Czy ma się czego obawiać?

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Czy ma się czego obawiać?

napisaÅ‚ barteeek » 2011-01-28, 19:12

Witam
Posiadam konto osobiste w pewnym banku. Ostatnio miałem taką sytuację że kupując na allegro zrobiłem przelew internetowy z mijego konta na inne konto jak sie potem okazało oszusta który włamał sie na allegro i wystawił przedmioty których nie miał. Teraz sie obawiam czy mają moje dane z przelewu oraz jakieś tam umiejętności hakerskie może sie włamać na moje konto bankowe czy to raczej nie realne?
barteeek

napisaÅ‚ rodzynek2 » 2011-01-28, 20:22

Na przelewie są Twoje nazwisko, adres i numer konta. Ale, żeby się włamać na konto bankowe, to nie jest konieczne. - potrzebuje zdobyć login i hasło lub pełne dane i zdjęcie do dokumentów.

A tak na marginesie, proponuje zgłosić oszusta do allegro, może uda się coś odzyskać.
rodzynek2

napisaÅ‚ barteeek » 2011-01-29, 08:33

rodzynek2 dzięki za odpowiedź, oszust jest zgłoszony jedanka aby odzyskać pieniądze od allegro musiałbym mieć zaświadczenie z policji o wszczęciu postępowania w tej sprawie, jedank kwota jest dość niska niespełna 50 zł i nie wiem czy samo chodzenie na policje i wysyłanie potem dokumetów jest tego warte, chyba jedynie dla sumienia że oszust poniesie kare bo wiecej pieniędzy pewno wydam na załatwienie tej sprawy niż odzyskam
barteeek

napisaÅ‚ marco22 » 2011-02-05, 21:29

Jeżeli kwota mniej niż 50 zł to nie ma się co fatygować nawet. Następnym razem proponuję poczytać opinie o tym sprzedawcy przed decyzją zakupu i płacić przy odbiorze - głównie dla większych przelewów.
marco22

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości