Konto na wypłaty w funtach jaki bank wybrać

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Konto na wypłaty w funtach jaki bank wybrać

napisał mksrabbit » 2011-05-18, 13:26

krótko i na temat wyjeżdżam do Anglii i gdzie zarabia się w funtach "_" chcę otrzymywać wypałetę na konto, a jednocześnie korzystać w pełni z karty przy płaceniu rachunków w sklepie itp. zarówno w Anglii jak i w Polsce. Jaki wybrać bank Polski czy Angielski tak żeby np nie okazało się, że jakieś karty nie honorują jednocześnie nie chciałbym płacić jakiś tam horendalnych pieniędzy za prowadzenie konta. Wiem, że Polacy zakładają konta w Anglii ja chciałbym mieć to już za sobą będąc jeszcze w kraju. jeszcze jedno czy z takiego konta będąc już w Polsce mogę wypłacać pieniądze w funtach i w polskich złotych ?
mksrabbit

napisał MarekB » 2011-05-18, 14:22

Nie ma banku w którym wszystko byłoby bez opłat w PLN i UK. Jeżeli będziesz zarabiać w UK to konto u UK i co najwyżej możesz przelewać środki na konto w PL aby płacić w Polsce podczas swojego pobytu. Większość kont bankowych w UK jest bezpłatna(prowadzenie+karta). Niestety konta w banku angielskim nie założysz będąc w Polsce. Co najwyżej możesz spróbować w HSBC gdyż to jest bank który reklamuje się jako jeden bank cały świat.

Za tą odpowiedź MarekB otrzymał podziękowania od:
mksrabbit
MarekB

funty, dolary, marki "_"

napisał mksrabbit » 2011-05-18, 17:48

właśnie zastanawiałem się nad HSBC prowadzenie konta kosztuje tam 10 złotych przy wpływach 2 tys. zl. miesięcznie bezpłatnie tyle ustaliłem jeszcze pomyślę chyba, że ktoś ma inne pomysły i propozycje.
mksrabbit