mbank- Za darmo, prowadzenie, karta, przelewy i spora większość bankomatów (jeżeli chcesz wszystkie bankomaty za darmo to jest opłata, chyba 5 zł, czyli coś jak Alior Bank), ale bez placówek, a wpłaty należy robić w tzw. wpłatomacie, których jest mało.
Lukas Bank e- konto 3 zł za kartę, ale po transakcjach za 300 zł karta gratis, 2 zł za token do transakcji internetowych, ale jedna transakcja i token gratis. Ale darmowych bankomatów jest bardzo mało, tylko te w oddziałach + bankomaty BZ WBK i wypłata gotówki w kasie 5 zł. Bardzo miła obsługa.
ING konto DIRECT. konto, przelewy gratis. karta 2 zł, ale za transakcje za 100 zł jest za darmo, chyba darmowe bankomaty (niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę, bo coś chyba się tutaj zmieniło), wpłatomaty puki co darmowe, ale wpłaty i wypłaty w kasie po 9 PLN za transakcję. I, przynajmniej w Chorzowie, daremną obsługę
DB NET, jeżeli zamówisz konto przez internet to chyba wszystko za darmo, ale sprawdź dokładnie.
Ja zawsze proponuje mBank + jakieś konto w banku z oddziałami, gdzie wpłaty gotówkowe można dokonać w kasie za darmo. Np mBank + Alior. Jeżeli nie weźmiesz karty (nie musisz brać, moja mama nie chciała karty i nie było problemów, tylko trzeba wcześniej powiedzieć). W mBanku i Aliorze masz za darmo bardzo duży pakiet usług. W mBanku karta, prowadzenie, przelewy, brak prowizji przy zakupie funduszy oraz szeroki dostęp do płatności online w sklepach internetowych i zasilanie telefonów na pre paid. W Aliorze masz za darmo prowadzenie, przelewy, wszystkie bankomaty nawet na całym świecie (tego jeszcze nie sprawdzałem) oraz masz jednego bankiera w oddziale, który Cie obsługuje (taka namiastka prywatnej bankowości) i jeżeli dobrze trafisz (wiadomo z ludźmi różnie bywa), to 95% (w tym reklamację) spraw załatwisz z takim bankierem, a w oddziale będziesz tylko wtedy jeżeli będziesz musiał coś podpisać