Witam. Również mam 18 lat lecz w przeciwieństwie do założyciela tematu posiadam jakąś minimalną wiedzę na temat bankowości. Mój post chciałbym zacząć od tego że szukam nowego banku, z powodu negatywnych zmian w PKO BP. Robię dużo przelewów internetowych i płacenie 7,99 za każdy doprowadziłoby mnie do bankructwa w szybkim tempie. Zrobiłem małe rozeznanie w aktualnych ofertach i pojawiły się pytania. Który bank będzie dla mnie najlepszy. Najbardziej zainteresowały mnie oferty mBanku - eKonto ,ING Direct oraz AliorBanku.
Jeśli chodzi o mBank to właściciel BRE Banku który ma pod sobą mBank stwierdził że ten rok będzie bardzo stratny więc obawiam się że w tym banku również może dojść do podniesienia kosztów korzystania z konta.
O ING Direct nie wiem za dużo, więc nie mogę się za bardzo o nim wypowiedzieć, oprócz tego że ludzie porównują go do oferty eKonta, że jest bardzo podobne.
Jeśli chodzi o AliorBank to mimo że nie płaci się za konto, to 3 zł miesięcznie za kartę rewanżuje się w kosztach. Lokata nocna oferowana przez bank wydaje się bardzo atrakcyjna aczkolwiek ma swoich przeciwników. Jeśli chodzi o przelewy to pozwolę sobie zacytować fragment artykułu z portalu Bankier.pl
Bank oferuje darmowe przelewy drogą internetową na koncie osobistym, ale tylko pierwszych 50. Każdy następny kosztuje 0,75 zł. Dodatkowo wymagany do każdego przelewu kod sms kosztuje 0,30 zł, lecz pierwsze 10 kodów w miesiącu jest bezpłatne. Zatem przelew gotówki zlecony droga internetową może kosztować nas od 0,00 do 1,05 zł.
A więc nie jest tak kolorowo jak się wydaje.
Jaki bank mi możecie polecić? Zależy mi na bezpłatnym korzystaniu z konta (przelewy, prowizja za prowadzenie konta), oraz dużej ilości bankomatów w Warszawie.
ProszÄ™ o propozycje i pozdrawiam.