uzbieranie jak największej kwoty na koncie oszczędnościowym

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

uzbieranie jak największej kwoty na koncie oszczędnościowym

napisał laik555 » 2011-07-05, 20:39

Witam mam 2 pytania:
Jaki byście mi banku polecili jeśli moim celem nie są przelewy,branie kredytów,pożyczek czy częste wybieranie pieniędzy tylko uzbieranie jak największej kwoty na koncie oszczędnościowym bądz lokacie :?:

no i właśnie konto oszczędnościowe czy lokata?co lepsze dla mnie?zaznaczam że pieniedzy nie bede wybierał przez długi czas(by nie straciś odsetek) tylko wpłacał powiedzmy co miesiąc, a przy lokacie nie moge wpłacać ale z drugiej stron ma wyższe oprocentowanie.więc któro wybrać :?:
laik555

napisał rodzynek2 » 2011-07-05, 22:17

Proponuje "Konto oszczędnościowo-emerytalne" (wiem, głupia nazwa, ale tak to sobie bank nazwał) w Alior Banku. Konto można mieć na 5 lat (stałe 5% rocznie) lub 10 lat (stałe 6% rocznie). Warunki:
- Ustalasz stałą miesięczną wpłatę (50-500 złotych, nie wiem czy można większą).
- Można nadpłacić za 6 miesięcy z góry. Wszystko co nadpłacone powyżej 6 miesięcy jest oprocentowane niżej (obecnie 3,25%). Jeżeli jest nadwyżka to do wyrównania nie trzeba robić wpłat.
-Można zawiesić wpłaty na 6 miesięcy.
-Zerwanie lokaty przed terminem:
- po 24 miesiącach (dla lokaty 5- letniej) lub 48 miesiącach (dla lokaty 10-letniej)- wypłata kapitału bez odsetek.
-wcześniej- wypłata kapitału bez odsetek i 25 zł opłaty za każdy miesiąc prowadzenia lokaty.
rodzynek2

napisał brandmind » 2011-07-06, 09:48

laik555 napisał(a):Witam mam 2 pytania:
Jaki byście mi banku polecili jeśli moim celem nie są przelewy,branie kredytów,pożyczek czy częste wybieranie pieniędzy tylko uzbieranie jak największej kwoty na koncie oszczędnościowym bądz lokacie :?:

no i właśnie konto oszczędnościowe czy lokata?co lepsze dla mnie?zaznaczam że pieniedzy nie bede wybierał przez długi czas(by nie straciś odsetek) tylko wpłacał powiedzmy co miesiąc, a przy lokacie nie moge wpłacać ale z drugiej stron ma wyższe oprocentowanie.więc któro wybrać :?:

Witam, trudny wybór, ale ponieważ zamierzasz wpłacać więc - wybierz konto oszczędnościowe np. “Mistrzowskie konto oszczędnościowe” w Polbanku oferujące 6% (od kwot 500 - 20 000), a po zgromadzeniu kwot powyżej 10 000 PLN - rozglądnij się za lokatami terminowymi np. “Lokata lipca” w Getin Banku - netto 5,7% (brutto 7%) dla lokaty 4 miesięcznej.

Pozdrawiam, Bogdan
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind

napisał DasOguras » 2011-08-13, 23:23

brandmind napisał(a):Witam, trudny wybór, ale ponieważ zamierzasz wpłacać więc - wybierz konto oszczędnościowe np. “Mistrzowskie konto oszczędnościowe” w Polbanku oferujące 6% (od kwot 500 - 20 000), a po zgromadzeniu kwot powyżej 10 000 PLN - rozglądnij się za lokatami terminowymi np. “Lokata lipca” w Getin Banku - netto 5,7% (brutto 7%) dla lokaty 4 miesięcznej.

Pozdrawiam, Bogdan

Witam, też rozglądam się za darmowym kontem oszczędnościowym, 1 września zaczynam szkołę strażacką w której od października będę dostawał żołd około 400zł/miesiąc, raz na miesiąc wypłacił bym sobie parę złotych, a reszta by rosła na koncie.

Te konto w polbanku 6% jest bardzo atrakcyjne, ale z tabeli oprocentowania:
http://www.polbank.pl/download/tabela_oprocentowania_dla_klientow_indywidualnych.pdf
widzę że te 6% ma być do 31 stycznia 2012, potem już tylko 3%.

Znalazłem "konto oszczędnościowe" 4.35% w alior banku:
http://www.aliorbank.pl/pl/klienci_indywidualni/konta_oszczednosciowe/konto_oszczednosciowe
Z tego co przeczytałem rozumiem że: jego prowadzenie jest darmowe, pierwsza wypłata/przelew w miesiącu jest darmowy, pieniądze z odsetek wpływają na konto codziennie i od razu podlegają oprocentowaniu, dobrze rozumiem?
Czy posiadanie karty debetowej do konta jest wymagane?
Może są jakieś inne atrakcyjniejsze kotna?

Przepraszam że pytam tak dokładnie ale jestem zielony w tych sprawach i nie chce się natknąć na ukryte opłaty czy coś.
DasOguras

napisał brandmind » 2011-08-23, 09:53

Witam, co do konta oszczędnościowego w Alior Banku - to prowadzenie darmowe, karta - 3 PLN (ale można z niej zrezygnować), codzienna kapitalizacja, ale jedynie jeden przelew w miesiącu jest bezpłatny, każdy następny to 5/6 PLN. Pragnę zwrócić uwagę, że miesięczne odsetki na takim koncie przy saldzie 1 000 PLN to jedynie lub aż 4,5 PLN. Ukrytych opłat nie powinieneś się obawiać.

Pozdrawiam, Bogdan
brandmind

napisał piotrek » 2011-08-23, 11:43

Ja polecam PolBank ewentualnie Getin.

Te dwa banki od paru lat maja najwyzej oprocentowane lokaty i konta.
piotrek