Konto w banku- do sprzedaży, chronienie danych

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Konto w banku- do sprzedaży, chronienie danych

napisał Excellent » 2011-08-28, 21:39

Witam Serdecznie

Chciałbym się dowiedzieć czy w jakimkolwiek Polskim banku jest możliwość założenia konta, takiego jak w przypadku kont dla firm, gdzie przy przelewach w polu " Imię i nazwisko odbiorcy" można na przykład ustawić "SKLEP JASIA" ? Oczywiście nie chcę zakładać firmy, aby takie coś było możliwe. Potrzebne mi takie konto jest do drobnych przelewów, dane do przelewu chcę udostępnić na stronie i nie chcę, aby pierwsza lepsza osoba miała moje dane.

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź
Excellent
Excellent

napisał rodzynek2 » 2011-08-29, 05:54

Założenie takiego konta, bez danych osobowych lub firmy, jest niemożliwe. Jeżeli chcesz założyć konto firmowe, to musisz pokazać w banku dokumenty firmowe, a jeżeli osobiste, to dane z dowodu osobistego.
Co rozumiesz pod pojęciem "nie chcę, aby pierwsza lepsza osoba miała moje dane."? W banku nikt z ulicy ich nie obejrzy.
rodzynek2

napisał Excellent » 2011-08-29, 11:27

rodzynek2 napisał(a):Co rozumiesz pod pojęciem "nie chcę, aby pierwsza lepsza osoba miała moje dane."?

Oczywiście, że w banku nikt moich danych nie będzie udostępniać, ale tak jak napisałem: Chcę udostępnić dane do przelewu na mojej stronie i nie chcę, aby pierwszy lepsza osoba je posiadała.

Przykład: Chcesz coś kupić ode mnie w sklepiku, chcesz zapłacić przelewem. Teraz tutaj jest moja rola: Musze podać Ci dane do przelewu (Imię, nazwisko, ulica itd.), a ja właśnie nie chcę, abyś wiedział jakie są moje dane.

Znalazłem podobny temat:

Kod: Zaznacz cały
http://www.forum-bankowe.pl/tematy4/przelew-bez-danych-dojdzie-vt2104.htm

Co do mbanku?- To prawda? Który bank jeszcze tak ma? Czy to jest w 100% pewne, że przelew dojdzie?
Excellent

napisał rodzynek2 » 2011-08-29, 14:30

Nie wiem, czy istnieją takie banki. Bank ma obowiązek weryfikować nr konta oraz dane wpisane w przelewie z danymi rzeczywistymi, przypisanymi temu numerowi w banku. Co prawda bank nie jest w stanie wszystkiego zweryfikować, ale istnieje duże ryzyko, że bank odrzuci taki przelew bez danych lub z niepełnymi danymi.

Za tą odpowiedź rodzynek2 otrzymał podziękowania od:
Excellent
rodzynek2

napisał Excellent » 2011-08-30, 21:23

Dzięki za informację

Może ktoś jeszcze coś wie na ten temat?
Excellent