Banki z możliwością otwarcia kilku rachunków?

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Banki z możliwością otwarcia kilku rachunków?

napisał n0nick » 2009-10-13, 16:07

Witam,
Czy znajdę gdzieś listę banków, która oferuje otwarcie kilku rachunków rozliczeniowych w ramach 1 konta? Tak jak np. Inteligo? Kilka takich rachunkow pozwala na lepsze zarzadzanie pieniedzmi. Czy mógłby ktoś przybliżyć ten temat? Jakie banko poza Inteligo oferują taką możliwość - nawet bez wzgledu na opłaty.

Pozdrawiam
n0nick

napisał rodzynek2 » 2009-10-13, 20:42

Nie wiem, czy dokładnie tego oczekujesz od banku, ale w Alior banku, po podpisaniu umowy ramowej, możesz założyć dowolną liczbę kont (mogą być walutowe, kilka w PLN), Wystarczy wypełnić wniosek przez internet i "podpisać" SMSem i kolejne konto jest. Sam posiadam ROR i konto oszczędnościowe. Wszystkie konta są widoczne w jednym miejscu na stronie internetowej łączną sumą wszystkich pieniędzy na wszystkich kontach. Przelewy między kontami gratis, w oszczędnościowym tylko pierwsza wypłata gratis. Wyciągi są osobno, karty do kolejnych kont można sobie zamówić lub nie. Prowadzenie kont wg taryfy tzn. konto z lokatą nocną 0 zł, oszczędnościowe 0 zł, zakupowe 7 zł. Przelewy, przez internet 0 zł (od 50-tego 0,75 z tym że od 1 XI 2009 wszystkie mają być 0,00 zł) autoryzacja przelewu SMSem- 10 SMS gratis powyżej 0,30 zł, od 1 XI SMS do autoryzacji 0,00 zł, reszta SMS (np. przy "podpisywaniu" kolejnych umów o kolejne konto) 0,30 zł. Przelewy z konta oszczędnościowego, poza pierwszym w miesiącu, oraz z pozostałych kont za przelew w placówce- kosz 2 zł. Koszt kart debetowych 3 złote od karty za miesiąc.
To tyle jeżeli chodzi o konta prywatne, a teraz firmowe, dla małej i średniej firmy. Prowadzenie rachunku 30 zł, każdy kolejny rachunek pomocniczy 5 zł. do każdego konta można przypisać uprawnienia dla różnych osób. Przelewy między rachunkami za darmo, jak i na wszystkie w aliorze. 30 przelewów do innych banków za darmo, każdy kolejny 1, zł. karty debet. 2 złote na miesiąc od karty. O pozostałych kontach w tym banku wiem za mało, żeby rzetelnie napisać, a Taryfę opłat i prowizji każdy, kto ma kilka minut czasu, potrafi znaleść i poczytać.

Miałem konta w lukas banku i ing, ale nie spotkałem się z taką możliwością (poza kontem oszczędnościowym i,w przypadku ING, kont walutowych, po jednym dla każdej waluty ). Mam też konto w mBanku, ale przez internet nie widzę wniosku o kolejne konto, więc nie mogę powiedzieć, czy można. Należy, chyba, przyjść do oddziału i popytać. Pewnie w każdym banku można mieć kilka kont i dostęp do nich przez internet. Kwestia tylko dostęp do konta będzie po wpisaniu tylko jednego logonu i hasła, czy należy pamiętać kilka lognów i haseł i "skakać" pomiędzy otwartymi oknami.
rodzynek2