Łukasz napisał(a):Witam.
Muszę założyć sobie konto osobiste a że będzie to moje pierwsze konto to wiem o tym tyle co nic. Mam nadzieję że mi pomożecie.
Wymagania:
- karta bankomatowa, najlepiej wyrobiona za darmo
- duża ilość bankomatów i/lub bankomaty z sieci Euronet i Cash4you
- tanie lub darmowe prowadzenie konta
- darmowe wypłaty z bankomatów niezależne od pobieranej kwoty i ilości wypłat w miesiącu
- tanie lub darmowe przelewy przez internet
- brak konieczności wpłaty określonej sumy na konto co miesiąc
- konieczność posiadania minimalnej kwoty takiej jak 100zł. czy 200 zł. nie powinna być problemem
Aha, jeżeli to ma znaczenia a pewnie ma to jestem pełnoletni.
Czy jest oferta lepsza od ekonta w mBanku lub minimalnie gorsza za to z pewniejszego Banku?
Oczywiście mBank spełnia wyżej wymienione kryteria. W mBanku masz możliwość założenia 4 rachunków bankowych. Dodatkowo wypełniając wniosek zaznacz od razu opcje: Fundusze Inwestycyjne oraz eMaklera. Przypominam, że nic za to nie płacisz. Nie wiadomo kiedy, ale na pewno chcąc w przyszłości oszczędzać warto mieć taką możliwość. Ja zrobiłem ten błąd, że nie zaznaczyłem, a potem jak chciałem inwestować to musiałem wysyłać wniosek z własnej kieszeni (5,50 zł Poczta Polska - polecony priorytet).
Przypominam, że rachunek eKonto jest nieoprocentowany. Jeżeli chcesz (ja tek zrobiłem) możesz otworzyć sobie drugie konto eMax Plus-a. Jest to konto oszczędnościowe i co jest istotne - darmowe. Oprocentowanie wynosi 5,75 % w skali roku. W przypadku tego konta nie ma karty, pieniądze pobrać można tylko raz w miesiącu, w przeciwnym wypadku tracisz połotę odsetek.
Uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie. eKonto jest dla mnie kontem tzw "codziennym" - np. do transakcji Allegro czy transakcji w sklepach internetowych czy do przelewów z pracy.
Na konto eMax Plus przelewam raz na jakiś czas kwoty, które chciałbym, żeby sobie leżały i procentowały. Przykładowo 2000 zł na tym koncie to 94 zł netto po roku czasu.
Jeżeli chodzi o jakość usług to nie mam żadnych powodów do narzekania. Jestem bardzo zadowolony z szybkości przelewów i z wywiązywania się banku z umowy.
"Najlepsza decyzja to samodzielna decyzja"