Wybór konta osobistego

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Wybór konta osobistego

napisał Szmit » 2011-06-15, 11:47

Witam

Zastanawiam się nad zmianą konta osobistego. Aktualnie mam rachunek w mBanku.
To na czym mi zależy najbardziej to rzeczy które mam obecnie, czyli pełna darmowość: darmowe prowadzenie konta, darmowa karta (widzę że częsty warunek to 100zł płatności kartą, lub ilościowy - 1 szt - dam radę zrobić), darmowe przelewy przez internet wewnątrz banku i poza bank, darmowe wypłaty z bankomatów Euronet, eCard, BZWBK - jeśli będą wszystkie zamiast wymienionych przeze mnie to lepiej :).

Mile widziane jakieś dodatki dzięki którym mógłbym zarabiać za np. płatności kartą
Placówek może nie być wcale, mógłby się znaleźć jakiś wpłatomat.

Oddzielny temat to oszczędzanie, aktualnie mam 10-15k zł na oszczędnościowym w mBanku (oprocentowanie 3%, a podnoszą do chyba 3,20% hoho :) ). Więc pytanie numer dwa o dobre konto oszczędnościowe, ew. lokata ? Na funduszach jestem obecnie do tyłu :| .
Szmit

napisał brandmind » 2011-06-16, 09:39

Witam, co do konta, to przyjrzyj się Kontu z Lwem Direct w ING. Opłata za kartę jest zwracana pod warunkiem wykonania transakcji bezgotówkowych na kwotę 100 zł miesięcznie, wszystkie bankomaty są za darmo.
Co do lokat to proponuję: Open Finance lub Getin Bank - aktualnie posiadają najciekawsze oferty lokat: Lokata Optymalna netto 4,94% na 12 m-cy.

Pozdrawiam, Bogdan
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind

napisał kiko86 » 2011-06-16, 10:33

Ja polecam Millenium Bank. Niby trzeba zrobić wpłatę na kwotę 1000zł (miesięcznie) może to być 10x 100zł obrócone po prostu ;) i przynajmniej raz w miesiącu trzeba zapłacić kartą. Na początku zniechęcały mnie te obowiązki. Ale teraz mam darmowe konto, w sklepach płacę kartą (zwrot 3% kwoty - na benzynie i gazie oszczędzam :P) i nie jest tak źle ;D Przekonałem się do tego konta i mogę polecić. Aha, darmowe bankomaty - wszystkie, jeśli spełni się wcześniej wymienione warunki.
kiko86

napisał piotrek » 2011-06-16, 17:17

@Szmit:
Jeśli szukasz konta z premią za zakupy kartą to zdecydowanie Dobre Konto Millenium - to wg mnie najlepsza oferta na dziś - 3% zwrot za zakupy w sklepach spożywczych. Oczywiście jeśli będziesz spełniał ich podstawowy wymóg tj. na konto będzie wpływac min. 1000 pln/miesiąc. Lokaty i konta oszcędnościowe oscylują wokół 4% - jest kapitalizacja jednodniowa omijaąc a Belkę.

Jeśli szukasz konta z najwyżej oprocentowanymi lokatami to chyba Getin Bank , będzie najlepszym rozwiązaniem. Ja osobiście jednak jakoś nie mam zaufania do tego banku, po tym jak kommbinowal z obowiazkowymi ubezpieczeniami oc do kredytow samochodowych.

Jeśli z kolei nie będziesz miał regulrnych wpływów na konto i operacje o kartą o których pisałeś to nie problem dla Ciebie (100zł płatności kartą, lub ilościowy - 1 szt ) - to bardzo dobre i tanie konta to ING direct, db net i konto inteligo.
Oba konta darmowe w przypadku wykonania okreslonych operacji kartą: ING - 100zl/ miesiac, DB net - 1 transakcja/miesiac, Inteligo - 100zl/miesiac

ING i db oferują darmowe wyplaty z wszystkich bankomatow w Polsce.
ING i Inteligo ma bardzo przejrzysty i dobry system bankowości internetowej, w przypadku db Net jest juz nieco gorzej.
piotrek

napisał ZespolBZWBK » 2011-06-20, 09:33

Witamy,
Zachęcamy do skorzystania z oferty BZ WBK, mamy dwie propozycje kont:
1. Wydajesz i Zarabiasz:
- brak opłaty za prowadzenie konta pod warunkiem wpływów w wysokości minimum 1000 zł miesięcznie (w przeciwnym wypadku opłata 7 zł),
- darmowy dostęp do wszystkich bankomatów na terenie Polski,
- brak opłaty dwuletniej za kartę, ale jest opłata miesięczna 3 zł/mc (niezależnie od liczby dokonanych transakcji),
- zwrot 1% wartości dokonanych zakupów kartą Visa Wydajesz i Zarabiasz dedykowanej do tego konta,
- bezpłatne przelewy za pośrednictwem BZWBK24 na rachunek w naszym banku, 0,50 zł za przelewy do innych banków.

Do konta W&Z można również uzyskać kartę MasterCard PayBack Multi (opłata taka jak dla Visy Wydajesz i Zarabiasz). Karta pozwala na zbieranie punktów w programie lojalnościowym PayBack.

2. Jeśli nie skończył Pan 30 lat polecamy Konto <30:
- brak opłaty za prowadzenie konta do ukończenia 30 roku życia,
- opłata za wypłatę z bankomatów BZWBK 0 zł, z bankomatów Millenium 1 zł, z innych 5 zł,
- brak opłat za kartę pod warunkiem dokonania przynajmniej jednej transakcji bezgotówkowej w miesiącu (w innym wypadku opłata wynosi 3 zł),
- bezpłatne przelewy za pośrednictwem usług BZWBK24 na rachunek w naszym i innych bankach.

To, co może Pana także zainteresować to specjalna procedura przeniesienia konta realizowana przez Bank na podstawie pełnomocnictwa udzielonego przez Klienta.

Jeśli chodzi o lokaty polecamy nową 3-miesięczną lokatę Codziennie Zarabiającą od 1000 zł do 20000 zł (włącznie). Oprocentowanie wynosi 4,43% w skali roku (odpowiada oprocentowaniu stałemu 5,50% na tradycyjnej lokacie).

pozdrawiamy,
Zespół Banku Zachodniego WBK
Zasady obecności BZ WBK na forach można sprawdzić na: indywidualni.bzwbk.pl/zasady-obecnosci-bz-wbk-na-forach.html
ZespolBZWBK

napisał KitchenGirl » 2011-06-20, 10:23

Ja z kolei mogę polecić CitiKonto w Banku Handlowym. Jest ono kontem darmowym, należałoby jedynie zasilać (przelewem zewnętrznym) konto kwotą 1500pln - niezależnie czy to wynagrodzeniem, czy własnymi środkami. A z racji na ilość posiadanych przez Pana oszczędności, jeśli zdecydowałby się Pan na ich ulokowanie w BH, polecić mogę w tej sytuacji konto CitiOne, które jest kontem bezpłatnym - jeśli w depozycie będzie pan miał kwotę min.12000pln.

Z tego co przeczytałam, zależałoby Panu na darmowej karcie do konta - w BH niestety taka opłata jest przy Citikoncie, wynosi ona 3zł/m-c i jest to jedyna opłata związana z kontem. Natomiast przy CitiOne - opłaty za kartę płatniczą nie ma. Wszystkie przelewy internetowe (krajowe) są bezpłatne, nie ma limitu ilościowego, po przekroczeniu którego jest pobierana opłata za przelew. Ma pan również możliwość zakładania lokat przez Internet (w tej chwili, dla lokaty 24miesięcznej, oprocentowanie wynosi 4,20% - kapitalizacja jest miesięczna, więc należy uwzględnić 19% podatek od zysku).

W ofercie BH znajdują się dwa konta oszczędnościowe (kapitalizacja miesięczna):
1 - konto oszczędnościowe: 3,03% + 0,7% za transakcje bezgotówkowe na kwotę 500zl w miesiącu, konto darmowe
2 - konto superoszczędnościowe: 4,04%, jest kontem darmowym w przypadku comiesięcznego przelewania wynagrodzenia na kwotę 1500zł lub dokonywania transakcji bezgotówkowych kartą płatniczą na kwotę 500zł/m-c.

Wrócę do karty płatniczej: wydajemy do konta kartę Mastercard PayPass (płatności zbliżeniowe są standardem przy naszej karcie do konta osobistego, ale w razie niedogodności - można tą usługę wyłączyć przez CitiPhone 0801 322 484 lub (22)692 24 84). Co najważniejsze, sam Pan nadaje sobie PIN do karty. To pozwala od razu po podpisaniu umowy, korzystać z konta. Poza tym, posiadanie tej karty daje Panu możliwość od razu korzystania z konta internetowego, którego obsługa - przypomnę - jest darmowa. Karta płatnicza Mastercard PayPass pozwala Panu również na wybieranie gotówki ze wszystkich bankomatów w Polsce bezpłatnie. Jeśli wyjeżdża Pan zagranicę, tam wybierze Pan bezprowizyjnie pieniądze z bankomatów Citibanku. W sytuacji, gdy robi pan zakupy przez Internet, tą kartą również się Pan bez problemu posłuży.
KitchenGirl

napisał Szmit » 2011-06-20, 10:58

Dziękuję serdecznie wszystkim za wpisy.

Wstępnie zdecydowałem się na Dobre Konto od Banku Millenium.
Chcę tylko się upewnić co do tego wymaganego obrotu na kwotę 1000zł. Cytat z "Cennika usług:

3) Opłata nie zostanie pobrana, jeżeli w poprzednim miesiącu została dokonana
i zaksięgowana na Dobrym Koncie min. jedna płatność bezgotówkowa kartą wydaną do
Dobrego Konta oraz łączne wpływy zewnętrzne na Dobre Konto wynosiły min. 1 000 zł
(do kalkulacji łącznych wpływów nie uwzględnia się przelewów z innych rachunków
prowadzonych na rzecz Posiadacza w ramach bankowości detalicznej Banku
Millennium)
. Posiadacz rachunku może posiadać jeden rachunek Dobre Konto, przy
czym nie ma możliwości zamiany dotychczas posiadanego ROR na Dobre Konto.

Dostaję co miesiąc wypłatę powyżej 1000zł (nie z rachunku firmowego), ale "w razie w" - jeśli dobrze rozumiem - mogę sobie po prostu zrobić przelew na kwotę 1000zł do obcego banku i następnie przelać z powrotem do Millenium i warunek będzie spełniony ?
Szmit

napisał KitchenGirl » 2011-06-20, 22:01

Szmit napisał(a):(do kalkulacji łącznych wpływów nie uwzględnia się przelewów z innych rachunków
prowadzonych na rzecz Posiadacza w ramach bankowości detalicznej Banku
Millennium)
.

Chodzi tu oczywiście o przelewy wewnętrzne między Pana kontami w Banku Millenium. Może Pan robić przelewy bez problemu między rachunkami w różnych bankach. W celu "zaliczenia" wpływu na konto kwoty 1000zł, musi Pan zrobić przelew z innego rachunku lub wpłatę w ajencji.
KitchenGirl

napisał Szmit » 2011-06-22, 07:08

Dziękuję, KitchenGirl
Szmit