karta debetowa w Inteligo

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

karta debetowa w Inteligo

napisał antek » 2010-01-21, 07:43

Witam,

Przy płatności karta debetową którą dostajemy z Inteligo wymagane jest złożenie podpisu na świstku papieru, który podsuwa nam pani kasjerka (pan kasjer). Czy jest jakaś możliwość otrzymania takiej karty, aby zamiast oddawania podpisu wystukiwać PIN?

Wydaje mi się, że wystukiwanie PIN'u jest bezpieczniejsze niż podpis, a przynajmniej jeśli chodzi o stronę praktyczną. Czasami karta jest mi oddawana jeszcze przed skończeniem transakcji, czasem podpis nie jest sprawdzany w ogóle. W przypadku, gdy zgubię kartę, znalazca będzie mógł bez problemu jej używać w miejscach, w których wie, że podpis nie jest sprawdzany, natomiast z PINem byłoby oczywiście inaczej - stąd moje pytanie.
antek

napisał piotrs1978 » 2010-01-21, 09:32

antek napisał(a):Witam,

Przy płatności karta debetową którą dostajemy z Inteligo wymagane jest złożenie podpisu na świstku papieru, który podsuwa nam pani kasjerka (pan kasjer). Czy jest jakaś możliwość otrzymania takiej karty, aby zamiast oddawania podpisu wystukiwać PIN?

Wydaje mi się, że wystukiwanie PIN'u jest bezpieczniejsze niż podpis, a przynajmniej jeśli chodzi o stronę praktyczną. Czasami karta jest mi oddawana jeszcze przed skończeniem transakcji, czasem podpis nie jest sprawdzany w ogóle. W przypadku, gdy zgubię kartę, znalazca będzie mógł bez problemu jej używać w miejscach, w których wie, że podpis nie jest sprawdzany, natomiast z PINem byłoby oczywiście inaczej - stąd moje pytanie.

Dowiadywałem się w PKO BP SA czy planują zmianę kart dla Inteligo, ale odpowiedziano mi że na razie nie. Posługując się tą kartą pamiętaj aby mieć ją zawsze na oku (niedopuszczalnym jest na przykład to że ktoś idzie z Twoją kartą na zaplecze). Ponadto dobrze jest mieć powiadomienia sms o transakcjach - kosztuje to wprawdzie 4,99 zł ale pozwala czasem oszczędzić znacznie większe sumy, które mogą "przypadkiem" uciec z konta.

Za tą odpowiedź piotrs1978 otrzymał podziękowania od:
antek
piotrs1978

napisał antek » 2010-01-21, 11:03

Mam aktywną usługę SMS, sprawdzam co robią z moją kartą, czyli np. czy nie skanują jej swoimi "prywatnymi czytnikami", jak też przy bankomatach sprawdzam czy nie ma żadnych czytników które mogłyby być potem odczepione przez pewnych bułgarskich panów, co było ostatnio popularne.

Z ciekawości zapytam jednak, kiedy zadawałeś swoje pytanie do PKO BP? Być może mieli już czas na zmianę swojego zdania na ten temat?

Dzięki za odpowiedź.
antek

napisał piotrs1978 » 2010-01-21, 11:11

Pytałem jeszcze w grudniu 2009 roku. Nie sądzę, aby na razie zmienili zdanie. Ponadto ze względu na liczbę klientów PKO BP jeżeli będzie wymieniał karty debetowe to stopniowo.
piotrs1978

napisał piotrek » 2010-01-21, 12:35

Chyba jednak PKO BP planuje wieksza wymiane kart na chipowe i do tego zblizeniowki:

Pierwszym bankiem w Polsce masowo wdrażającym funkcję zbliżeniową Visa payWave będzie PKO Bank Polski. Wydawane wkrótce karty debetowe z mikroprocesorem zostaną dodatkowo wyposażone w funkcję zbliżeniową Visa payWave.

PKO Bank Polski, jako pierwszy bank w naszym kraju, podjął decyzję o wymianie wszystkich swoich debetowych kart Visa wydawanych dotychczas dla klientów indywidualnych w tradycyjnej technologii paska magnetycznego na karty Visa z mikroprocesorem i z dodatkową funkcją zbliżeniową Visa payWave. Oznacza to wyemitowanie docelowo ponad 6 mln debetowych kart z funkcją ułatwiającą dokonywanie drobnych płatności Visa payWave. Wymienione zostaną wszystkie karty debetowe wydawane do rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych (PKO Ekspres, Aurum, Platinium, Graffiti) oraz do internetowego konta Inteligo. Technologia mikroprocesorowa zwiększa bezpieczeństwo kart oraz umożliwia oferowanie ich użytkownikom dodatkowych funkcji, m.in. płatności zbliżeniowych.

PKO Bank Polski, który jest w pierwszej dziesiątce wydawców debetowych kart Visa w Europie, planuje rozpocząć wymianę swoich kart Visa w połowie 2010 r.

- Wprowadzenie w masowej skali kart z mikroprocesorem i funkcją zbliżeniową sprawi, że klienci PKO Banku Polskiego będą korzystali z najnowocześniejszych rozwiązań w systemie obrotu bezgotówkowego. Jesteśmy przekonani, że wprowadzenie na rynek w stosunkowo krótkim czasie ponad 6 mln mikroprocesorowych kart z dodatkową funkcją Visa payWave znacząco przyśpieszy rozwój płatności zbliżeniowych w Polsce. Będzie to milowy krok w procesie odchodzenia od transakcji gotówkowych, który wpłynie na zmianę zwyczajów płatniczych Polaków – mówi Zbigniew Jagiełło, prezes Zarządu PKO Banku Polskiego.

Udział PKO Banku Polskiego w rynku kart debetowych w kraju sięga 28%, w tym w rynku kart Visa około 40%. Wdrożenie na tak masową skalę nowoczesnych rozwiązań nie tylko pozwoli milionom polskich konsumentów skorzystać z najbardziej bezpiecznej i nowoczesnej technologii kart z mikroprocesorem w standardzie EMV, lecz również umożliwi dokonywanie szybkich płatności w nowy, wygodny sposób.

Źródło: PKO BP

Mam nadzieje ze Karty do konta inteligo tez ta wymiana obejmie (chociaz w tej wiadomosci nic o inteligo nie pisza) no i oplaty za karte nie podskocza.
piotrek

napisał antek » 2010-01-21, 16:07

Piotrek, jednak jest mowa o Inteligo w tekście który przytoczyłeś, zapewne stąd:

Kod: Zaznacz cały
http://www.pkobp.pl/index.php/id=aktualo/akt_id=8571/section=indy

Oto fragment:

Wymienione zostaną wszystkie karty debetowe wydawane do rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych (PKO Ekspres, Aurum, Platinium, Graffiti) oraz do internetowego konta Inteligo.

Ciekawe czy dotrzymają obietnicy.
antek

napisał piotrs1978 » 2010-01-21, 16:34

Jest kilka milionów klientów. Myślę, że zrobią to w ciągu 1-2 lat
piotrs1978

napisał piotrek » 2010-01-22, 08:52

antek napisał(a):Piotrek, jednak jest mowa o Inteligo w tekście który przytoczyłeś, zapewne stąd:

Kod: Zaznacz cały
http://www.pkobp.pl/index.php/id=aktualo/akt_id=8571/section=indy

Oto fragment:

Wymienione zostaną wszystkie karty debetowe wydawane do rachunków oszczędnościowo-rozliczeniowych (PKO Ekspres, Aurum, Platinium, Graffiti) oraz do internetowego konta Inteligo.

Ciekawe czy dotrzymają obietnicy.

faktycznie nie doczytalem jest i Inteligo, na koncu ale jest, to dobrze :).
Na pewno przyda sie ta karta mikroprocesorowa z funkcjami zbliżeniówki, bo ta obecna powoli staje się przezytkiem.
Podejrzewam, ze juz kazda nowa karta debetowa bedzie juz wlasnie taka. Także tylko doczekac konca terminu waznosci karty :)

Mam tylko nadzieje , ze PKO nie obciazy klientow kosztami wymiany w postaci znaczacej podwyzki oplat za karte. Chociaz znajac PKO tak wlasnie moze sie stac.
piotrek

napisał rodzynek2 » 2010-01-22, 10:14

Niemal każdy bank podnosi co niektóre prowizje raz w roku, a to jest dobry pretekst, żeby podnieść prowizję za karty.
rodzynek2

napisał piotrs1978 » 2010-01-25, 20:14

Nie sądzę, aby PKO BP SA podniosło w Inteligo opłatę za kartę w najbliższym czasie. Jeśli będą podnosić to ludzie coraz szybciej zaczną odchodzić do innych banków. Bank internetowy musi być tani - inaczej stanie się nieatrakcyjny.
piotrs1978

Następna strona