Transfer do innego funduszu emerytalnego.

Wszystko na temat funduszy emerytalnych, indywidualnych kont emerytalnych - produktów z II i III filaru ubezpieczeń społecznych. Czyli gdzie najkorzystniej lokować pieniądze na swoją przyszłą emeryturę.

Transfer do innego funduszu emerytalnego.

napisał misio » 2009-12-15, 16:50

Witam mam następujący problem. Musze zmienic fundusz emerytalny bo przynosi mi same straty. Jestem już uczestnikiem od ponad 2 lat I wiem ze moge w zwiazku z tym zrobic to bezplatnie. Nie orientuje sie tylko czy na pewno nie traca na tym moje oszczedności no I powiem szczerze ze nie mam calkowicie pomyslu do jakiego funduszu bedzie sie teraz najbezpieczniej przeniesc. Proszę o jakieś wskazówki!
misio

napisał TBag » 2009-12-31, 19:49

Ing wypada dosyć dobrze w ostatnich rankingach wiec bym ich proponował, a teraz od 1 stycznia spada maksymalna prowizja pobierana przez ofe z 7% do 3,5% więc wszędzie będzie troche taniej. A oszczednosci się nie traci przy przenoszeniu się
TBag

napisał misio » 2010-01-04, 13:05

No wlasnie znalazłem informacje ze teraz w losowaniu nie biorą udzialu trzy najlepsze i to są PZU, ING i CU. Zastanawiam się nad którymś z nich, choć jeśli chodzi o spółkę, którą wymieniłeś, to bardzo wiele słyszałem o ich klopotach finanswowych w związku z kryzysem na świecie, wiec to chyba jednak odpada. Zastanawiam sie tylko czy lepiej teraz postawic na społkę która wykazuje wahania i jest bardzo wysoko na zmiane z niskimi notowaniami czy lepiej wybrac taka która utrzymuje się może nie na pierwszej pozycji ale na stałej i wysokiej?
misio

napisał Viki78 » 2010-04-12, 11:38

ja zmieniłam swój fundusz na ING -praktycznie wszystko załatwili za mnie, musiałam miec tylko poprzednia umowe (nr klienta).
Viki78

napisał tatalka99 » 2010-04-14, 20:23

Viki78 napisał(a):ja zmieniłam swój fundusz na ING -praktycznie wszystko załatwili za mnie, musiałam miec tylko poprzednia umowe (nr klienta).

Ja polecam PKO BP Bankowy OFE, poki co nie jest moze w pierwsze trojce ale idzie do przodu, a po za tym mozna samemu sobie sprawdzac skladki jedyny fundusz ktory takie cos zaoferowal:)
tatalka99