mBank wprowadza opłaty za kartę - koniec darmowego konta

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

mBank wprowadza opłaty za kartę - koniec darmowego konta

napisał piotrek » 2011-06-02, 18:50

No i stało pionier darmowej bankowości internetowej bez haczyków pokusił się by trochę "wycisnąć" ze swoich klientów i wprowadza haczyk w postaci opłat do karty do konta:

Informujemy, że z dniem 1 sierpnia 2011 r. nastąpi zmiana w ofercie KART debetowych mBanku.

Wprowadzona zostanie miesięczna opłata za korzystanie z KARTY debetowej w wysokości 2 PLN miesięcznie.

Wspomniana opłata nie obejmie Klientów korzystających aktywnie ze swojej karty.

Aby zostać zwolnionym z opłaty za kartę wystarczy spełnić jeden z poniższych warunków:

wykonać w ciągu miesiąca kalendarzowego płatności bezgotówkowe o wartości min. 100 PLN łącznie wszystkimi posiadanymi kartami mBanku (debetowymi, kredytowymi, wirtualnymi - dotyczy kart z oferty dla Klientów indywidualnych) - transakcje te muszą zostać w danym miesiącu rozliczone (czyli widoczne w historii operacji wykonanych),
aktywować usługę "Wypłaty ze wszystkich bankomatów"

Klientom, którzy nie spełnią powyższych warunków zostanie pobrana opłata 2 PLN miesięcznie. Nastąpi to po miesiącu, w którym łączna suma transakcji wyniesie poniżej 100 PLN. Oznacza to, że opłata nie jest pobierana z góry i następnie zwracana, ale pobrana zostanie dopiero w momencie, gdy łączna suma transakcji wszystkimi kartami mBanku nie wyniesie 100 PLN w miesiącu.

Może to 2pln/miesiąc za kartę nie jest to kolosalna kwota, ale chodzi o zasady i slogany mbanku, którymi się przez tyle lat promował.
Byłem pewien że konto, karta i przelewy będą na zawsze za - to była taka wizytówka mbanku.
Konto założyłem jako student i potem przez wiele lat przelewałem całkiem spore pieniądze.
A teraz odwrót od darmowego konta bez haczyków.

Może mbank ma za dużo klientów i sobie poprostu nie radzi.

Co o tym myślicie? Chętnie poznam wasze opinie.
piotrek

napisał GHUL » 2011-06-02, 20:53

Dobrze, że o tym mi napisałeś. 2 złote to nie jest duża kwota, ale fakt, bank trochę zmienia w ten sposób swój stosunek do klienta i robi go w bambuko po kilku latach użytkowania. To tylko sposób na dodatkowe pieniądze. :)

W takim razie założę konto w GetinOnline.
GHUL

napisał rodzynek2 » 2011-06-03, 08:15

A dla mnie jest to potwierdzenie, że nie ma nic za darmo. Jedynie można gdybać o przyczynach zdecydowania się na taki nie co desperacki krok. W końcu mBank zawsze się kreował się, że ma wszystko za darmo.
Moim zdaniem jednym z głównych powodów jest ubytek aktywnych klientów, którym przestał wystarczać bank przez internet i telefon i przenieśli się (w całości lub częściowo) do banków z oddziałami, w końcu coraz więcej banków proponuje darmowe przelewy, wszystkie darmowe bankomaty, kartę i konto za kilka złotych (za kartę lub konto w zależności od banku), a posiadają sieć oddziałów gdzie można wszystko załatwić od początku do końca z jedną osobą.
rodzynek2