Moneybookers, LLOYDS i mBank

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Moneybookers, LLOYDS i mBank

napisał kamkam1 » 2008-10-08, 12:48

Mam konto w Moneybookers na angielski adres (waluta jest GBP).
Wplacilem sobie z LLOYDsa 307,95 GBP. Konto z LLOYDsa jest ustawione jako konto glowne, dodatkowo mam zarejestrowane moje konto w mBanku (w PLN).

Mam kilka pytan dotyczacych wyplacenia tych pieniedzy na konto w mBanku po jak najmniejszych kosztach.

1. Czy ustawienie konta w mBanku jako konta glownego zmniejszy koszt
przelewu? Na moje konto idzie drugi przelew ok 340GBP, chce wyplacic pieniadze 'na raz' (ok 650 GBP) wiec oplata skoczy do 3,50EUR jesli konto nie bedzie glownym, tak? Lepiej zmienic?

2. W zakladce "Wyplac pieniadze" przy ustawieniu konta w mBanku max. kwota to 306.55 GBP (z 307,95; taka jak w LLOYDSie). Gdzie oplata za przewalutowanie? Czy sam powinienem obliczyc oplate i wypisac odpowiednio nizsza kwote (jesli tak to jak)? czy moze Moneybookers potraci prowizje od kwoty przelewu i na konto dojdzie odpowiednio mniej pieniedzy? Czy moze Moneybookers wysle pieniadze w funtach, a przewalutowaniem zajmie sie mBank (jesli tak to jak wykonac przewalutowanie w moneybookers)?

Czy moze powinienem uzyc zakladki "wyslij pieniadze" i tak ustawic PLN jako walute?

3. Czy przy wyplacie niecalych 650 GBP bede mial jakies problemy z limitami jesli nie potwierdzalem adresu ani kont? Moneybookers wplacilo 0,08GBP na moje konto w LLOYDSie. Podejrzewam, ze 'Reference' byloby kodem weryfikacyjnym konta, ale 'statements' w obsludze internetowej LLOYDS nie pozwala na zobaczenie 'reference' wplaty. Jak moge to sprawdzic? Po wplacie pieniedzy z konta w LLOYDSie limit i tak podskoczyl do 4679,40 GBP. Czy nadal musze weryfikowac to konto? Co jesli ustawie konto w mBanku jako glowne- tez bede musial je potwierdzic?

Z gory dziekuje za odpowiedzi :)
kamkam1