Jaki bank konto internetowe

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

napisał Speed1111 » 2010-07-20, 19:47

Witam.

Po długich przemyśleniach postanowiłem założyć konto skierowane główne na przelewy, wpłaty itp. na konto.

Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje bank, który nie pobiera opłat miesięcznych i nie ważne ile wpłynie pieniędzy miesięcznie.

Chciałbym aby była najlepiej opcja taka aby dostarczyli mi wszystko z instrukcją obsługi do domu, ja to możliwe, bo niby tak.

Chce korzystać z payplay, ale nie mam pojęcia jak nim się obsługiwać, bo mi strony nie ładuje pomocy, ale to potem, bo teraz istotne jest aby założyć konto internetowe :)
Speed1111

napisał piotrek » 2010-07-21, 12:39

mBank ekonto - wszystko darmowe (prowadzenie, karta, przelewy), zadnych dodatkowych warunkow do spelnienia, darmowe wyplaty z bankomatow BZ WBK, ecard, euronet, cash4you, niestety bank internetowy bez oddzialow

BZ WBK e-Konto<30 - podobnie jak wyzej wszystko darmowe, ale tylko do 30 roku zycia, darmowe wyplaty tylko z bankomatow BZ WBK, bank ma sporo oddzialow w calej polsce

ING Direct - prowadzenie darmowe, przelewy darmowe, karta darmowa jesli wykoasz nia zakupow za min. 100 zl w miesiacu; za to darmowe wszystkie bankmaty w Polsce; bank ma sporo oddzialow

DB net - prowadzenie darmowe, przelewy darmowe, karta darmowa jesli wykonasz nia min. jedne zakupy w miesiacu za dowolna kwote; darmowe wszystkie bankmaty w Polsce i na swiecie; bank chwali sie ze takie warunki bedzie mial az do 2013
piotrek

napisał Speed1111 » 2010-07-21, 22:21

Najbardziej mi odpowiada pierwszy i drugi, ale zastanawia mnie tylko mbank, a mianowicie co to oznacza bez oddziałów?
Speed1111

napisał KrwawaKiszka » 2010-07-22, 16:11

Bank bez oddziałów w dosłownym znaczeniu, to bank, który nie posiada swoich oddziałów (czy też inaczej mówiąc placówek bankowych). Jest to bank internetowy, wiec wszystkie sprawy załatwia się zdalnie, czyli przez telefon lub internet. Z kolei wpłat na konto dokonuje się we wpłatomatach.
Są co prawda kioski mBanku, jednak nie załatwi się tam spraw, które można by dokonać typowych w placówkach bankowych (np. wpłacać/wypłacać pieniędzy, zakładać dodatkowe konta, starać się o kredyty, itp. itd.).
KrwawaKiszka

napisał Speed1111 » 2010-07-22, 20:46

Tak czy siak odpowiada mi taki bank :).

Mam jeszcze pytanie co do wpłatomatach.

Pierwszy raz słyszę o wpłatomatach, a osobiście jedynie słyszałem o zwykłych, co się pobiera pieniądze. jak one wyglądają?

Mam nadzieje, że dostanę też instrukcje obsługi, jak wpłacić i wypłacić :D
Speed1111

napisał Speed1111 » 2010-07-23, 06:08

no ta wiec złożyłem wniosek i zaznaczyłem 2 opcje

1.eKONTO - Twój podstawowy rachunek
2.Bezpłatna karta Visa Electron

:)
Speed1111

napisał piotrek » 2010-07-23, 23:27

Speed1111 napisał(a):Pierwszy raz słyszę o wpłatomatach, a osobiście jedynie słyszałem o zwykłych, co się pobiera pieniądze. jak one wyglądają?

Wplatomat wygladem nie rozni sie wiele od zwyklego bankomatu. Oprocz mbanku wplatomaty wprowadza coraz wiecej bankow jak chociazby ing, eurobank, czy pko bp

Z wikipedii:
Wpłatomat, zwany również bankomatem do wpłat – jest to urządzenie do przyjmowania wpłat na konta dla klientów banku. Klient, chcąc wpłacić na swoje konto środki, wkłada kartę, którą otrzymuje do konta. System na podstawie numeru karty identyfikuje powiązany z nią numer rachunku i przyjmuje plik banknotów, które klient wsuwa do specjalnej szczeliny. Środki na koncie klienta pojawiają się z reguły do kilkunastu minut po dokonaniu transakcji. Wpłatomaty działają na zasadzie odwrotności bankomatu. Znaleźć je można głównie w centrach handlowych.

Speed1111 napisał(a):no ta wiec złożyłem wniosek i zaznaczyłem 2 opcje

1.eKONTO - Twój podstawowy rachunek
2.Bezpłatna karta Visa Electron

:)

I dobrze zaznaczyles :)
Jest to podstawowy zestaw mbanku: darmowe konto + darmowa karta
piotrek

napisał Speed1111 » 2010-07-24, 09:06

Kurcze wczoraj byłem szukać punktu mbanku aby podpisać umowę i nie znalazłem xD Mimo, że wiedział gdzie zaczyna się ulica, to nie spodziewałem się, że są tak pomieszane xD. Pytałem ludzi i nikt nie wiedział hehe. na dzis się umówiłem i już wiem gdzie mniej więcej i na mapie sprawdziłem i teraz już wiem dlaczego nikt nie wiedział, mimo, że stałem na tej ulicy i pytałem XD. Ta ulica sama w sobie, to centrum handlowe Galaxy xD W roku tamtędy przejeżdżam jakieś 500 razy i nie wiedziałem hehe XD
Speed1111