Konto walutowe

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

napisał cichyalter » 2007-06-17, 15:20

Tiaaa... tez tam mam konto i jedyny minus tego wszystkiego to to, ze sa limity wplat i wyplat... Jak ktos zarabia funciaki to nie przesle z 3 miesiecy calej zarobionej kasy na swoje konto w Polsce... a zeby zwiekszyc sobie limit to trzeba aktywowac sobie karty kredytowe z, telefon komorkowy za ktory oraz jakies konto bankowe za ktore na szczescie oplat nie pobieraja... po aktywowaniu tego wszystkiego zwiekszymy sobie limit do ok. 17000Euro, ale nie oszukujmy sie, bo z pewnoscia kazdy aktywuje sobie tylko konto tak wiec zostanie mu limit wplat i wyplat ok 7000Euro - wsumie niektorym to wystraczy

Moneybookers to dobry sposób na przesyłanie do 7000 Euro.
cichyalter

napisał Alek » 2007-10-01, 23:54

Witam.

Zastanawiam sie nad zalozeniem konta walutowego. Zalozylem, ze bedzie to mbank - jakos mi pasuje lub pko bp.

1. np. ekonto plus emax walutowy (czy moze lepiej inny mix kont z mbanku) ???

konta sa za darmo, przelew z z zagranicy w euro i potem ew. na ekonto juz w pln, potem z kolei przelew do niesmiertelnego pko bp (wyplata w kasie lub wygodne dysponowanie srodkami przez pkointeligo) - a moze sam emax bez ekonta ?

2. konto walutowe w pkobp - bez podgladu online, 30 zl za zalozenie konta jezeli nie ma 1 wplaty (moge wplacic 100 euro i wyplacic za 3 dni), skoro nie ma mozliwosci podgladu online to nie przeleje na zwykle konto pkointeligo, tylko wycieczka do kasy i ew. kantor

i tak zle i tak niedobrze, sklanialbym sie jednak do mbanku bo nie lubie wycieczek tylko poklikalbyl sobie w mbanku bedac za granica, tylko nie wiem jakie konta wybrac: ekonto, emax, emax plus jakis, walutowe...

jaka korzysc w posiadaniu ekonta oprocz walutowego mbanku, majac pkointeligo ? lepsze przewalutowanie miedzy kontami w tym samym banku, czy cos innego ? a moze nie ma korzysci zadnej ?
Alek

napisał Gość » 2007-10-04, 19:18

amonek napisał(a):Moj mąż pracuje w anglii jak najtaniej przesłać pieniądze?

[ Dodano: 2006-10-17, 13:00 ]
Z anglii do polski bo nie dodałam może ktoś już wysyłał bo nie wiem czy założyć konto walutowe i czy to będzie taniej.
Gość

Bank Zachodni

napisał wlodek » 2007-10-23, 20:51

Witam, wyjeżdżam za kilka dni do Irlandii, euro chcę przelewac do Polski dla rodziców i zastanawiam sie nad otwarciem konta walutowego w banku zachodnim. Czy jest to dobry pomysł czy może lepiej założyc w innym banku. Prosze o rade.
wlodek

napisał tomson123 » 2007-10-25, 21:57

Mam konto walutowe (w funtach) w mBanku.
Chciałbym przelać pieniądze z angielskiego Moneybookersa (waluta-funty) na powyższe konto.

Pytanie: Jak zachowa sie moneybookers?
1. przeleje pieniądze bez przewalutowania
2. Zmieni funty na euro, a potem euro na funty. (Zgodnie z regulaminem Moneybookers obsługuje banki w walucie w jakiej umieszczony jest ban odbiorcy
)
tomson123

napisał Aleksy1 » 2007-11-04, 00:03

Polecam wszystkim ekonto i konto walutowe w mbanku (moze byc w dolarach, euro, funtach )
Sam jestem studentem i mam konto w mBanku. Teraz mBank nie pobiera oplaty za wybranie kasy z bankomatu za granica na calym swiecie.
Tego chyba nie daje zaden inny polski bank. Poza tym wszystko inne tez jest w mbanku darmowe

Polecam studentom wybierajacym sie za granice np na Sokratesa.
Aleksy1

napisał Gość » 2007-11-10, 07:50

Aleksy1 napisał(a):Polecam wszystkim ekonto i konto walutowe w mbanku (moze byc w dolarach, euro, funtach )
Sam jestem studentem i mam konto w mBanku. Teraz mBank nie pobiera oplaty za wybranie kasy z bankomatu za granica na calym swiecie.
Tego chyba nie daje zaden inny polski bank. Poza tym wszystko inne tez jest w mbanku darmowe

Polecam studentom wybierajacym sie za granice np na Sokratesa.

A jak chcesz wybrać kasę za granica z bankomatu, jak nie masz karty w mbanku do kont walutowych ??
Gość

napisał detox » 2008-02-07, 15:01

robisz przelew (potrzebny internet) na ekonto gdzie niemal automatycznie zamienia kase na zł . Mankament, ze wybierając za granicą z ekonta znowu zl przewalutowuje na pieniądze kraju w ktorym korzystasz z bankomatu . Ciekawe jak się to opłaca..

jest perspektywa, eMAX walutowy mBanku , cyt. :

''Docelowo planujemy jeszcze uatrakcyjnić ofertę, poprzez rozszerzenie możliwości zasilania rachunku o wpłaty gotówkowe w kraju i zagranicą oraz dodanie do niego wygodnej i taniej karty debetowej - mówi Maciej Witkowski, Wicedyrektor Biura Sprzedaży mBanku, odpowiedzialny za produkty oszczędnościowe i inwestycyjne.'' :)

''mBank nie pobiera opłaty za przelewy przychodzące w walucie identycznej jak waluta rachunku docelowego.''

Prowadzenie rach. jest bezpłatne.

ps. dowiedziałem się, że mBank planuje w ciągu kilku najbliższych miesięcy wydać kartę debetową to konta walutowego co będzie dobrym posunięciem bo będzie można wybierać z niego kasę za granicą bez problemu.
detox

napisał mateo » 2008-04-22, 11:50

hej konto walutowe w funtach mozesz zalozyc w millenium sam wyjezdzam do anglii i tam je zalozylem szybko jest karta visa
mateo

napisał metanoll » 2008-09-15, 22:24

witam. mam pytanie. które konto walutowe wychodzi taniej: czy korzystanie z emax walutowego w mBanku, gdzie euro musiałbym przelewać na złotówkowe, a potem wypłacać w Bułgarii w levach, czyli dwa przewalutowania, ale za to bez prowizji wypłata z bankomatu, czy może bardziej opłaca się korzystać bz wbk i płacić 1,5 euro prowizcji? Na pewno najlepsze by było emax jeśli byłaby do tego karta debetowa, a tak to sądzę, że jednak chyba bz wbk lepiej?
metanoll

Poprzednia stronaNastępna strona