Zakładałem lokatę a mam fundusz akcji

Wszystko na temat funduszy akcyjnych, obligacji i rynku pieniężnego a także bezpośredniego inwestowania w akcje.

Zakładałem lokatę a mam fundusz akcji

napisał darek » 2009-01-29, 19:28

Jakiś dwa lata temu poszłem do banku PKO rzeby założyć lokatę i wpłacałem co jakis czas moje oszczędności , na początku był spadek ale konsultantka powiedziała mi że nie ma się czym martwić i tak mineło dwa lata ostatnio jak poszłem do banku to okazało sie że mam na koncie niecałe 40 % tego co wpłaciłem i nie mam lokaty tylko funusz akcji polskich FIO i w związku z tym co mam robić pomocy .........
darek

napisał pronew13 » 2009-01-30, 16:37

Sprawdź umowę, jeśli na umowie masz wyraźnie napisana "lokata" to bez problemu możesz złożyć skargę w banku.
Chyba, że umowy nie czytałeś a tam było wyraźne zaznaczenie " ze kasa będzie inwestowana tu i tam".
Tak, czy inaczej powinieneś walczyć, bo coś takiego jest nie do pomyślenia.
pronew13

napisał darek » 2009-02-24, 11:06

Mam umowę na konto a lokatę, a w odziale banku przy zakładaniu powiedzieli iż jest to tak samo jak lokata ( fundusz akcji polskich ) a jak sie pytałem czy nie stracę oszczędności to odpowiedzieli mi że nie i teraz mam tylko 1/3 wpłaconej kwoty i pytanie co mam dalej robić czy można się do kogoś z tym zwrócić ( oprócz banku )
darek

napisał Ekon » 2009-03-07, 18:27

Z tego co wiem, lokata, a fundusz akcji polskich to dwie różne rzeczy. W przypadku lokaty na 100% otrzymasz całość wpłaconej sumy, ale z funduszem to różnie bywa- wszystko zależy od tego jak kształtuje się sytuacja na giełdzie. Jeśli rzeczywiście masz fundusz, to jedyne co możesz zrobić to napisać skargę na pracownika, który wprowadził Cie w błąd, ale najpierw dobrze przeczytaj umowę.
Ekon

Re: Zakładałem lokatę a mam fundusz akcji

napisał wroniak » 2009-05-19, 20:10

darek napisał(a):Jakiś dwa lata temu poszłem do banku PKO rzeby założyć lokatę i wpłacałem co jakis czas moje oszczędności , na początku był spadek ale konsultantka powiedziała mi że nie ma się czym martwić i tak mineło dwa lata ostatnio jak poszłem do banku to okazało sie że mam na koncie niecałe 40 % tego co wpłaciłem i nie mam lokaty tylko funusz akcji polskich FIO i w związku z tym co mam robić pomocy .........

Osobiscie doradzalbym poczekac az wartosc troche urosnie.
W czasie bessy jest to narmalne. ale historia nas uczy ze po spadkach sa i wzrosty ;)

Co do porownania lokata a fundusz, regularne oszczedzanie na funduszach jest zdecydowanie abrdziej oplacalne pod warunkiem ze bedzie regularne i dlugoterminowe, wtedy mozna spodziewac sie zyskow rzedu 12%.

Wiecej informacji - prosze o wiadomosc.
wroniak