Jakie konto dla 18-latka?

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Jakie konto dla 18-latka?

napisaÅ‚ k11h » 2009-03-19, 21:00

Witam :)

Chciałem sobie założyć darmowe konto bankowe z możliwością przelewania pieniędzy przez Internet.. Czytałem informacje na temat izzyKonta oraz eKonta w mBanku.. Nie wiem, które byłoby dla mnie lepsze.. Jak wspomniałem wyżej mam 18 lat.. Chciałbym, aby możliwe były bezpłatne przelewy, darmowe prowadzenie konta (nie mam przychodów), i żeby mi się jakaś niespodzianka po miesiącu nie pojawiła w postaci zniknięcia jakiejś kwoty z konta :)

ProszÄ™ o radÄ™ :)
k11h

napisaÅ‚ Ekon » 2009-03-20, 13:31

Z tego co się orientuje, to izzykonto jest tylko do 18 roku życia, więc chyba pozostają Ci inne konta do wyboru:)
Ekon

napisaÅ‚ piotrek » 2009-03-21, 00:32

k11h konto w mbanku wg mnie do twoich celow bedzie najlepsze. NIe jest konto idealne kilka wad ma (bank zupelnie internetowy, wplacac mozesz gotowke tylko przez wplatomaty), ale jest najtansze.

Co do roznic miedzy izzykontem a ekontem - wiekszych w oplatach praktycznie nie ma. Za to ekonto ma wiecej funkcji chociazby lokaty, konta oszczednosciowe , w izzy tego brak. Do tego izzy jest dedykowane glownie mlodziezy niepelnoletniej
piotrek

napisaÅ‚ k11h » 2009-03-22, 22:24

Nie zależy mi za bardzo na jakichś lokatach (nawet nie wiem zbytnio na czym polegają).. Konto będzie mi potrzebne głównie do przelewów przy robieniu zakupów na allegro :) Czytałem, że izzyKonto jest również dla osób pełnoletnich.. Zależy mi na jak najprostszej obsłudze.. Także dalej się waham..
k11h

napisaÅ‚ piotrek » 2009-03-23, 01:26

k11h to troche inaczej

oplaty za izzykonto i ekonto sa identyczne praktycznie. Obsluga rowniez jest bardzo podobna i nie skomplikowana. Do zakupow w necie oba beda bardzo dobre - wg mnie mbank wlasnie do tego nadaje sie najlepiej.
Za to ekonto jest bardziej przyszlosciowe ma funkcje, ktore moga ci sie przydac w przyszlosci a ktorych teraz jeszce nie wiesz ze bedziesz chcial je miec :) (szcegolnie lokaty gdy bedziesz chcial troche grosze na procent odlozyc).
NIe wiem dlaczego tak sie przy tym izzy upierasz :)?
Masz 18 lat to zakladaj ekonto :)
piotrek

napisaÅ‚ Ekon » 2009-03-24, 14:39

A tak przy okazji, jakie dodatkowe funkcje o których piszesz spełnia ekonto?
Ekon

napisaÅ‚ km.kamo » 2009-03-28, 21:09

Witam. Również mam 18 lat lecz w przeciwieństwie do założyciela tematu posiadam jakąś minimalną wiedzę na temat bankowości. Mój post chciałbym zacząć od tego że szukam nowego banku, z powodu negatywnych zmian w PKO BP. Robię dużo przelewów internetowych i płacenie 7,99 za każdy doprowadziłoby mnie do bankructwa w szybkim tempie. Zrobiłem małe rozeznanie w aktualnych ofertach i pojawiły się pytania. Który bank będzie dla mnie najlepszy. Najbardziej zainteresowały mnie oferty mBanku - eKonto ,ING Direct oraz AliorBanku.
Jeśli chodzi o mBank to właściciel BRE Banku który ma pod sobą mBank stwierdził że ten rok będzie bardzo stratny więc obawiam się że w tym banku również może dojść do podniesienia kosztów korzystania z konta.
O ING Direct nie wiem za dużo, więc nie mogę się za bardzo o nim wypowiedzieć, oprócz tego że ludzie porównują go do oferty eKonta, że jest bardzo podobne.
Jeśli chodzi o AliorBank to mimo że nie płaci się za konto, to 3 zł miesięcznie za kartę rewanżuje się w kosztach. Lokata nocna oferowana przez bank wydaje się bardzo atrakcyjna aczkolwiek ma swoich przeciwników. Jeśli chodzi o przelewy to pozwolę sobie zacytować fragment artykułu z portalu Bankier.pl
Bank oferuje darmowe przelewy drogą internetową na koncie osobistym, ale tylko pierwszych 50. Każdy następny kosztuje 0,75 zł. Dodatkowo wymagany do każdego przelewu kod sms kosztuje 0,30 zł, lecz pierwsze 10 kodów w miesiącu jest bezpłatne. Zatem przelew gotówki zlecony droga internetową może kosztować nas od 0,00 do 1,05 zł.
A więc nie jest tak kolorowo jak się wydaje.

Jaki bank mi możecie polecić? Zależy mi na bezpłatnym korzystaniu z konta (przelewy, prowizja za prowadzenie konta), oraz dużej ilości bankomatów w Warszawie.
ProszÄ™ o propozycje i pozdrawiam.
km.kamo

napisaÅ‚ piotrek » 2009-03-31, 22:35

km.kamo

Najtanszy narazie jest mbank i tele funkcji co daje w ekoncie za darmo nie znajdziesz wg mnie w zadnym innym banku. Wada wg mnie najwieksza bank wirtualny a wiec dostep do konta tylko przez net i mlinie. Duzo darmowych bankomatow (bz wbk, euronet , ecard, cash4you)

ING konto Direct - bardzo podobne do mbanku kosztowo (darmowe prowadzenie i przelewy) jednak tutaj pojawia sie oplata 2 pln na miesiac za karte (chyba ze dokonasz transakcji bezgotówkowych na kwotę min. 100 zł/miesiąc wtedy karta jest darmowe), do tego mniej darmowych bankoamtow niz w mbanku. Plusy: dostep nie tylko przez net i telefon ale takze placowki ing, do tego masz jeszce darmowe potwierdzenia smsem wszystkich operacji na twoim koncie.

Alior Bank - najdrozszy wg mnie, i zamiast isc w przewage cenowa (mniejsze koszty) idzie w chwyty marketingowe typu "lokata nocna" :) zauwaz ze srdki na tej lokacie oprocentowane sa tylko w nocy :) a jak jest w pozostalej czesi dnia :) Jak to uwzglednisz ta lokata to nic ciekawego, konto zreszta wg mnie tez
piotrek

napisaÅ‚ k11h » 2009-04-15, 21:54

Witam ponownie :)

Chciałem już założyć sobie eKonto w mBanku, lecz napotkałem pewien problem.. Mianowicie nie wiem co mam wybrać przy wyborze typu rachunku.. Są jakieś możliwości eMax itp. do zaznaczenia, lecz ja nie mam pojęcia do czego to jest potrzebne i czy nie narobi mi to jakichś niechcianych wydatków.. Poniżej zamieściłem screen'a z momentu wyboru rachunku.. Proszę o radę..

Obrazek
k11h

napisaÅ‚ piotrek » 2009-04-16, 18:18

Podstawowe konto mbanku to ekonto czyli zaznaczasz pierwszy "ptaszek" z góry pod Typem Rachunku.

eMAX i EMAX plus - to konta oszcednosciowe darmowe - jesli bys chcial oszczedzac np. odkladac na procent zarobione pieniadze.
Jesli nie chcesz oszczedzac to nie zaznaczasz.

Usługa maklerska to mozliwosc w skrocie kupowania akcji na gieldzie.
Podejrzewam ze nie bedziesz tego uzywal.

emax walutowy to konto w walutach obcych np. w euro lub dolarach. Podejrzewam ze tez tego uzywac nie bedziesz.

i Na koniec karta kredytowa Visa Classic - tego na pewno nie zaznaczaj , To nie jest karta do bankomatu, tylko karta kredytowa i z niej korzystac nie bedziesz.

Pozniej we wniosku zaznaczasz jedynie ze chcesz karte debetowa Visa Electron do jest zwykla darmowa karta do bankomatu.

PodsumowujÄ…c ja na twoim miejscu zaznaczylbym ptaszka jedynie przy:
ekonto i emax plus. Obydwa konta sa darmowe. Pierwsze posluzy ci do przelewow (ekonto) a drugie do oszczedzanai w przyszlosci (emax plus) .

Ewentualnie wersja minimum to jedynie ekonto.

Jakbys mial jeszce jakies pytania to pytaj :)
piotrek

Następna strona

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości