Pierwsze konto i kilka pytań

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Pierwsze konto i kilka pytań

napisał Speed1111 » 2009-11-06, 20:53

Witam. Zamierzam założyć pierwsze konto bankowe, jednak jest tyle banków, że każdy wydaje sie super. Konto zamierzam wykorzystywać często do zakupów internetowych typu allegro i gdzie nie gdzie w sklepach. często widuje reklamy, że niby konto zakładam i nic nie płacę za to konto, ale czy tez jest tak że za przelew nic nie płace albo za to że leżą pieniądze i nie wykorzystuje ich przez kilka miesięcy, czy też nie pobierają opłat w kasach za skorzystanie z karty? I tak samo jak idę do banku i biorę dajmy na to 500zł to będę za to płacił, czy nie?

Kolejna pytanie są kierowane na przelewy internetowe, jako one działają i jakie jest zagrożenie ze strony przechwycenia danych konta? Czy jak będę miał jakiś program np. antywirusowy ESET Smart Security 4 to zmniejsza zagrożenie, albo je eliminuje?
Speed1111

napisał rodzynek2 » 2009-11-06, 22:37

No to jedziemy od początku.
Jakie masz potrzeby i oczekiwania co do konta i banku? Niemal każdy bank ma jakieś "darmowe" konto z "darmowymi" przelewami i z "darmową" kartą. Należy dokładnie się wgryść w taryfę opłat i prowizji, najlepiej mieć kalkulator pod ręką i podliczyć jakie konto i ile będzie Cię kosztować. Dopiero potem wybierać bank. "Darmowe" konta bankowe to mit, prędzej czy później trafisz na jakieś mniej lub bardziej ukryte opłaty za niektóre czynności bankowe związane z kontem lub zapłacisz za konto z nawiązką biorąc kredyt/pożyczkę na wyższy procent lub lokaty będą miały obniżone oprocentowanie. Paradoksalnie, niektóre banki do założenia lokaty lub wzięcia kredytu wymagają założenia RORu u nich.
Są banki internetowe i tradycyjne. Z bankami internetowymi (mBank, Multibank, Inteligo), a także coraz więcej banków tradycyjnych (np. Alior, Polbank, Volkswagen bank) daje możliwość zawarcia umowy poprzez internet tzn. składasz wniosek przez internet, a potem przy kurierze podpisujesz. Każdy szanujący się bank tradycyjny prowadzi konta z obsługą przez internet, więc tan podział jest czysto teoretyczny i umowny.
Rozejrzyj się jakie banki masz blisko domu lub po drodze do pracy/szkoły. Większość banków oferuje konto za darmo lub prawie za darmo, więc dla wygody należy rozejrzeć się za bankiem "pod ręką". Bliskość banku ma znaczenie jeżeli masz zamiar wypłacać pieniądze z bankomatu. Te przy oddziałach banku w którym masz konto zazwyczaj są darmowe. Na stronach internetowych banków znajdziesz wszelkie informacje na temat opłat i prowizji banku. listy oddziałów i darmowych bankomatów i wpłatomatów, oraz wszelkie regulaminy.
Na jakie pułapki musisz uważać czytając o opłatach dotyczących "darmowych" kont:
1. Darmowe konto może być jeżeli zdeponujesz na nim określoną liczbę pieniędzy (np Lukas Bank 5 000 przy koncie pro) lub przy określonych regularnych wpływach opłata może być obniżona. Opłaty mogą być ukryte np. w rocznej opłacie za token (urządzenie do autoryzacji zleceń przez internet).
2. Wpłaty i wypłaty gotówki. Wpłaty z reguły są w banku są za darmo, chociaż poza wskazanymi przy koncie Direct w ING za wpłatę i wypłatę gotówki przy okienku trzeba płacić (tak słyszałem, ale nie wiem czy jest to do końca prawda), ale są w oddziałach darmowe wpłatomaty Nie wiem jak to jest w Inteligo i w Multibanku, ale w mBanku gotówkę za darmo można wpłać jedynie w wyznaczonych wpłatomatach lub niektórych tzw kioskach mBanku, a poza tym wpłacanie gotówki jest bardzo utrudnione. Wypłaty gotówki- Swego czasu Lukas Bank (i z tego co wiem nie tylko Lukas) brał kilka złotych prowizji za wypłatę gotówki w "okienku", ale po sprawach w UOKiK banki musiały zrezygnować z pobierania prowizji za wypłatę gotówki w "okienku", ale jest jeden kruczek. Konto musi być płatnę, więc za wypłatę z "darmowych" kont bank może (ale nie musi) pobrać prowizję.
3. "Darmowe" przelewy. Owszem, ale jak już tylko te przelewy przez internet (jeszcze się nie spotkałem, ani nie słyszałem, żeby przelew zlecony w oddziale bankowym był za darmo) i w niektórych bankach przez telefon. Kolejnym kruczkiem przy "darmowych" przelewach mogą być płatne SMSy z kodami autoryzacyjnymi (od 24 gr do 30 gr za SMS) lub zdrapki z kodami (trzeba wykupić zdrapkę z kodami co jakiś czas), lub płatne (miesięcznie lub rocznie) tokeny.
4. "Darmowe" karty do konta. Zazwyczaj "darmowa" jest tylko jedna karta do konta za każda kolejną może być opłata jednorazowa lub miesięczna. Darmowe są tylko standardowe karty debetowe, a za PayPas lub z własnym wizerunkiem trzeba zazwyczaj zapłacić ekstra. Niektóre banki nazywają opłaty "ubezpieczeniem" lub określają próg transakcji (gotówkowych lub bezgotówkowych) po przekroczeniu których karta jest darmowa. Banki pobierają prowizję za wypłatę z obcych bankomatów (tzn bank wskazuje darmowe- lista dostępna w na stronach internetowych poszczególnych banków). Darmowa karta może być tylko dodawane do niektórych płatnych kont. Bank pobiera opłatę za wznowienie (tzn za przysłanie nowej na wymianę) po 2-3 latach. Wart nadmienienia jest tutaj mBank, który przy opłacie za kartę 0,00 zł (ubezpieczenie nie jest obowiązkowe) ma sporą liczbę darmowych bankomatów.
To chyba 4 z 5 podstawowych rzeczy z którymi będziesz miał do czynienia w banku. Piątą jest miła i kompetentna obsługa w placówce i przez telefon.
"Biznesowe" części portali ogólnotematycznych posiadają możliwość porównania opłat za konta, posiadają wiele fachowych informacji. A w dziale Konta bankowe opinie znajdziesz opinię i oceny banków i ich produktów.
Co do bankowości internetowej. Banki nawet wymagają programu antywirusowego z najnowszymi aktualizacjami, firewalla, przeglądarkę z obsługą cookies, flesha. pomc powinieneś otrzymać na stronie internetowej lub na infolinii.
I taka mała uwaga co do przeglądarek. ING ma problem z niektórymi wtyczkami w FireFox- System nie potrafi zaakceptować ani przecinka, ani kropki pomiędzy złotówkami i groszami i występuje błąd. Natomiast z Operą jest problem w ING z przelewami na konta NBP (głównie chodzi o US i ZUS). Natomiast na infolinii mój brat dowiedział się, że system internetowy Polbanku ma problem z obsługą Internet Explorera. System nie potrafi poprawnie zczytać hasła i po 3-ciej próbie blokuje dostęp do konta.
rodzynek2

napisał Znafca_Tematu » 2009-11-08, 22:49

To jedziemy dalej... rodzynek2 wyłożył tobie sprawę wyboru konta a ja ponawijam o bezpieczeństwie:

- posiadanie firewall i programu antywirusowego uważam za podstawę zabezpiecznia komputera a tym samym tego, co na nim robisz. Oczywiście narzedzia te musza być używane, aby były skuteczne.
- jeśli korzystasz z Windowsów to pewnie masz IE lub Mozillę - ustaw koniecznie, aby po zamknięciu przeglądarki czyszczone były dane prywatne, czyli "cookies", pliki tymczasowe, historia stron, itp.
- nie dopuszczam u siebie ustawień, że przeglądarka zapamiętuje loginy i hasła - nigdy tego nie rób jesli chcesz czuć się bezpieczniej
- wybierając stronę swojego banku zawsze sprawdzaj dokładnie wpisany adres: uważaj, czy zamiast kropki nie ma przecinka, czy adres zaczyna się od https czyli jest serwer obsugujący połączenie szyfrowane. Poniżej mały przykład:
www.konto.online.pl i drugi adres www.konto.onIine.pl - aby je odróżnić wizualnie, trzeba się przyjrzeć, prawda?
- po załadowaniu strony, zanim wpiszesz swoje dane sprawdź wizualnie czy to jest strona której oczekiwałeś - chodzi mniej więcej o układ i wygląd strony. Następnie sprawdzasz, czy mimo początku https w adresie w prawym, dolnym rogu jest ikonka kłódki, co oznacza szyfrowane połączenie. Pozostaje na koniec kliknąć w tę ikonkę i wyświetlić certyfikat. W certyfikacie sprawdzasz jego odbiorcę, czyli dla kogo jest wystawiony. Tu powinna widnieć nazwa twojego banku - absolutnie nic innego! Dodatkowo sprawdzasz jego ważność - data jego wygaśnięcia nie może być "z przeszłości".
- Nigdy nie otwieraj poczty email "niby" z twojego banku - banki na adresy email wysyłają tylko reklamy i ewentualnie informację o dostępnym wyciągu. Przepraszam za duże litery, ale to ważne: jak już maila otworzysz, POD ŻADNYM POZOREM NIE KLIKAJ W LINKI Z MAILA, W KTÓRYM BANK PROSI CIEBIE O ZALOGOWANIE SIĘ - do jest phishing i w ten sposób stracisz całą kasę na koncie.

Wiem, że trochę napisałem i wygląda to tak, jakbyś miał mnóstwo czasu zpędzić, aby wysłać prosty przelew. Pamiętaj jednak, że każde te czynności służą ochronie twojej kasy.
Znafca_Tematu

napisał TBag » 2009-12-02, 20:02

Jak Speed1111 przeczyta to wszystko to sie przestraszy i w końcu nie założy konta :D . A tak apropo najbezpieczniejsza z przeglądarek jest opera i firefox, nigdy nie wchódźcie na swoje konta bankowe z IE
TBag

napisał Znafca_Tematu » 2009-12-02, 23:30

Niech się boi... ja pracuję w banku i się boję - nie banku ale własnie hackreuuuf.
"Nobody knows" - gdzies przeczytałem...
...przeczytałem tez mnnóstwo artykułów o tym jak ludzie potracili kasę bo zrobili coś bezmyślnie

zatem jak tylko mogę to uczulam na najważniejsze tematy :mrgreen:

Do Speed1111: nie bój się kont - fajne są :wink:
Znafca_Tematu