Konto do płatności w USA

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Konto do płatności w USA

napisał imre2 » 2011-05-22, 17:56

Witam! Wyjeżdzam na miesiąc do USA, nie chcę brać piniędzy w gotówce więc wymyśliłem sobie, że będę płacicł kartą lub wypłacę trochę pieniędzy na miejscu w jakimś bankomacie i zapłacę. I teraz pytanie jakie konto powinienem założyć? Najlepiej 0 opłat za prowadzenie, otworzenie rachunku i wydanie karty. Karta musi być powszechnie akceptowana w USA w sklepach, restaruracjach i bankomatach. Czy powinno to być konto walutowe czy zwykłe? Czy eKonto w mBanku dałoby radę? Pozdrawiam.
imre2

napisał brandmind » 2011-05-23, 09:44

Witam, masz dość dużo wymagań, ale po kolei:
1. Aby zniwelować koszty przewalutowania konto powinno być walutowe i prowadzone w USD,
2. Na rynku amerykańskim popularniejsze są karty American Express, ale i karty Visa i Master Card również są akceptowane,
3. Walutowe konta przy zerowych kosztach za otworzenie i prowadzenie oferuje wiele banków: mBank, BZ WBK, City Handlowy, itd,
4. W przypadku mBanku nie ma możliwości wpłacenia USD na konto inaczej jak tylko przelewem walutowym z innego banku, w innym wypadku dokonujesz wpłaty w PLN i bank wykonuje przewalutowanie na USD - w City Handlowy możesz wpłacić gotówkę (w USD) w kasie banku. Karty Debetowe mogą być na życzenie Klienta podpięte do dowolnego rachunku walutowego (w walucie oferowanej przez Bank). W takim przypadku, gdy wypłata gotówki następuje w walucie rachunku podpiętego do Karty (np. transakcja w USD, rachunek w USD), przeliczenie następuje w stosunku 1:1.

Pozdrawiam, Bogdan
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind

napisał imre2 » 2011-05-23, 16:38

Dzięki za odpowiedź! Konsultant mBanku niestety powiedział mi że do konta walutowego w USD w mBanku nie wydają karty, a mi przede wszytskim zależy na płatnościach kartą. Muszę zaintersiwać się innym bankiem?
imre2

napisał brandmind » 2011-05-24, 08:22

Witam, faktycznie aktualnie mBank wydaje kartę debetową Visa Classic jedynie do rachunków EUR i GBP, zatem pozostają Ci inne banki np. City Handlowy.

Pozdrawiam, Bogdan
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind