Extra konto w KB

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Extra konto w KB

napisał Renata » 2008-05-13, 10:02

Moja znajoma poleciła mi właśnie to konto. Słyszeliście coś o nim?
Renata

napisał zibizz1 » 2008-05-13, 12:30

Nie wiem o które konto dokładnie chodzi, ale wydaje mi sie że w dzisiejszych czasach płacenie ponad 10zł na miesiąc za konto indywidualne to obłęd. To daje nawet 150zł na rok. W KredytBanku przy zwykłym koncie jest chyba 5zł. Jeżeli potrzebujesz konto tylko po to aby pracodawca wypłacał ci pensje a następnie wybierasz pieniądze w bankomacie to polecam mBank. Który jest w zupełności darmowy. Dodatkowo możesz zapłacić wszystkie rachunki przez internet za 0zł, bo przelewy w mBanku są darmowe. Nie trzeba nigdzie chodzić.
zibizz1

napisał Renata » 2008-05-13, 12:57

To są opłaty za prowadzenie tego konta? Na stronie KB wyczytałam, że rachunek prowadzony jest bezpłatnie.
Ogólnie to fajnie wygląda to konto, bo jest wysoko oprocentowane i w KB przecież też jest bankowość elektroniczna.
Renata

napisał zibizz1 » 2008-05-13, 17:01

Z pewnością chodzi o Extrakonto S (tańsze jest tylko Student i Junior ale chyba nie dotyczy).
Według tabeli opłat dla klientów indywidualnych zamieszczonej na stronie Kredyt Banku
za prowadzenie tego konta należy zapłacić 6zł/miesiąc(z programem RAZEM 4,99/miesiąc)
za przelew z tego konta musimy zapłacić od 0.99zl do 4zł zależnie czy robimy to przez internet czy też w placówce banku
A czy oprocentowanie 0,1% na rachunku jest wysokie to bardzo dyskusyjna sprawa.
Może mówimy o innym banku lub koncie? Ale ja nie widzę darmowego konta w KB dla zwykłego człowieka. Szukałem na tej stronie:

http://kredytbank.pl/o_banku/taryfa

Proszę podawać nazwy, linki i liczby
zibizz1

napisał Renata » 2008-05-13, 18:00

To chyba mojej koleżance chodziło o to konto http://www.kompas.kredytbank.pl/produkt022008.htm bo mówiła o takim oprocentowaniu. Ale to w takim razie musiałabym się dokładniej jej wypytać, bo faktycznie jest kilka rodzai tego extrakonta.
Renata

napisał zibizz1 » 2008-05-13, 19:31

No właśnie trzeba było od razu powiedzieć że chodzi o konto oszczędnościowe. To trochę inny rodzaj kont. Charakteryzują sie one bardzo wysokim oprocentowaniem. Nie są kontami rozliczeniowymi wiec trudniej możemy zarządzać finansami na nich. Np w KB możemy tylko raz bezpłatnie wypłacać pieniądze w miesiącu a jeżeli chcemy więcej razy to bank pobiera prowizje. Oprocentowanie jest promocyjne stałe przez 6 miesięcy 6.1%.
Po okresie promocyjnym zmienia się na zmienne:
do 1000zł 0%
1-50tys 4,25%
50-100tys 4,5%
100 i wiecej 5%
Niestety nie mogę znaleźć na stronie dokładniejszych informacji na temat tego ile wynosi prowizja przy drugiej i kolejnej wypłacie w miesiącu i tego czy trzeba mieć zwykłe konto w KB aby móc korzystać z oszczędnościowego co często spotykane jest w innych bankach.
zibizz1

napisał Renata » 2008-05-13, 20:39

Ale uważasz, że to konto jest godne polecenia tak ogólnie, czy je sobie darować i raczej zapoznać się z innymi ofertami.
Renata

napisał zibizz1 » 2008-05-13, 21:11

Nie umiem powiedzieć bo nie wiem wszystkiego o tym koncie. Konto oszczędnościowe jest dla tych którzy mają trochę pieniędzy i chcą trochę zainwestować ale nie wiedzą na jak długo.(W każdej chwili można wybrać pieniądze z konta). Jeżeli ty jesteś taką osobą to dobry wybór ale należy sie dokładnie zorientować z opłatami i warunkami umowy zakładania takiego konta. Jeżeli jednak chcesz konta po to aby płacić rachunki i obracać pieniędzmi to konto oszczędnościowe sie nie nadaje.

Należy też zwrócić uwagę na to że w KB po 6 miesiącach masz oprocentowanie 4,25%(poniżej 1000zł-0%) i nie wiadomo jaka jest ta prowizja gdy chcesz wypłacić kasę więcej niż raz w miesiącu

Jeżeli planujesz oszczędzać dłużej to lepiej weź konto eMAX Plus (5,5% bez względu na kwotę) w mBanku
Jest na podobnych zasadach. tzn też jedna darmowa wypłata w miesiącu a potem 5zł(przelew do mBanku) lub 10zł(poza mBank). Do niego proponuje wziąć eKonto czyli zwykły rachunek rozliczeniowy do zarządzania mniejszymi kwotami. Nie narażasz sie na te 10zł a jeżeli braknie Ci pieniędzy na eKoncie i chcesz drugi raz przelać pieniądze z eMax to płacisz tylko 5zł). Założenie i prowadzenie tych kont oraz przelewy z eKonta do wszystkich banków są darmowe. NIe ma żadnych minimalnych wpłat. Karta do bankomatu do eKonta jest także darmowa. Nie ma chyba lepszej oferty jeśli chodzi o tanie prowadzenie konta. Możesz spróbowa
ć poszukać ale będzie trudno.
zibizz1

napisał Renata » 2008-05-13, 21:14

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Dobrze jest trafić na kogoś, kto zna się narzeczy i umie doradzić. Jeszcze raz bardzo dziękuję :D
Renata

napisał elzbietta.w » 2008-05-13, 21:46

No właśnie ja też zastanawiam się nad tym kontem i przyznam, że jak na razie słyszałam same pozytywne opinie, więc chyba coś w tym musi być:)
elzbietta.w

Następna strona