Tilora napisał(a):
Zastanawiam się nad eKontem lub eMaxem w mBanku. Poczytałam co nie co na stronie banku, ale nadal mam pewne wątpliwości.
1. Nie rozumiem "podstawowej różnicy" między tymi kontami, czyli pojęcia "tylko jednego zdefiniowanego rachunku docelowego", na który wpłacałabym pieniądze z eMaxa. Na eKoncie jest takich 50.
2. Czy decydując się na eKonto muszę otrzymać eKartę? Nie podoba mi się wizja płacenia za nią co roku, skoro ma służyć tylko do transakcji wirtualnych. Jeśli już, wolałabym posiadać gdzieś ręcznie odpisane dane, które się na niej mają znaleźć. Myślę, że sama VisaElectron była by wszystkim co potrzeba.
3. Gdzieś na stronach przeczytałam sprzeczne informacje: a) eMax to dowolna liczba wypłat miesięcznie za darmo, b) eMax to 4 wypłaty miesięcznie za darmo - kolejne odpłatne.
Tilora:
ekonto - to podtawowe i najbardziej popularne konto bankowe, sluzy przede wszystkim do rozliczen, np.
do wykonywania przelewow.emax i emax plus - to konta oszcednosciowe z wyzszym procentem sluzace glownie do
oszczedzania.
1. Zanczy to tyle ze w przypadku emaxa mozesz sobie zdefiniowac jeden rachunek do celowy na ktory bedziesz z niego przelewac pieniadze ( przewaznie jest to nr. ekonta)
2. Nie musisz. Wiekszosc osob zakladajacych ekonto wogole nie bierze ekarty bo po co?
3. Jesli chodzi o emax plus, pierwszy przelew w miesiacu jest darmowy pozostale juz sa platne, ale jak wspominalem wczesniej to konto do oszcedzania.
Wiem, że założenie tych kont jest darmowe i mogłabym posiadać obydwa - tyle, że po co, skoro jedno mi wystarczy. Nie zależy mi na wysokim oprocentowaniu, tylko na swobodzie korzystania z konta - w internecie, sklepie, od czasu do czasu do wypłacania gotówki z bankomatu.
Jeśli nie zależy ci na wysokim oprocentowaniu odpowiedz jest prosta, zakladasz tylko ekonto.
MOzna i emax plus zalozyc z ekontem, jest darmowe, a nuz ci sie zachce w przyszlosci oszcedzac

Pozdrawiam