bezpieczeństwo a nielegalne oprogramowanie

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

bezpieczeństwo a nielegalne oprogramowanie

napisał laik555 » 2011-07-13, 23:45

Czy jeśli posiadam windowsa ściągniętego z neta i prubuje sie logować na konto bankowe przez neta to czy istnieje ryzyko że ktoś mi sie włamie do konta bądz też wirus mi je "oczyści" z pieniędzy? zaznaczam ze zawsze sprawdzam czy wszystko "gra" podczas logowania do konta(m.i czy jest kłódka w adresie) i żadnych podejrzanych wiadomości o hasła niemam,antywirusa posiadam i nic podejrzanego niewykrywa .Wydaje mi sie że przejdzie bo w końcu co druga osoba i firma ma nielegalne oprogramowanie i jakoś nie słyszy sie często o kradzieżach pieniędzy z kont internetowych...

odrazu dopytam czy w przypadku "zniknięcia" pieniędzy na koncie jaka jest szansa że bank mi je zwróci?
laik555

napisał rodzynek2 » 2011-07-14, 21:03

Ryzyko włamania na konto istnieje niezależnie od legalności oprogramowania. Ryzyko włamania zmniejszają:
-Bieżące aktualizacje windows i przeglądarki internetowej.
-Antywirus z bieżącymi aktualizacjami.
-Załączony firewall.
-I, a może przede wszystkim, zdrowy rozsądek, nie klikamy na linki w mailach, nie podajemy nikomu haseł, należy upewnić się czy jest odpowiedni certyfikat itp itd.
rodzynek2