Jakie konto dla mnie?

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Jakie konto dla mnie?

napisał Łukasz » 2008-09-09, 18:50

Witam.

Muszę założyć sobie konto osobiste a że będzie to moje pierwsze konto to wiem o tym tyle co nic. Mam nadzieję że mi pomożecie.

Wymagania:

- karta bankomatowa, najlepiej wyrobiona za darmo
- duża ilość bankomatów i/lub bankomaty z sieci Euronet i Cash4you
- tanie lub darmowe prowadzenie konta
- darmowe wypłaty z bankomatów niezależne od pobieranej kwoty i ilości wypłat w miesiącu
- tanie lub darmowe przelewy przez internet
- brak konieczności wpłaty określonej sumy na konto co miesiąc
- konieczność posiadania minimalnej kwoty takiej jak 100zł. czy 200 zł. nie powinna być problemem
Aha, jeżeli to ma znaczenia a pewnie ma to jestem pełnoletni.

Czy jest oferta lepsza od ekonta w mBanku lub minimalnie gorsza za to z pewniejszego Banku?
Łukasz

Re: Jakie konto dla mnie?

napisał mariush5532 » 2008-09-10, 10:03

Łukasz napisał(a):Witam.

Muszę założyć sobie konto osobiste a że będzie to moje pierwsze konto to wiem o tym tyle co nic. Mam nadzieję że mi pomożecie.

Wymagania:

- karta bankomatowa, najlepiej wyrobiona za darmo
- duża ilość bankomatów i/lub bankomaty z sieci Euronet i Cash4you
- tanie lub darmowe prowadzenie konta
- darmowe wypłaty z bankomatów niezależne od pobieranej kwoty i ilości wypłat w miesiącu
- tanie lub darmowe przelewy przez internet
- brak konieczności wpłaty określonej sumy na konto co miesiąc
- konieczność posiadania minimalnej kwoty takiej jak 100zł. czy 200 zł. nie powinna być problemem
Aha, jeżeli to ma znaczenia a pewnie ma to jestem pełnoletni.

Czy jest oferta lepsza od ekonta w mBanku lub minimalnie gorsza za to z pewniejszego Banku?

Oczywiście mBank spełnia wyżej wymienione kryteria. W mBanku masz możliwość założenia 4 rachunków bankowych. Dodatkowo wypełniając wniosek zaznacz od razu opcje: Fundusze Inwestycyjne oraz eMaklera. Przypominam, że nic za to nie płacisz. Nie wiadomo kiedy, ale na pewno chcąc w przyszłości oszczędzać warto mieć taką możliwość. Ja zrobiłem ten błąd, że nie zaznaczyłem, a potem jak chciałem inwestować to musiałem wysyłać wniosek z własnej kieszeni (5,50 zł Poczta Polska - polecony priorytet).

Przypominam, że rachunek eKonto jest nieoprocentowany. Jeżeli chcesz (ja tek zrobiłem) możesz otworzyć sobie drugie konto eMax Plus-a. Jest to konto oszczędnościowe i co jest istotne - darmowe. Oprocentowanie wynosi 5,75 % w skali roku. W przypadku tego konta nie ma karty, pieniądze pobrać można tylko raz w miesiącu, w przeciwnym wypadku tracisz połotę odsetek.

Uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie. eKonto jest dla mnie kontem tzw "codziennym" - np. do transakcji Allegro czy transakcji w sklepach internetowych czy do przelewów z pracy.

Na konto eMax Plus przelewam raz na jakiś czas kwoty, które chciałbym, żeby sobie leżały i procentowały. Przykładowo 2000 zł na tym koncie to 94 zł netto po roku czasu.

Jeżeli chodzi o jakość usług to nie mam żadnych powodów do narzekania. Jestem bardzo zadowolony z szybkości przelewów i z wywiązywania się banku z umowy.

"Najlepsza decyzja to samodzielna decyzja"
mariush5532

Re: Jakie konto dla mnie?

napisał Łukasz » 2008-09-10, 14:19

mariush5532 napisał(a):(...)

Przypominam, że rachunek eKonto jest nieoprocentowany. Jeżeli chcesz (ja tek zrobiłem) możesz otworzyć sobie drugie konto eMax Plus-a. Jest to konto oszczędnościowe i co jest istotne - darmowe. Oprocentowanie wynosi 5,75 % w skali roku. W przypadku tego konta nie ma karty, pieniądze pobrać można tylko raz w miesiącu, w przeciwnym wypadku tracisz połotę odsetek.(...)

"Najlepsza decyzja to samodzielna decyzja"

Jak to by dokładnie wyglądało? Miałbym dwa odrębne konta czy raczej połączone razem? Na jeden rachunek miałbym kartę a na ten oprocentowany nie, tak?

A co myślicie o Inteligo? Jakie byłyby opłaty w tym koncie?
Łukasz

napisał piotrek » 2008-09-10, 18:12

Wiele banków spelnia twoje wymagania na pewno mbank nie jest jedyny.
Inteligo - konto osobiste, ING Bank Ślaski - Konto Direct, czy e-konto w Lukas Banku no i oczywiscie mbank.

Najlepiej porownac sobie:
http://m2m.konta-internetowe.pl/kontaos ... bistych/2/

Inteligo jest minimalnie drozsze niz mbank (dochodza oplaty za przelew o,99 oraz oplaty za karte Visa Electron 1pln/miesiac), za to duzo latwiej jest wpalcac gotowke na swoje konto - mozna to zrobic za darmo w kazdym oddziale PKO BP a tych jest sporo w Polsce.

mbank to bank internetowy i pozostaje wplata gotowki jedynie poprzez wpaltomaty przy jego nielicznych placowkach.

NIedawno na forum porownywalem szcegolowo mbank i inteligo:
tematy3/jakie-najlepsze-konto-vt963.htm
piotrek

napisał Łukasz » 2008-09-11, 21:51

Dzięki piotrek za link do porównania. Zniechęcony co niektórymi opiniami o mBanku i awaryjności wpłatomatów chyba zdecyduje się jednak na delikatnie droższe Inteligo.
Łukasz