Aliorbank, konto walutowe, oplaty w EUR ?

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Aliorbank, konto walutowe, oplaty w EUR ?

napisał astropanic » 2011-04-24, 21:22

Dzien dobry,

Jestem klientem Aliorbank, posiadam w tym banku kilka kont prowadzonych w PLN.

Ze wzgledu na wyjazd za granice, otworzylem konto walutowe prowadzone w EUR, ktore dosyc dlugi czas mialo stan 0 EUR. Do konta zamowilem karte platnicza, ktorej oplata wynosi zgodnie z tabela oplat i prowizji 15 PLN.
Na koncie prowadzonym w PLN znajduje sie wystarczajaca ilosc srodkow, aby pokryc wymienione wyzej koszty.

Bylem przekonany, ze oplata za karte zostanie pobrana z konta prowadzonego w PLN, w koncu nasz kraj nie doczekal sie jeszcze waluty EUR, obowiazujaca waluta na czas zawarcia umowy byl i jest PLN.

Przyjechalem na swieta do Polski i przywital mnie list polecony, wezwanie do zaplaty 3,98 EUR, wraz z oplatami za przygotowanie wezwania w kwocie 40 PLN (o dziwo ta kwota zostala podana w PLN)

Czy Aliorbank postapil slusznie, naliczajac oplate w EUR ?
W tabeli oplat i prowizji, wszystkie operacje na kontach walutowych sa rowniez podane w PLN.

Nie jestem bankierem, ani prawnikiem, ale czy oplata nie powinna byc naliczona z konta prowadzonego w PLN ? W koncu nie ma wtedy problemu z liczeniem kursu i przewalutowania, ktore raczej dla mnie jako klienta nie jest korzystne, poza tym jak wspomnialem powyzej, w Polsce obowiazuje poki co jeszcze PLN.

Dziekuje z gory za wyjasnienie tego zjawiska.
Pozdrawiam
astropanic

napisał MarekB » 2011-04-27, 09:48

A czy przy wyrabianiu karty nie podawales przypadkiem z jakiego to konta oplata powinna zostac pobrana?.

W kazdym razie zaplac oplate i kare jak i napisz reklamacje uzasadniajac, ze nie byles poinformowany z jakiego konta oplata bedzie pobrana itd. Wg. mnie powinni uznac reklamacje.
MarekB

napisał rodzynek2 » 2011-04-27, 13:09

Z tego co wiem kwota za kartę jest pobierana z konta z którym jest powiązana, czyli w tym przypadku z konta prowadzonego w EURO. Oczywiście pisze tam, że 5 PLN, ale pierwszej stronie w którymś punkcie pisze, że prowizje przeliczne są ze PLN na odpowiednią walutę po kursie w tym dniu.
rodzynek2