Jakie drugie konto wybrać gdy mam już Ekonto?

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

napisaÅ‚ lopez » 2010-08-02, 15:44

zainteresował mnie aliorbank, ale trzeba płacić 5 zł miesiecznie za kartę, w porywach do 9 jak się nie spełni jakichś tam warunków.
Co o nim powiecie albo co jeszcze zaproponujecie, mniej płatnego?
lopez

napisaÅ‚ rodzynek2 » 2010-08-02, 19:06

mbank- Za darmo, prowadzenie, karta, przelewy i spora większość bankomatów (jeżeli chcesz wszystkie bankomaty za darmo to jest opłata, chyba 5 zł, czyli coś jak Alior Bank), ale bez placówek, a wpłaty należy robić w tzw. wpłatomacie, których jest mało.

Lukas Bank e- konto 3 zł za kartę, ale po transakcjach za 300 zł karta gratis, 2 zł za token do transakcji internetowych, ale jedna transakcja i token gratis. Ale darmowych bankomatów jest bardzo mało, tylko te w oddziałach + bankomaty BZ WBK i wypłata gotówki w kasie 5 zł. Bardzo miła obsługa.

ING konto DIRECT. konto, przelewy gratis. karta 2 zł, ale za transakcje za 100 zł jest za darmo, chyba darmowe bankomaty (niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę, bo coś chyba się tutaj zmieniło), wpłatomaty puki co darmowe, ale wpłaty i wypłaty w kasie po 9 PLN za transakcję. I, przynajmniej w Chorzowie, daremną obsługę

DB NET, jeżeli zamówisz konto przez internet to chyba wszystko za darmo, ale sprawdź dokładnie.

Ja zawsze proponuje mBank + jakieś konto w banku z oddziałami, gdzie wpłaty gotówkowe można dokonać w kasie za darmo. Np mBank + Alior. Jeżeli nie weźmiesz karty (nie musisz brać, moja mama nie chciała karty i nie było problemów, tylko trzeba wcześniej powiedzieć). W mBanku i Aliorze masz za darmo bardzo duży pakiet usług. W mBanku karta, prowadzenie, przelewy, brak prowizji przy zakupie funduszy oraz szeroki dostęp do płatności online w sklepach internetowych i zasilanie telefonów na pre paid. W Aliorze masz za darmo prowadzenie, przelewy, wszystkie bankomaty nawet na całym świecie (tego jeszcze nie sprawdzałem) oraz masz jednego bankiera w oddziale, który Cie obsługuje (taka namiastka prywatnej bankowości) i jeżeli dobrze trafisz (wiadomo z ludźmi różnie bywa), to 95% (w tym reklamację) spraw załatwisz z takim bankierem, a w oddziale będziesz tylko wtedy jeżeli będziesz musiał coś podpisać
rodzynek2

napisaÅ‚ joacze » 2010-08-02, 21:46

Ja polecałbym konto direct w ING sam mam konto w tym banku w prawdzie inne ale polecam sprawdzenie tej oferty, poza dobrymi zabezpieczeniami, świtetnym uważam panelem administracyjnym także dobra sieć placówek no i za darmo:)
joacze

napisaÅ‚ lopez » 2010-08-04, 19:25

a co znaczy ze miesieczne saldo musi wynosic minumum 100 zl ? i co to jest token?
lopez

napisaÅ‚ lopez » 2010-08-04, 19:32

zainteresowaly mnie jeszcze konta direct i student w ing . co powiecie?

co do tego zapisu:

8 Opłata jest pobierana jeżeli brak transakcji bezgotówkowych na kwotę: minimum 100 zł dokonanych kartą debetową wydaną do rachunku i rozliczonych przez Bank w okresie miesiąca liczonego od 29. dnia danego miesiąca do 28. dnia kolejnego miesiąca.

Czyli jeśli np zrobie zakupy za które zaplace kartą, za 50 zl, pozniej za 20 i jeszcze za 40 powiedzmy, to wszystko w ciągu miesiąca to rozumiem ze juz spelniam wymogi i kartę mam za darmo ?

co do pobieranej złotówki w bankomatach euronet, jak dużo jest tych bankomatów i czy chodzi tylko o bankomaty, czy np tez o zwykle placenie kartą za zakupy?
lopez

napisaÅ‚ piotrek » 2010-08-07, 23:45

lopez napisał(a):a co znaczy ze miesieczne saldo musi wynosic minumum 100 zl ? i co to jest token?

1. to ze miesieczne saldo musi wynosic minumum 100 zl, w praktyce oznacza tyle, ze konto nie moze byc puste i musisz miec na nim min. 100 zl. czyli najlepiej wplacic taaka kwote i niech sobie lezy na koncie to jest zdaje sie wymog darmowego prowadzenia konta inteligo

2. Token – generator kodów jednorazowych – urządzenie elektroniczne służące do uwierzytelniania transakcji internetowych, najczęściej bankowych. Jego działanie polega na generowaniu ciągów cyfr za pomocą funkcji jednokierunkowej wykorzystującej dwa parametry – jeden stały dla konkretnego egzemplarza urządzenia, drugi zmienny – wprowadzany za pomocą klawiatury, wczytywany z ekranu monitora, bądź generowany na podstawie czasu. Niektóre modele tokenów są zabezpieczone przed użyciem za pomocą systemu haseł.

[url]zainteresowaly mnie jeszcze konta direct i student w ing . co powiecie?[/url]

oba konta bardzo tanie, wg mnie konto direct lepsze nie ma wymogu ze musisz byc studentem, dodatkowo masz darmowe wszystkie bankomaty

co do tego zapisu:

8 Opłata jest pobierana jeżeli brak transakcji bezgotówkowych na kwotę: minimum 100 zł dokonanych kartą debetową wydaną do rachunku i rozliczonych przez Bank w okresie miesiąca liczonego od 29. dnia danego miesiąca do 28. dnia kolejnego miesiąca.

Czyli jeśli np zrobie zakupy za które zaplace kartą, za 50 zl, pozniej za 20 i jeszcze za 40 powiedzmy, to wszystko w ciągu miesiąca to rozumiem ze juz spelniam wymogi i kartę mam za darmo ?

Dokladnie tak chodzi o to by dokonac karta zakupow za min. 100 zl w miesiacu, moze to byc kilka zakupow na mniejsze kwoty wazne by razem sie uzbieralo to 100 zl.

Za tą odpowiedź piotrek otrzymał podziękowania od:
lopez
piotrek

Poprzednia strona

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości