Bank WBK i prowizja za przelewy w euro !!!

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Bank WBK i prowizja za przelewy w euro !!!

napisał matrix » 2011-04-09, 12:26

Witam

Mam pytanie mieszkam w Irlandii i przelewałem zawsze w euro z banku Bank of Ireland w Irlandii na konto banku wbk w Polsce które mam otwarte w euro i żaden bank nie pobierał nigdy prowizji i przelew szedł zawsze do 3 dni max , teraz przelewam te same pieniądze do wbk w euro i wbk nalicza mi opłatę 5zł a bank irlandzki nadal nic nie pobiera. No to coś jest tu nie tak z tym sepa w Polsce czy jak to się tam zwie powiedziano mi na infolinii wbk.
To bardziej szkodzi niż pomaga ,banki chyba szukają dodatkowych pieniędzy na wyłudzenie kasy z naszych kont .
Czy istnieją w Polsce inne banki które nie pobierają prowizji za przychodzący przelew z zagranicy w euro.Bo jak tak dalej będzie to lepiej trzymać pieniądze we własnym banku w Irlandii i ich nie wysyłać do polski a jak się będzie w Polsce to pieniądze się przywiezie i samemu sprzeda lub co kto woli, tylko kto na tym więcej straci bank czy ja??
Jak to ma pomagać klientom ?? pytam bo narazie to szkodzi !!!
matrix

napisał MarekB » 2011-04-10, 15:46

Od 1 kwietnia WBK wprowadził opłatę w wysokości 5 zł za przyjęcie przelewu z zagranicy.

Jako alternatywę proponuję Alior Bank.
0 zł za konto bez karty i żadnych dodatkowych opłat, plus możliwość wymiany pieniędzy po kursie lepszym niż bankowy w internetowymkantorze.

tematy27/alior-bank-konto-z-lokata-nocna-opinie-oceny-pytania-vt1940.htm
MarekB

napisał matrix » 2011-04-10, 19:24

Banka ciekawy ale niema oddziału w moim mieście po drugie tylko kurier pozostaje żeby podpisać umowę, no i oczywiście trzeba być wtedy w Polsce.
Nie mogę zrozumieć tylko jednego , przelewasz pieniądze z zagranicy na własne konto w wbk i jeszcze musisz za to płacić wbk żeby przyjęli twoje pieniądze, to jest chore.
Pozostaje tylko jedno trzymać pieniądze w zagranicznym banku i nie przelewać ich do wbk . Tylko przywozić gotówkę do polski, oczywiście jeśli ktoś musi przelewać pieniądze to musi się z tym pogodzić jak nas okradają :evil:
matrix