Konto głównie do przelewów internetowych.

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Konto głównie do przelewów internetowych.

napisał dareckistr » 2011-04-02, 18:23

Witam.
Chciałbym założyć sobie konto, od razu zaznaczę że nigdy się tym nie interesowałem więc nic nie wiem na ten temat i dlatego zwracam się o pomoc do was. Zamierzam wpłacić ok. 2 tyś na konto, te pieniądze mają mi służyć głownie do przelewów przez internet ni i może czasem chciałbym wypłacić coś z bankomatu ale to rzadko. Zależy mi na jak najmniejszych kosztach miesięcznych za utrzymanie kąta, ubezpieczenie konta, kartę bankomatową, przelewy przez internet i co tam jeszcze jest potrzebne.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam darecki_str.
dareckistr

napisał rodzynek2 » 2011-04-02, 22:01

Hm. To wszystko zależy od kilku rzeczy.
1. Czy masz stałe wpływy (np. wypłata lub stypendium) i czy są to wpływy gotówkowe, czy z konta na konto?
2. jakie banki, bankomaty i wpłatomaty są w pobliżu Twojego domu/ miejsca pracy lub nauki.
3. Wolisz bank internetowy, czy taki z oddziałami.
4. Czy masz zamiar wykorzystywać kartę do konta na zakupy.
5. Czy, oprócz konta zamierzasz korzystać z innych produktów np. lokat,pożyczek, funduszy, czy biura maklerskiego
6. Na jak długo chcesz się wiązać z bankiem
7. Czy godziny otwarcia mają duże znaczenie

Z doświadczenia swojego i znajomych mogę polecić:
Lukasz Bank E konto Prowadzenie i przelewy za darmo. Karta 3 zł miesięcznie (transakcje bez gotówkowe za 300 zł miesięcznie zwalniają z opłaty) + Token 1 zł (jedna transakcja miesięcznie zwalnia z opłaty), darmowe bankomaty tylko w oddziałach i 5 zł za wypłatę gotówkową z kasy.
Lukas bank E konto pro prowadzenie 10 zł (można zwolnić się z opłaty za odpowiednie wpływy miesięczne i odpowiednie saldo), przelewy za darmo. Karta 3 zł miesięcznie (transakcje bez gotówkowe za 300 zł miesięcznie zwalniają z opłaty) + Token 1 zł (jedna transakcja miesięcznie zwalnia z opłaty), darmowe bankomaty tylko w oddziałach oraz sieci euronet i BZ WBK.
Dużym plusem Lukas Banku są godziny otwarcia (7-19 w tygodniu oraz 10-14 w soboty), oprocentowanie lokat powyżej średniej, spora oferta kart kredytowych. Minusem jest mała liczba funduszy inwestycyjnych i brak biura maklerskiego.
ING Direct Prowadzenie, przelewy i podajże wszystkie bankomaty za darmo. opłata 7 zł za kartę (można się z nie zwolnić robiąc nią zakupy za 100 zł). Wpłaty i wypłaty w okienku za 9 zł za transakcję. spora liczba funduszy
Mbank Prowadzenie, przelewy i karta za darmo. Bankomaty Euronet, cash4you za darmo. Spora liczba funduszy bez prowizji i biuro maklerskie. Ale jest to bank internetowy ze wszystkimi tego konsekwencjami. To znaczy- wpłaty gotówkowe tylko przez wyznaczone wpłatomaty i nie są one dostępne w każdym mKiosku, co jest sporym utrudnieniem.
Alior Bank z lokatą Jest tylko opłata 9 lub 5 zł (stałe wpływy lub odpowiednie saldo) za kartę reszta za darmo. Jest to chyba jedyny w Polsce bank, który dla każdego klienta wyznacza jednego opiekuna z którym da się niemal wszystko załatwić przez telefon. Bank posiada sporą liczbę funduszy inwestycyjnych i biuro maklerskie.
rodzynek2

napisał dareckistr » 2011-04-03, 00:25

@rodzynek2

Co do tych rzeczy to:

1. Stałe wpływy mam ale tylko w postaci gotówki do ręki, co dają stałe wpływy? To konto nie będzie miało stałych wpływów ale może kiedyś. Po prostu na dniach dostanę ponad 2 tyś. i chce założyć konto, te pieniądze tam wrzucić i płacić nimi głównie za zakupy na allegro, rachunki za TV, itp. Znudziło mnie ciągle bieganie z druczkami do banku. Chce płacić za te rzeczy przez neta w domu. Jeśli mi się nie spodoba to bym zrezygnował. Jeśli są umowy na rok to jeszcze ujdzie.
2. Przy domu mam oddział banku spółdzielczego w Sztumie z bankomatem a tak to 7 km i mam Bank PKO i Millennium.
3. Internetowy.
4. Nie, na zakupach chce wciąż operować tylko gotówką.
5. Żadnych pożyczek czy lokat choć na lokacie można zarobić ale w moim przypadku chyba nie bo chce ciągle coś wypłacać z tej sumy.
6. Na początek jak najkrócej ale jak mi się spodoba to może wejdę w to na dobre ale wtedy to załatwie sobie już stałe wpływy na konto. :)
7. Godziny otwarcia dla mnie nie ważne bo do banku pojadę tylko wpłacić gotówkę a tak to będę korzystał z konta przez internet lub bankomat a one 24h na dobę czynne.
dareckistr

napisał MarekB » 2011-04-03, 12:23

Hej,

to są dosyć specyficzne wymagania.

Co do konta to na pewno do rozważenia jest:
mBank - tutaj wszystko masz za darmo, zarówno konto, przelewy jak i karta. Z wad będzie: brak oddziałów, przez co kasę możesz wpłacić tylko przelewem, lub poprzez wpłatomat (ale te są głównie w większych miastach), jak i również brak bezpłatnych bankomatów w okolicy (darmowe są WBK, Euronet, Cash4you).

Alior Bank - konto bezpłatne jak nie weźmiesz karty debetowej. Darmowe wpłaty i wypłaty w oddziałach, przelewy również darmowe.

konto dbNet - darmowe konto i karta, pod warunkiem wykonania jednej transakcji w miesiącu (może być wypłata z bankomatu). Wszystkie bankomaty darmowe. Przelewy darmowe.

Eurokonto Net - darmowe prowadzenie i przelewy, karta płatna, ale można mieć konto bez karty.

Ogólnie to bym wybrał któreś z pierwszych trzech, jednakże mBank i dbNet trzeba otwierać za pomocą kuriera co niestety trwa trochę, a w przypadku Alior możesz wypełnić wniosek i umowę w oddziale podpisać co daje Ci to że możesz od razu wpłacić kasę i tego samego dnia korzystać z konta.
MarekB

napisał dareckistr » 2011-04-06, 22:30

A co myślicie o tym? Tutaj też wszystko za darmo i Pko czyli blisko mnie.

tematy27/pko-bp-konto-za-zero-opinie-vt3951.htm
dareckistr

napisał MarekB » 2011-04-08, 10:45

Problem jest w tym, że jak nie będziesz co miesiąc wpłacał 2000 złotych to będzie opłata miesięczna za konto w wysokości 6,90 zł.
MarekB