Jakie drugie konto wybrać gdy mam już Ekonto?

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Jakie drugie konto wybrać gdy mam już Ekonto?

napisał lopez » 2010-07-24, 16:58

Witam.
Mam już konto w Mbanku, którego używam głównie do transakcji przez internet, teraz chciałbym założyć drugie na które mógłbym sobie wpłacić troszkę więcej gotówki. Natomiast w dalszym ciągu będą to kwoty rzędu max 5 tyś zł.
Mógłbym to wpłacić do Mbanku ale...
chce mieć możliwość osobistego kontaktu z bankiem oraz mimo wszelkich zabezpieczeń nie chciałbym trzymać tej gotówki na koncie do którego się tak często loguję przez internet i w ogóle...
tak więc szukam banku który da mi darmowe w prowadzeniu konto, z możliwością dokonywania operacji przez internet też za darmo, najlepiej z darmową lub bardzo tanią jakąkolwiek kartą płatniczą. Może to być również konto oszczędnościowe- nie znam się na tym. Co polecicie?
Na oszczędnościowym są chyba jakieś blokady , że tylko raz w miesiącu można za darmo wypłacić, (ale to też pewnie od banku zależy.)
Tak więc podsumowując szukam konta: możliwie najtańszego, z dostępem przez internet, z wieloma placówkami i bankomatami, i darmową kartą płatniczą.
lopez

napisał KrwawaKiszka » 2010-07-25, 20:23

Możesz pomyśleć o Polbanku.
Mają w ofercie konto, za prowadzenie którego nie pobierają opłaty, za kartę też nie (bez żadnych warunków). Jest bankowość internetowa - przelewy za darmo. Jest też bardzo fajne konto oszczędnościowe z oprocentowaniem 5,5% (w skali roku) z dzienną kapitalizacją, no i można z niego raz w miesiącu wypłacić gotówkę za darmo. Z tego co się orientuję, to najlepsze konto oszczędnościowe na rynku.
Mają też sporo placówek. Minusem jest fakt, że mają mało bankomatów, z których można wypłacać gotówkę bez prowizji - są to tylko bankomaty własne, czyli Polbanku.

pozdr.
KrwawaKiszka

napisał lopez » 2010-07-26, 15:23

dzięki za odpowiedź. ktoś jeszcze potwierdzi lub podsunie jakiś inny pomysł z uzasadnieniem?
to co napisała/e ś brzmi rzeczywiście zachęcająco, i nie wiem czy nie pomyślę poważnie o tym banku chociaż nie ukrywam że szukałem czegoś o większej renomie. Natomiast jeśli taki bank oferuje dobre warunki to czemu nie...
lopez

Natomiast jeśli taki bank oferuje dobre warunki to czemu nie

napisał leks1984 » 2010-07-26, 20:56

POLBANK nie jest bankiem:D NO chyba, że tylko z nazwy. Nie ma gwarancji BFG więc w razie upadłości gwarantowana jest wycieczka do Grecji w celu odzyskania środków, a wiadomo że rząd Grecji od dłuższego czasu boryka się z problemami. Ja dla kilku złotych odradzam. Proponuje np. LUKAS Bank: Koszty: e konto 0 zł, bezpłatna karta- jeżeli zrobisz transakcje na łączna kwotę 300 zł, token też bezpłatny- wystarczy jedna operacja przez internet, bezpłatne bankomaty: euronety przy placówkach i bzwbk, RO 5% - jedna wypłata bez kosztów w miesiącu.
leks1984

napisał lopez » 2010-07-27, 14:05

hmm, a zapytam jeszcze inaczej. nie musi to być konto oszczędnościowe w sumie, bo kwota jaka się na nim znajdzie nie przyniesie wielkich zysków, i nie wiem również jak często będę potrzebował wypłacać pieniądze, także może skupmy się na zwykłych rachunkach osobistych, bo jak rozumiem oprócz paru procent w skali roku, to żadnych innych korzyści a wręcz same minusy niesie za sobą takie konto?
Tak więc co do zwykłego konta, nadal chciałbym aby miało możliwość korzystania przez internet, bezpłatne lub bardzo mało płatne przelewy. ale to konto miao by być przedewszystkim takim do przechowwywania gotówki, więc wszystkie te rzeczy są istotne ale mniej.
Przedewszystkim chciałbym je założyć w jakimś sprawdzonym banku, lub banku który zbiera naprawde dobre opinie, który ma w miarę dużo oddziałów i wiele darmowych bankomatów.
lopez

Inteligo

napisał piotrs1978 » 2010-07-27, 19:22

Zaproponowałbym więc Inteligo. Jeżeli średniej saldo wyniesie powyżej 100 zł to konto kosztuje 0 zł. Przelewy do banków krajowych są bezpłatne. Pieniądze wpłacisz w każdej placówce PKO BP SA lub agencji tego banku. A jest ich sporo.
tematy27/inteligo-konto-bankowe-opinie-oceny-pytania-vt1968.htm
piotrs1978

napisał KrwawaKiszka » 2010-07-27, 22:59

@piotrs1978 - a jak w Inteligo z wypłatami gotówki w oddziałach?

Może Bank Zachodni WBK;
jeśli masz poniżej 30 lat, to konto <30
jeśli masz lat 50+ to konto 50+
jeśli będziesz mieć wpływy co najmniej 1000 zł miesięcznie (wtedy jest za darmo, jeśli nie to 7 zł/miesięcznie), to konto Wydajesz & Zarabiasz
KrwawaKiszka

napisał lopez » 2010-07-28, 14:35

to jeszcze uściślę kryteria:
jestem studentem, i zarobiłem w wakacje trochę kasy z której to zamierzam się przez jakiś czas utrzymywać więc wielkich wpłat na to konto nie będzie, raczej tylko wypłaty co miesięczne ew. częściej w zależności jak daleko będę miał do bankomatu. Co do wpłat to może i będą niewielkie od rodziców;d
lopez

napisał piotrs1978 » 2010-07-28, 20:04

[quote="KrwawaKiszka"]@piotrs1978 - a jak w Inteligo z wypłatami gotówki w oddziałach?

Jeśli chodzi o wypłaty w oddziale PKO BP SA to można to zrobić przy pomocy karty do konta Inteligo (oddział musi być wyposażony w czytnik POS). Każdorazowa wypłata kosztuje 5 zł. Natomiast można bez żadnej prowizji pieniądze wypłacić w bankomatach PKO BP SA. A tych bankomatów jest na szczęście sporo.
piotrs1978

napisał lopez » 2010-07-30, 07:23

a jeszcze jakies inne przyklady poza inteligo?
lopez

Następna strona