Konto<30 czy coÅ› innego?

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Konto<30 czy coÅ› innego?

napisaÅ‚ Kelevra » 2011-07-17, 23:09

Witam,
Mam skończone 18 lat i chciałem otworzyć konto bankowe. To moje pierwsze konto więc chcę się skontaktować z kimś bardziej doświadczonym. Chodzi o to żeby było możliwe najtańsze ale też najwygodniejsze. Kilka informacji o moich wymogach:
-Na koncie przez większość czasu będzie stała ilość gotówki, ale nie będą wpływały regularne wpłaty
-Miesięczne opłaty za konto to 0zł
-Konta będę używał głównie do zakupów w Internecie

Z tego co się zorientowałem to Konto<30 w BZ WBK spełnia te wymagania (pod warunkiem wykonania jednej transakcji kartą kredytową-co nie będzie problemem).

Chciałem się dowiedzieć czy są jakieś opłaty (ubezpieczenia, opłaty za któryś z kolei sms z kodem itd), które bank sprytnie maskuje? Jakie są opłaty startowe (np za wyrobienie karty?). Ogólnie czy z kontem związane są jakieś opłaty.

No i może uważacie, że powinienem skorzystać z oferty innego banku? Proszę o opinie i porady :)
Kelevra

napisaÅ‚ patriot » 2011-07-18, 15:52

Konto<30 z BZWBK umożliwia dostęp do wielu placówek czego nie ma np. mBank. Choć eKonto jako internetowe jest znacznie lepsze. W tym wielu sprzedawców internetowych posiada konto mBanku, dzięki czemu gdy kupujesz np. w sobotę eksiążki, przelew jest od razu na jego koncie.

Większość konto osobistych z dostępem przez internet spełnia Twoje oczekiwania, szczególnie gdy wykonasz określone warunki np. płatność kartą za 100zł. Bez karty możesz mieć niemal wszystkie za darmo.

Jeżeli nie będziesz używać karty, to praktycznie nie potrzebujesz darmowych bankomatów.

1. Chcesz mieć kartę kredytową, czy masz na myśli zwykłą kartę debetową np. Visa Electron
  2. Potrzebujesz wpłatomatów?
  3. Zależy tobie na opcji e-Transfer?
  4. Wykonujesz przelewy wewnętrzne w soboty, niedziele?
patriot

napisaÅ‚ Kelevra » 2011-07-18, 18:21

1. Tak miałem na myśli Visa Electron
2. NIe, mam placówkę banku całkiem niedaleko i jak napisałem wyżej dużej ilości wpłat nie planuję (w najbliższych 2 latach)
3. Jakby była to fajnie, jak nie to płakać nie będę.
4. Czasami, ale jeśli to nie będzie problemem zaczekać do poniedziałku aż pieniądze dojdą.

Dzięki za tabelę ;)
Mam co do niej jedno pytanie. W przypadku Konta<30 w rubryce Koszt użytkowania podane jest 23 zł, co to?

I jeszcze pytanie co do Konto<30, po wykonaniu jednej transakcji kartą w miesiącu nie płacę za nią 3zł - czy ta transakcja musi opiewać na daną sumę np 100zł? Czy równie dobrze może to być np 10zł lub mniej?
Kelevra

napisaÅ‚ patriot » 2011-07-18, 20:00

Odnośnie Konto<30 z BZWBK
pobierana co miesiÄ…c w przypadku nierozliczenia przez Bank w
poprzednim miesiącu kalendarzowym żadnej transakcji
bezgotówkowej
dokonanej przy użyciu karty

Nie ma znaczenia za jakÄ… kwotÄ™ wykonasz operacja. Warunek odnosi siÄ™ do podstawowej karty Visa Electron <30
Sam koszt prowadzenia rachunku wynosi 0 zł, natomiast opłata za użytkowanie karty to 3 zł lub 0 zł zgodnie z powyższym zdaniem.

Porównywarki kont:
http://bankowe-konta.info/porownanie-kont/
patriot

napisaÅ‚ Kelevra » 2011-07-18, 20:56

Aha, no to już wszystko rozumiem i zdecyduję się na konto<30. Dziękuję Ci ślicznie za pomoc :)
Kelevra

napisaÅ‚ TerminalePoznan » 2011-08-10, 12:49

Myślę że w Twoim przypadku będzie to zdecydowanie najlepsza opcja. W końcu tutaj również możesz wykonywać różne operacje internetowe jak np przelewy,więc nie ma się czego obawiać.
TerminalePoznan

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość