PayPal przelew poza EU ,prowizje

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

PayPal przelew poza EU ,prowizje

napisał franz » 2009-12-04, 15:44

Witam wszystkich.To mój pierwszy post.Nie wiem czy trafiłem pod dobry adres,ale mam nadzieję,że mój problem nadaje się do tego działu.Do rzeczy.Ostatnio sporo kupuję na internetowych aukcjach.Mam w ING internetowe konto ING KOMFORT.Kupowałem już z wielu krajów UE i przelew kosztował każdorazowo 5zł.Chciałbym jednak kupować przedmioty z Rosji,USA,Białorusi,Azji Wschodniej.Problem jest taki,że podobno mój bank bierze za taki przelew od 20zł wzwyż.Ja kupuje przedmioty za 30-100zł więc każdorazowe płacenie 20złotych jest troszkę kosztowne.Szukam alternatywy.Słyszałem o koncie PayPal.Ponoć za przelew nie płaci się tam prowizji wogóle.Mam jednak kilka wątpliwości i proszę o pomoc:

1.Czy jeżeli chcę zapłacić komuś np. z Rosji przez PayPal na jego konto bankowe to czy musi on mieć także konto PayPal ?
2.Jak mogę zasilić to konto? Mogę np. z mojego internetowego ING posyłać na PayPal pieniądze i z PayPala płacić dalej?
3.Co muszę "mieć" żeby móc korzystać z PayPal ?

Głównie chodzi mi o odp na 1 pytanie dziękuje i pzdr
franz