mBank - eKonto - Opinie, Oceny, Pytania

Przeczytaj Opinie osób, które już mają konto osobiste w danym Banku. Poznaj wszystkie ukryte opłaty i prowizje. Zadaj pytanie odnośnie oferty danego banku.

mBank - eKonto - Opinie, Oceny, Pytania

napisał admin » 2009-06-10, 00:43

Czy warto założyć konto bankowe eKonto w mBanku? Czy są jakieś ukryte opłaty i prowizje?
Czy karta do konta jest darmowa? Jak jest z wpłatą i wypłatą pieniędzy?
Opisz swoje doświadczenia z Bankiem i wyraź swoją opinie o koncie mbanku ekoncie.
Zadaj pytanie odnośnie konta mBank.

eKONTO - podstawowe parametry:

Załóż konto
Zobacz szczegóły

admin
Administrator

ekonto a emax

napisał piotrek » 2009-09-14, 00:04

Tilora napisał(a):
Zastanawiam się nad eKontem lub eMaxem w mBanku. Poczytałam co nie co na stronie banku, ale nadal mam pewne wątpliwości.

1. Nie rozumiem "podstawowej różnicy" między tymi kontami, czyli pojęcia "tylko jednego zdefiniowanego rachunku docelowego", na który wpłacałabym pieniądze z eMaxa. Na eKoncie jest takich 50.
2. Czy decydując się na eKonto muszę otrzymać eKartę? Nie podoba mi się wizja płacenia za nią co roku, skoro ma służyć tylko do transakcji wirtualnych. Jeśli już, wolałabym posiadać gdzieś ręcznie odpisane dane, które się na niej mają znaleźć. Myślę, że sama VisaElectron była by wszystkim co potrzeba.
3. Gdzieś na stronach przeczytałam sprzeczne informacje: a) eMax to dowolna liczba wypłat miesięcznie za darmo, b) eMax to 4 wypłaty miesięcznie za darmo - kolejne odpłatne.

Tilora:
ekonto - to podtawowe i najbardziej popularne konto bankowe, sluzy przede wszystkim do rozliczen, np. do wykonywania przelewow.
emax i emax plus - to konta oszcednosciowe z wyzszym procentem sluzace glownie do oszczedzania.

1. Zanczy to tyle ze w przypadku emaxa mozesz sobie zdefiniowac jeden rachunek do celowy na ktory bedziesz z niego przelewac pieniadze ( przewaznie jest to nr. ekonta)

2. Nie musisz. Wiekszosc osob zakladajacych ekonto wogole nie bierze ekarty bo po co?

3. Jesli chodzi o emax plus, pierwszy przelew w miesiacu jest darmowy pozostale juz sa platne, ale jak wspominalem wczesniej to konto do oszcedzania.

Wiem, że założenie tych kont jest darmowe i mogłabym posiadać obydwa - tyle, że po co, skoro jedno mi wystarczy. Nie zależy mi na wysokim oprocentowaniu, tylko na swobodzie korzystania z konta - w internecie, sklepie, od czasu do czasu do wypłacania gotówki z bankomatu.

Jeśli nie zależy ci na wysokim oprocentowaniu odpowiedz jest prosta, zakladasz tylko ekonto.
MOzna i emax plus zalozyc z ekontem, jest darmowe, a nuz ci sie zachce w przyszlosci oszcedzac :)

Pozdrawiam
piotrek

napisał Tilora » 2009-09-14, 15:44

Dzięki piękne :).
Tilora

napisał Lukasz » 2009-09-30, 21:33

Szkoda, ze kiedys to klienci mBanku polecali eKonto znajomym bez zadnych promocji a teraz to mBank musi dac jakies nagrody by to samo czynili.
Niestety sporo "marmurkow" juz dogonilo mBank, a niektore nawet i przegonily pod wzgledem oferty.
A kiedy byl to taki fajny bank mozna powiedziec "do wszystkiego"...
Lukasz

rozczarowany mBankiem

napisał martool » 2009-10-10, 21:24

Moje prywatne konto w mBanku zostało zajęte,podobno przez komornika i mam teraz saldo zamiast 1000 to -12000...
Bez żadnego powiadomienia, również ze strony banku. Nie ma nawet do kogo udać się z pretensjami. Uważajcie na swoje pieniądze!
martool

napisał piotrs1978 » 2009-10-25, 11:28

martool napisał(a):Moje prywatne konto w mBanku zostało zajęte,podobno przez komornika i mam teraz saldo zamiast 1000 to -12000...
Bez żadnego powiadomienia, również ze strony banku. Nie ma nawet do kogo udać się z pretensjami. Uważajcie na swoje pieniądze!

Bank dostaje pismo od komornika i musi wykonać zajęcie. Inną sprawą jest, że powinien Cię powiadomić. Chociaż bardziej leży to chyba w kompetencji komornika
piotrs1978

mBank

napisał monique05 » 2009-11-05, 21:07

Jeśli chodzi o mBank to jestem ich klientką i jeśli zależy Wam na tym, aby gdzieś przechowywać pieniądze to eKONTO jest dobrym rozwiązaniem. Dlatego, że otwarcie i prowadzenie konta jest za darmo, przelewy są darmowe do wszystkich banków, kartę również dostaje się za darmo, ewentualnie można ją ubezpieczyć za 1,70zł miesięcznie (opłaca się). Wypłaty z wybranych bankomatów są darmowe. No i konto jest oczywiście internetowe, co w dzisiejszej dobie jest bardzo przydatne i wiele ułatwia. Natomiast jeśli ktoś liczy na jakieś odsetki to niestety eKONTO nie jest dla niego (nie jest to rachunek oprocentowany), a na eMaxie też nie ma wysokiego oprocentowania.
monique05

napisał Kosula » 2009-11-16, 17:55

Mbank jest niewątpliwie w czołowce bankowości elektronicznej. Darmowe konto, przelewy, brak wymogu stałych wpłat, po prostu otwierasz konto i masz :) przez kilka miesiecy mozesz nie miec nawet wplywow :) polecam wszystkim :)
Kosula

co z karta??

napisał wisniaplc » 2009-12-28, 14:08

ile się czeka na kartę?? oczywiście konto założone w mbanku e konto.... bylem w placówce ich i zakładałem.... trzeba jakiś wniosek wypełniać czy karta powinna sama przyjść?? czekam już prawie 2 tygodnie (w sumie święta były po drodze możne to dlatego) jak myślicie?? a i konto musiałem aktywować sam w domu
wisniaplc

napisał piotrs1978 » 2009-12-28, 17:32

wisniaplc napisał(a):ile się czeka na kartę?? oczywiście konto założone w mbanku e konto.... bylem w placówce ich i zakładałem.... trzeba jakiś wniosek wypełniać czy karta powinna sama przyjść?? czekam już prawie 2 tygodnie (w sumie święta były po drodze możne to dlatego) jak myślicie?? a i konto musiałem aktywować sam w domu

Składałem wniosek przez internet i czekałem na kuriera 2 tygodnie. Bank wysyła korespondencję w ciągu 2-3 dni, ale niestety współpracują z kiepską firmą kurierską i okres dostarczenia przedłuża się. Status mojego wniosku mogłem zobaczyć na stronie firmy kurierskiej.
piotrs1978

napisał piotrek » 2009-12-29, 12:45

piotrs1978 napisał(a):
wisniaplc napisał(a):ile się czeka na kartę?? oczywiście konto założone w mbanku e konto.... bylem w placówce ich i zakładałem.... trzeba jakiś wniosek wypełniać czy karta powinna sama przyjść?? czekam już prawie 2 tygodnie (w sumie święta były po drodze możne to dlatego) jak myślicie?? a i konto musiałem aktywować sam w domu

Składałem wniosek przez internet i czekałem na kuriera 2 tygodnie. Bank wysyła korespondencję w ciągu 2-3 dni, ale niestety współpracują z kiepską firmą kurierską i okres dostarczenia przedłuża się. Status mojego wniosku mogłem zobaczyć na stronie firmy kurierskiej.

Tylo, ze uzytkownik "Wisniaplc" pytal o karte do konta. Z tego co wiem karte do konta zawsze przesylali pozniej poczta a nie kurierem.

Jesli chodzi natomiast o sam temat kuriera to rzeczywiscie w przypadku mbanku kiedys wygladalo to bardzo kiepsko.
Teraz chyba od pewnego juz czasu zmienili firme kurierska i same przesylki docieraja do ok. 1 tyg., w zaleznosci czy sie mieszka w wiekszych miastach czy w malych miejscowosciach.
piotrek

Poprzednia stronaNastępna strona