Tylko nie mBank

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

napisał marti113 » 2010-01-15, 21:02

A czy jakieś oferty banków PKO są wam znane? Polecilibyście? Kurcze, muszę jakiś bank wybrać i sama nie wiem gdzie najlepiej...
marti113

napisał rodzynek2 » 2010-01-15, 21:44

Inteligo (internetowe ramię PKO)- moim zdaniem odpada. Darmowe jest dopiero po średnio miesięcznym saldzie 100 zł, przelewy internetowe płatne po 0,99/ przelew, co na kontach internetowych nie powinno mieć miejsca i karta 0,99 zł/ miesiąc, bankomaty darmowe tylko z PKO, reszta 4,50 zł.
Z "czystego" PKO może zainteresować Cię Konto Grafitti i Konto student, gdy, na potrzeby tego postu, otwarłem sobie taryfę to trochę się, powiedzmy, zdziwiłem. opłata, odpowiednio 0,50 zł i 1 zł za dostęp do konta przez internet, myślałem, ze takie opaty już nie istnieją, ponieważ klient internetowy generuje mniejsze koszty w oddziałach. To tyle dygresji.
Konto Grafitti prowadzenie 1,50 zł + 0,50 zł za dostęp przez internet, przelew przez internet 0,50 zł. opłata za zlecenie stałe przez internet 1,50 zł, coraz rzadziej spotykana opłata w innych bankach.
Konto Student prowadzenie 2,50 zł +1,00 zł za dostęp przez internet, przelew przez internet 0,50 zł. opłata za zlecenie stałe przez internet 1,50 zł, coraz rzadziej spotykana opłata w innych bankach.
Widzę, że karty w PKO to w ogóle luksus (dla niewierzących odsyłam na stronę PKO wydanie karty 18,00 złotych, dla najmłodszych, wydanie karty normalnej od 20,00 zł. w bankomatach PKO darmowe są tylko 2 podstawowe karty jedna przeznaczona dla najmłodszych i PKO exspress. Karty PKO Maestro i PKO Visa są płatne nawet w bankomatach PKO i to odpowiednio od 10 zł i 5 zł, kto nie wierzy niech klika na ich stronę.

Ale cóż, nie mnie wybierać już konto/
rodzynek2

napisał marti113 » 2010-01-16, 12:23

jejku, no rzeczywiście są mało opłacalni. odpadają już na początku, bo niby się płaci niewiele, ale jak spojrzy z perspektywy roku to trochę tych opłat się uzbiera... zdzierstwo! popatrzę w takim razie w oferty innych banków. dzięki rodzynek2 za pomoc :D
marti113

napisał marti113 » 2010-01-17, 20:50

Poczytałam sobie tu i tam i uważam, że chyba banki Alior i BZWBK mają najciekawszą ofertę. I ten skok z nie-banków. Jeszcze się może spróbuję dowiedzieć czegoś osobiście. Swoją drogą to trudny wybór z tymi bankami, myślałam, że to tylko rach ciach, bo wszystkie oferują bardzo zbliżone oferty, ale jednak nie...
marti113

napisał Jarek1225 » 2010-01-17, 21:39

A wiecie może gdzie najbliżej (i czy w ogóle jest) znajduje się taki oddział w Bydgoszczy? - chodzi o okolice szpitala jurasza. Z chęcią bym się dowiedział więcej o ich ofercie.
Jarek1225

napisał rodzynek2 » 2010-01-17, 22:08

Jarek spróbuj poszukać na google maps lub zuni. Po wpisaniu hasła są zaznaczane miejsca gdzie dane oddziały można znaleźć. Nawet na stronach poszczególnych banków są zaznaczona na mapach dokładna lokalizacja ich oddziałów.

7klakier napisał(a):marti - dopasuj ofertę do własnych potrzeb. co ma jeden bank, tego inny może nie mieć. Od niedawna nawet skok, o którym wspomniałeś działa na zasadach prawie takich samych co banki. Zrób dokładną analizę twoich kosztów i to Ci da odpowiedź, gdzie powinieneś otworzyć konto. Pamiętaj również o dostępności oddziałów w razie problemów.

I należy wyjść z założenia, że banki są dla klientów, a nie na odwrót. Banki teraz walczą o aktywnych klientów, którzy będą korzystać nie tylko z konta i bankomatów, ale takich co zakładają lokaty, fundusze biorą kredy i karty kredytowe. Z dobrą historią w BIK nawet kredyt można przenieść na lepszych warunkach, tylko trzeba poświęcić trochę czasu na załatwienie formalności. Już dwa kredyty przeniosłem, brat robił konsolidacje i też przenosił. Trwa to mniej więcej tak jak badanie zdolności kredytowej + 2 dni robocze na przelewy na spłacenie starych kredytów oraz zamknięcie i rozliczenie ze starym bankiem.
rodzynek2

napisał marti113 » 2010-01-18, 09:52

No racja. Póki co mam konto w PeKaO SA, ale jak tam jest - każdy wie, drobne opłaty pobierają. No ale na razie mniejsza z tym. Teraz mam ok 2 tys wolnych środków i fajnie gdyby ich stan trochę mi się podniósł :wink: I tak myślę, czy dobrym pomysłem będzie zakładanie konta w SKOKu? Tam podobno jakieś większe oprocentowanie mają... Czy bardziej jakąś lokatę byście radzili? I gdzie najlepiej?
marti113

napisał rodzynek2 » 2010-01-18, 10:34

Gdzieś tu na forum właśnie pisałem o kosztach kont SKOKach, są porównywalne z PeKsO, jeżeli nie większe. Ale lokaty mają dobre do 6,75%.
Podczas poszukiwania lokat uważaj, bo niektóre banki (a może i SKOKi, bo tego nie wiem) wymagają założenia konta w danym banku, żeby mieć lokatę (np. Lukas i PKO) w niektórych musisz zarejestrować się jako klient i dostać numer klienta (Alior- w zamian otrzymujesz dostęp do lokaty przez internet, oraz masz możliwość podpisania umów o konto oraz składania wniosków przez internet), lub, tak jak w ING, porostu przynosisz pieniądze i wpłacasz.
W bankach oprocentowanie standardowych lokat jest zbliżone (+ - 0,5%). Czasami banki mają promocje lub niestandardowe terminy zapadalności lokat , ale często są przeznaczone dla już aktualnych klientów.
rodzynek2

napisał piotrs1978 » 2010-01-20, 18:36

SKOK ma za to inną zaletę - udziela kredytów dla emerytów i rencistów, którym inne banki często odmawiają, gdyż mają za niskie dochody.
piotrs1978

napisał jajo » 2011-01-10, 10:50

Będzie jeszcze lepiej.
Polityka mBanku zmierza do likwidacji punktów naziemnych.
Sami strzelą sobie gola, bo jak wiadomo w każdym interesie ważny jest klient, a ten już nie przyjdzie do banku bo go po prostu nie będzie.
Będzie skazany właśnie na kuriera z siodemki a to już wystarczy do pójścia do konkurencji gdzie porozmawia sobie z ładną panią która mu pięknie wytłumaczy i doradzi.
Pozostaną jedynie nachalni telemarketerzy którzy jak dzwonią do klienta tylko wkur****ą ucho :lol:
jajo

Poprzednia stronaNastępna strona