Konto do przelewów z zagranicy, pomniejszenie opłat

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Konto do przelewów z zagranicy, pomniejszenie opłat

napisał każdego » 2011-03-05, 16:25

Witajcie!

Jestem nowym użytkownikiem. Niestety nie posiadam zbytniej wiedzy na temat kont, a ni na co mam zwracać uwagę, więc liczę i bardzo bym chciała, żebyście mi pomogli lub coś podpowiedzieli.

Mam konto w PKO BP, pierwszego każdego miesiąca mam przelew z zagranicy w euro. Pieniądze są u mnie na koncie po 3-5 dniach roboczych.
Co mnie denerwuje:
1) zaniżanie kursu waluty, zawsze na konto dostaje mniej pieniędzy niż powinnam
2) opłaty za prowadzenie rachunku, prowizje, abonament IPKO (głównie korzystam z konta poprzez internet)
3) raz w roku zabierają mi jednorazowo 20 zł za kartę (nie wiem, może tak jest we wszystkich bankach)

Od początku tego roku z konta zabrano mi 50,70 zł za takie różne opłaty.
Za przelewy, to rozumiem, mogę płacić 0,50 zł.

Studiuje, nie pracuje jeszcze. Kobieta w banku u której zakładałam konto była dosyć niemiła (tak na marginesie) i powiedziała, że dopóki nie zaliczę I semestru, to konta studenckiego mieć nie mogę.

Czy można te opłaty jakoś pomniejszyć?
Czy mogę zmienić swoje konto na studenckie? I jeżeli tak, to co semestr muszę pokazywać legitymację?
Czy lepsze by było w moim przypadku konto w innym banku?

Jeżeli ktoś potrafi mi udzielić rady, to bardzo o nią proszę.
Pozdrawiam
każdego

napisał rodzynek2 » 2011-03-06, 07:24

proponuje zmienić bank, bo w tym banku niewiele da się zrobić
rodzynek2

napisał brandmind » 2011-03-07, 10:57

Witam,
jeżeli korzysta Pani z konta głównie przez internet polecam mBank: konto w PLN i walutowe, opłata za prowadzenie - 0 zł, przelewy internetowe - 0 zł, przelew SEPA 5 zł, autoryzacja sms - 0 zł. Wniosek składa Pani online, kurier dostarcza umowę do domu, można także odszukać tzw. punkty naziemne na stronie banku i tam podpisać umowę.

Pozdrawiam:) Joanna
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind

napisał piotrek » 2011-03-07, 16:47

Popieram przedmowce, rachunek walutowyw mbanku wraz z karta do konta prowadzona w euro to jedno z tanszych i praktyczniejszych rozwiazan:
http://banki.forum-bankowe.pl/mbank/rac ... utowe.html
piotrek