mBank - eKonto - Opinie, Oceny, Pytania

Przeczytaj Opinie osób, które już mają konto osobiste w danym Banku. Poznaj wszystkie ukryte opłaty i prowizje. Zadaj pytanie odnośnie oferty danego banku.

mBank - eKonto - Opinie, Oceny, Pytania

napisał admin » 2009-06-10, 00:43

Czy warto założyć konto bankowe eKonto w mBanku? Czy są jakieś ukryte opłaty i prowizje?
Czy karta do konta jest darmowa? Jak jest z wpłatą i wypłatą pieniędzy?
Opisz swoje doświadczenia z Bankiem i wyraź swoją opinie o koncie mbanku ekoncie.
Zadaj pytanie odnośnie konta mBank.

eKONTO - podstawowe parametry:

Załóż konto
Zobacz szczegóły

admin
Administrator

napisał piotrs1978 » 2011-02-14, 21:39

AnetaM napisał(a):Mam pytanie odnośnie lokaty w Mbank. Czy w czasie trwania lokaty można robić dopłaty?

Jeśli chcesz dopłaca to lepiej załóż sobie konto oszczędnościowe MAX, gdzie zawsze możesz wpłacic kolejne pieniądze. Do standardowej lokaty nie możesz dopłacac.
piotrs1978

UWAGA!! OPŁATA ZA KARTĘ

napisał Misiu » 2011-06-02, 14:34

Chciałbym tylko zauważyć, iż od 1 sierpnia jeżeli nie dokonamy płatności kartą za min. 100 złotych to zostanie naliczona opłata za kartę do konta w wysokości 2 zł miesięcznie :/ No i koniec z zasadami, że wszystko za darmo :/
Misiu

napisał Rychu » 2011-06-10, 12:48

Nie miałem jakiś problemów z tym bankiem. Jednak bardzo denerwujące jest to że co tydzień są zmiany regulaminu i trzeba czytać. Bo jak po ostatniej zmianie regulaminu od 1 sierpnia karta już nie będzie taka za 0 zł. To BYŁ dobry bank, teraz już niczym się nie wyróżnia z tłumu innych.
Rychu

napisał TerminalePoznan » 2011-06-14, 20:37

Dobry bank, tylko nie podoba mi sie ta opłata za 'nie używanie' karty co wprowadzona bedzie od sierpnia.
TerminalePoznan

napisał rodzynek2 » 2011-06-14, 21:51

Mnie nie chodzi o to, żeby bronić podwyżki w mBanku, ale w tej chwili większość banków z kontem obsługiwanym prze internet ma zbliżoną ofertę. Każdy bank ma jakieś tam prowizje za prowadzenie lub kartę, ale też daje obniżki za korzystanie z karty, wpływ wypłaty, czy odpowiednie saldo. Teraz, gdy nie da się załapać za wielu zupełnie nowych klientów, którzy zakładają swoje pierwsze konto, to banki zaczynają walczyć o aktywnych klientów. Aktywnego klient to:
-który płaci kartą- bank zarabia na prowizjach ze sklepów,
-któremu wpływa pensja na konto- bank zazwyczaj inwestuje w krótkoterminowe papiery dłużne Skarbu Państwa, czyli trochę zarabia na tym
-zakłada lokaty (czyli bank ma pieniądze na kredyty),
-bierze kredyty/pożyczki- czy to na czym bank najwięcej zarabia
-korzysta z innych produktów bankowych.

Bank jest gotów obniżyć takim klientom całość lub część prowizji. Na przykład Aior i Eurobank w zamian za konto z wpływającą wypłatą obniżają oprocentowanie pożyczki, Alior daje ubezpieczenie, a Lukas za droższe konto obniża ubezpieczenie. Niemal każdy bank rezygnuje z prowizji za kartę w zamian za odpowiednią sumę transakcji. I długo jeszcze można wymieniać wymieniać takie przykłady.

Natomiast jeżeli konto ma tylko śladowy obrót, to dla banku jest źródłem dodatkowych kosztów.
rodzynek2

napisał piotrek » 2011-06-15, 08:14

@Rodzynek:
Tylko zauważ, że oferta mBanku nakierowana była od początku na ludzi mało zamożnych, którzy w zamian za darmowe w 100 % internetowe konto, godzili się na brak odddziałów, awaryjne wpłatomaty, uciążliwą infolinie.

Był taki układ my dajemy wam mało = ale za to za darmo.

NIe porównuj mBanku do banków naziemnych takich jak Alior czy Eurobank.
Gdyż te banki po pierwsze mają wyższe koszty z okazji prowadzenia oddziałów w całej Polsce.
Oferują wyższy komfort obsługi, więc nic dziwnego, że pobierają opłaty za konto i ewentualnie zwalniaja z nich aktywnych klientów.

Tymczasem mbank jak na razie nie ma żadnego oddziału dla klientów swoich kont, za to opłaty wprowadza podobnie jak inne banki, które to ni są jedynie wirtualne..

Wg mnie mbank sam sobie strzela samobója na dłuższy dystans.
Ludzie nie lubią "kombinowania" - bank pozbawił się swojej jedynej cechy wyrózniającej go spośród innych banków.
Teraz ta oferta to już jedna z wielu spośród innych.
piotrek

napisał rodzynek2 » 2011-06-15, 10:50

Trochę źle mnie zrozumiałeś, nie mam zamiaru bronić mBanku. Chciałem tylko wykazać, że banki cenią sobie aktywnych klientów i to, właśnie, że tą podwyżką oferta mBanku przestała się wyróżniać z pośród ofert większości banków. Z tym, że inne banki mają tą przewagę, że mają oddziały, a na domiar złego wczoraj jedyny wpłatomat mBanku w mojej okolicy miał awarię i nie mogłem wpłacić pieniędzy na konto.
Banki należy porównywać, bo przy porównywalnych ofertach trzeba wiedzieć co banki oferują w zamian.

Nie tylko mBank strzelił sobie samobója. Lukas sobie też strzelił samobója zamykając oddziały w soboty i skracając godziny otwarcia w "normalne" dni z 19 na 18. Siedem lat temu, gdy zakładałem konto w Lukasie, podstawowym argumentem było to, ze był otwarty w soboty, kiedy miałem czas, żeby wszystko na spokojnie pozałatwiać.
rodzynek2

napisał piotrek » 2011-06-16, 17:00

@rodzynek:
Zle Ciebie zrozumiałem .

Wracając do Mbanku, szkoda, zmarnowanego zaufania klientów, na które przez ostatnie lata pracował bank.
Teraz idzie w ślady innych banków.
Przypomniało mi się jak jakiś czas temu mbank w swoich reklamówkach naśmiewał się z Aliora, z jego ówczesnego wprowadzenia opłat za kartę. Pamiętacie ich ówczesny slogan "A jednak wyciekło"?

I mineło trochę czasu i zaczęło "wyciekać" z mbanku
Teraz to Alior pownien się tym samym odwdzięczyć i jakiś fajny spocik reklamowy przygotować.

Szkoda oferty mbanku, teraz to jedna z wielu.

Dziwi mnie to ich posunięcie, bo przecież już kiedyś ładnych parę lat temu mieli doświadzcenie z wprowadzeniem opłąt 0.5 zł za przelewy - jednak szybko się z tego wycofali.
A wtym czasie praktycznie większej konkurencji dla mbanku oprocz inteligo nie bylo

Widać niczego ich ta lekcja nie nauczyła.
Wprowadzają opłaty w czasie gdy większość banków za tą kwotę (2 pln) może dać dużo lepsze konto.

Chociażby ing direct, db net, e-direct vw banku czy inteligo.
piotrek

mbank jest najlepszy

napisał kamilg011 » 2011-06-26, 15:59

czesc

mam konto w mbanku i jest super, nie mowiac o darmowej karcie i emaklerze:) no i darmowym koncie walutowym, mało kto o tym wie.

Zakładasz konto w mbanku, a później prosisz o aktywacje konta w euro i usd i to jest za darmo
kamilg011

napisał rodzynek2 » 2011-06-26, 19:45

Już niedługo darmowa karta się skończy.
rodzynek2

Poprzednia stronaNastępna strona