napisał mariush5532 » 2008-09-09, 12:58
Ja wybrałem Commerciala i jestem z tego dumny. Posiadają najniższe opłaty za zarządzanie ponieważ skupiają 2,79 mln Polaków więc mogą sobie na to pozwolić. Mam bardzo dobrego agenta, który wszystko mi wyjaśnia jak do niego zadzwonię.
CU jest na rynku od początku czyli od 1991 (ubezpieczenia) i od 1999 (OFE) i mają bardzo dobrą pozycję. Posiadają certyfikat ISO - szybka ściągalność składek (powyższe stwierdzenie uważam że jest "z kapelusza" ponieważ gdyby CU nie ściągało składek to by nie przyznali im ISO - które jest odnawiane co kwartał).
ISO jest gwarancją dobrej obsługi klienta i jakością usług - przykładem jestem ja i moja rodzina, która jest w CU. Dużym plusem dla mnie jest stabilność - CU inwestuje 70 % w obligacje a tylko 30 % w akcje - bezpieczeństwo w inwestowaniu.
Ważne! Biorąc pod uwagę wybór funduszu warto wejść na stronę Krajowego Nadzoru Finansowego - rządowa strona- tam są wszystkie dane często aktualizowane. Co najważniejsze - jest to wiarygodna strona.
Większość stron na temat funduszy ma różne rankingi - co ciekawe - każdy inny i wychodzi, że każdy fundusz jest na 1 miejscu.
Żeby się w tym nie zagubić radzę przemyśleć wybór dokładnie!
Ważne 2! Funduszy kiedyś było bardzo dużo, zostało 15, a za chwilę 14 ponieważ Aegon wchłania Bankowy. W końcu zostaną 3 albo 4. Jeżeli fundusz zostaje wchłaniany to proszę nie wierzyć w cuda, że portfel emerytalny wchłanianego funduszu na tym nie traci - zmiana pracowników, szkolenia, zmiana nazwy. Do nie są małe pieniądze
Aha.... Nie patrzcie na roczne rankingi bo one nic nie mówią...
Najważniejszy jest ranking od początku istnienia funduszu do dzisiaj.
Są fundusze, których stopa zwrotu jest uzależniona od giełdy. Nie będę podawał przykładów, żeby nie robić antyreklamy.
Najlepszy wybór to samodzielny wybór!
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru funduszu