Konto bankowe.

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Konto bankowe.

napisaÅ‚ Lowca1q1 » 2010-02-16, 15:22

Witam.
Mam mały problem z założeniem konta osobistego a mianowicie nie wiem jaki bank wybrać zastanawiam się nad mBankiem a ING ,nie wiem które konto wybrać dodam jeszcze że to będzie moje pierwsze konto osobiste , interesuje mnie ile kosztuje założenie konta w tych dwóch bankach i ich utrzymanie miesięczne?
Bardzo proszÄ™ o jakieÅ› doradzenie w sprawie wyboru.
z góry dziękuje za odpowiedzi.
Lowca1q1

napisaÅ‚ rodzynek2 » 2010-02-16, 17:05

To odpowiedz sobie na takie pytania:
1. Wolisz oddziały, czy konto wirtualne?
2. Czy będziesz wpłacać dużo gotówki, czy raczej przelewem?
3. Z jakich bankomatów najwygodniej (tzn. po drodze praca/ szkoła- dom, czy w miejscach zakupów) będziesz korzystać?
rodzynek2

napisaÅ‚ piotrek » 2010-02-17, 00:39

Lowca podstawa do porad to odpowiedz na pytania, jakie zadal rodzynek ja ze swej strony dodam, ze tanszy na pewno bedzie mbank, jednak jest to bank wirtualny nie ma oddzialow. I tak male porownanko:

Prowadzenie konta

mbank - ekonto: 0 zl
ing - konto direct: 0 zl

Miesieczny koszt uzytkowania karty do konta:
mbank - ekonto: 0 zl
ing - konto direct: 0 zł lub 2 zł jeśli brak transakcji bezgotówkowych karta na kwotę min. 100 PLN w mies

Przelewy przez internet:
mbank - ekonto: 0 zł
ing - konto direct: 0 zł

Bankomaty darmowe:
mbank - ekonto: bankomaty sieci Euronet, Cash4You, eCard i BZ WBK
ing - konto direct: ING Bank ÅšlÄ…ski, Euronet

Podsumowanko:
ekonto w mbanku jest tansze, ma wiecej darmowych bankomatow, jednak jest to bank internetowy w zwiazku zczym nie ma jako tako oddzialow fizycznych, darmowych wplat gotowki mozesz dokonac tylko w wiekszych miastach we wplatomatach. Oczywiscie mozna tez zasilac swoje konto z mbanku z innego konta lub platnie przez przelew poczta np.
Natomiast konto direct ing jest minimalnie drozsze za to masz dostep do duzej sieci oddzialow gdzie mozesz zalawic wszelkie sprawy z kontem. Jednak zdaje sie ze pieniadze i tak na konto mozesz za darmo wplacic tylko we wplatomatach w kasie ing przy wplacie pobiora ci prowizje 9 zl (prosze o poprawienie mnie jesli sie myle). Oczywiscie mozna zalozyc inne konto ing gdzie prowizje za wplaty beda nizsze ale prowadzenie juz bedzie drozsze.
piotrek

napisaÅ‚ brandmind » 2010-02-17, 12:27

Witam,
ING jeśli potrzebujesz dostępu do placówki i większej liczby bankomatów. MBank dodatkowo posiada szeroka ofertę oszczędnościowo- inwestycyjną: konto eMakler i SFI. Nic nie stoi na przeszkodzie w założeniu dwóch kont ze względu na brak opłat za prowadzenie.

Joanna
brandmind

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość