napisał KitchenGirl » 2011-06-20, 10:23
Ja z kolei mogę polecić CitiKonto w Banku Handlowym. Jest ono kontem darmowym, należałoby jedynie zasilać (przelewem zewnętrznym) konto kwotą 1500pln - niezależnie czy to wynagrodzeniem, czy własnymi środkami. A z racji na ilość posiadanych przez Pana oszczędności, jeśli zdecydowałby się Pan na ich ulokowanie w BH, polecić mogę w tej sytuacji konto CitiOne, które jest kontem bezpłatnym - jeśli w depozycie będzie pan miał kwotę min.12000pln.
Z tego co przeczytałam, zależałoby Panu na darmowej karcie do konta - w BH niestety taka opłata jest przy Citikoncie, wynosi ona 3zł/m-c i jest to jedyna opłata związana z kontem. Natomiast przy CitiOne - opłaty za kartę płatniczą nie ma. Wszystkie przelewy internetowe (krajowe) są bezpłatne, nie ma limitu ilościowego, po przekroczeniu którego jest pobierana opłata za przelew. Ma pan również możliwość zakładania lokat przez Internet (w tej chwili, dla lokaty 24miesięcznej, oprocentowanie wynosi 4,20% - kapitalizacja jest miesięczna, więc należy uwzględnić 19% podatek od zysku).
W ofercie BH znajdują się dwa konta oszczędnościowe (kapitalizacja miesięczna):
1 - konto oszczędnościowe: 3,03% + 0,7% za transakcje bezgotówkowe na kwotę 500zl w miesiącu, konto darmowe
2 - konto superoszczędnościowe: 4,04%, jest kontem darmowym w przypadku comiesięcznego przelewania wynagrodzenia na kwotę 1500zł lub dokonywania transakcji bezgotówkowych kartą płatniczą na kwotę 500zł/m-c.
Wrócę do karty płatniczej: wydajemy do konta kartę Mastercard PayPass (płatności zbliżeniowe są standardem przy naszej karcie do konta osobistego, ale w razie niedogodności - można tą usługę wyłączyć przez CitiPhone 0801 322 484 lub (22)692 24 84). Co najważniejsze, sam Pan nadaje sobie PIN do karty. To pozwala od razu po podpisaniu umowy, korzystać z konta. Poza tym, posiadanie tej karty daje Panu możliwość od razu korzystania z konta internetowego, którego obsługa - przypomnę - jest darmowa. Karta płatnicza Mastercard PayPass pozwala Panu również na wybieranie gotówki ze wszystkich bankomatów w Polsce bezpłatnie. Jeśli wyjeżdża Pan zagranicę, tam wybierze Pan bezprowizyjnie pieniądze z bankomatów Citibanku. W sytuacji, gdy robi pan zakupy przez Internet, tą kartą również się Pan bez problemu posłuży.