedzie dla wielu ucieczka w celu zachowania wartości swoich srodkow.

Jak juz tu zostalo wspomniane opcja warto rozwazenia zamiast kupowania zlota fizycznie, jest nabycie jednostek fudnuszy inwestujacych w zloto
piotrek