Konto oszczędnościowe- proszę o poradę

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Konto oszczędnościowe- proszę o poradę

napisał Luki91 » 2009-07-11, 10:39

Chcę założyć konto oszczędnościowe ale nie wiem w którym banku. Chciałbym wpłacać na to konto np. 500 zł na miesiąc, odsetki były naliczane co miesiąc i żeby mnie nic nie kosztowało założenie tego konta, korzystanie z tego konta i żeby można było wypłacać w każdej chwili kiedy chce bez możliwości utraty odsetek. Proszę zorientowanych oraz korzystających z takich kont osób o poradę banku który dałby mi taką ofertę. Jak oglądałem w internecie oferty banków to najbardziej mi się spodobały banki: Open Finance oraz Multi Bank( co wy o tych bankach sądzicie?). Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady.
Luki91

napisał stasiu » 2009-07-13, 17:50

Szukasz konta oszczędnościowego czy wysoko oprocentowanej lokaty bo to zasadnicza róznica

Luki91 napisał(a):Jak oglądałem w internecie oferty banków to najbardziej mi się spodobały banki: Open Finance oraz Multi Bank( co wy o tych bankach sądzicie?)

Open Finance to nie bank lecz pośrednik najczesciej Noble Banku i to najczesciej lokat. Tu rzezcywiscie jesli chodzi o lokaty to Noble Bank przez Open finance daje w tej chwili najlepsze warunki, zdaje sie lokata na 3 i 6 miesiecy o oprocentowaniu 6.5% ale uwaga z kapitalizacja dzienna dzieki czemu dla lokaty do 13 000 pln mozna uniknac podatku belki.

Jesli chodzi o konta oszcednosciowe to najwiecej daje teraz eurobank na swoim koncie oszczednosciowym z kapitalizacja dzienna 6,06%
stasiu

napisał Znafca_Tematu » 2009-07-14, 19:17

A ja polecam ING i Citi - wszystko niestety opiera się o wypłaty.... zasadniczo każdy bank wprowadził ograniczenia do bezpłatnych wypłat.
Natomiast nie ma kłopotu z odsetkami - w zasadzie żaden bank nie tnie odsetek po wypłacie...
Znafca_Tematu