PayPal POMOCY!!!
napisał TCO99 » 2009-02-11, 14:52
Witam i na wstępie przepraszam że nie poszukałem podobnych tematów na forum, ale jest ich tak wiele, a nie mam zbyt dużo czasu. Mam kilka pytań odnośnie konta PayPal.
Jestem osobą niepełnoletnią (lat 16 zaraz 17)
1. Czy mogę być posiadaczem konta PayPal?
pewnie już masz 18-tkę (wszystkiego dobrego

), więc dla formalnosci: nie, nie możesz. Otworzyć oczywiscie nikt Ci nie zabroni, ale przy pierwszej kontroli (np. po wysłaniu limitu 1950 PLN) kiedy żadają od Ciebie dowodu tożsamosci, masz od razu zamknięte konto.
2. Czy konto PayPal zakłada się bezpłatnie? tak
3. Czy w każdym banku mogę dokonywać wpłat na konto PayPal? jak masz bankowosc internetową, to tak. Ale musi być zarejestrowany w polsce i rozliczany w PLN
4. Czy jest bezpieczne? W skali od 1-10. Proszę wyraź swoją opinie.
Nie da się odpowiedzieć w 2 zdaniach. Baaardzo upraszczając, zależy to od tego gdzie i co kupujesz.
Największą ochronę mają na ebayu. Tam dałbym 10. Najmniejszą - kupując rzeczy "niematerialne" np. konta do gier, złota w Tibii, kody do programów. Tego w ogóle nie chronią.
5. Ile kosztuje utrzymanie konta? Nic
6. Czy mogę dokonywać (już na koncie) zmian waluty. Np. złotówki na euro. Możesz. Ale paypal bierze prowizję 2.5%
(+6). Głównie po to potrzebuje konta PayPal by dokonywać płatności w całej Europie. go ahead stary.
7. Co mi grozi jeżeli dowiedzą się że jestem osobą niepełnoletnią? prawnie nic. ale zamkną ci konto. a jak masz na nim pieniądze, to będziesz musiał czekać 180 dni aż Ci je oddadzą.