Fortis - Obiecująco
napisał rafa » 2010-05-20, 13:51
Dziś otworzyłem u nich konto. Przyjemna obsługa, szybko - 15 min. Wybrałem najskromniejszy pakiet "S". Fakt, że przelewy internetowe kosztują 0,50 zł, ale przy mojej częstości przelewów - kilka na miesiąc, lub długo, długo nic (wyjazdy zagraniczne) to dobra opcja, bo wtedy nie płacę 'abonamentu' za posiadanie karty, a więc można o koncie zapomnieć i nie być później zdziwionym ujemnym saldem. Taką przynajmniej mam nadzieję, bo wszystko okaże się w praniu. Myślałem o m-Banku, ale nie ma w moim mieście wpłatomatów i w mojej sytuacji finansowej, gdzie to ja jestem tym, który będzie przeważnie wpłacał na swe konto, do Żabki biegać nie mam zamiaru, żeby tę kasę wpłacić i jeszcze czekać do trzech dni na pojawienie się jej na koncie. Dlatego zdecydowałem się na bank, do którego można normalnie wejść. W grę wchodził też Lukas, ale tu (e-Konto) jest 3 zł za kartę, a wypłata gotówki w placówce może kosztować 5 zł - w Fortisie normalnie, jak w całym świecie, czyli za darmo.
W pakiecie jest rachunek oszczędnościowy 3,6% (zmienna stopa) z kapitalizacją dzienną, a więc przy określonych kwotach max. wolny od wszelkich belek. Można ich mieć kilka (tych rachunków). W porównaniu do Aliora (prawa strona śpi lewa chrapie;) - tam jest 5% od połowy środków, czyli 2,5 % i to tylko przez noc (nie wiem, jak oni to liczą i czy mam te 2,5% dzielić jeszcze na pół). Myślałem o Aliorze, ale 9 zł/mies. przy nieregularnych wpłatach to ciut za dużo. Natomiast wszystkie bankomaty za darmo to jego wielki plus.
W tym pakiecie Fortisa jest też możliwość otworzenia konta walutowego (ale tylko USD i Euro)
Minusem Fortisa jest natomiast opłata 1zł za przelewy wewnętrzne pomiędzy kontem głównym, a oszczędnościowym, ale to przecież rekompensuje % z oszczędnościowego. No i w pakiecie S za darmo jest tylko bankomat Fortisa, a Euronetu już za 5 zł.
Internet banking jest ponoć na wysokim poziomie; drugie miejsce w Polsce pod względem bezpieczeństwa. Zobaczymy. Na razie czekam na aktywację loginu.