Polbank - 2 proste pytania

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Polbank - 2 proste pytania

napisał Ariel » 2010-09-02, 13:00

1. Czy konto samooszczędzające, a konto oszczędzające to jest to samo ?

2. Konto oszczędzające oferuje mi oprocentowanie 4% na rok, z kapitalizacją co miesiąc. Ok, ale do jakiej sumy te oprocentowanie 4% jest?
Mam milion złotych, i nadal 4% kasy bym miał więcej co rok ?
Bo właśnie nie wiem... nie mogę nigdzie znaleźć do jakiej sumy kasa by rosła.
Ariel

napisał brandmind » 2010-09-03, 11:02

Witam,
w aktualnej ofercie Polbank posiada Konto Oszczędzające z miesięczną kapitalizacją odsetek - 4%, co powoduje potrącanie podatku Belki już przy niewielkich wpływach na konto oraz Konto Mocno Oszczędzające z dzienną kapitalizacją odsetek - 5%, efektywne 6,2 - podatek nie jest potrącany do kwoty 17 tys. zł. W obu przypadkach nie ma ograniczeń, co do kwoty deponowanych środków, przekroczenie limitu 17 tys. powoduje jedynie obowiązek zapłacenia podatku. Do konta pierwszego wydawana jest karta umożliwiająca wypłatę bezprowizyjną z bankomatów Polbanku i Euronetu. W przypadku drugiego konta nie ma takiej możliwości, jednak można założyć 6 rachunków Mocno Oszczędzających powiązanych z Kontem Gotówkowym, do którego wydawana jest już karta debetowa. Przelewy wewnętrzne w banku są bezpłatne.

Pozdrawiam:) Joanna
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind