Wybór konta osobistego w banku + konto oszczędnościowe

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

napisał piotrek » 2011-02-22, 17:05

Ciekawą ofertę ma teraz Millenium, tzw "Dobre Konto" - wszystko za darmo + darmowe bankomaty + zwrot 3% od transakcji karta:
http://banki.forum-bankowe.pl/millenniu ... konto.html

tylko jest niestety male "ale" - miesięczne wpływy na konto wyniosą min. 1 000 zł oraz co najmniej raz w miesiącu za zakupy zapłacisz kartą do konta

Chca w tym roku przyciagnac do siebie 200 tys. klientow :)
piotrek

napisał kuba » 2011-03-02, 00:36

I chyba jednak pozostanę w Millenium, tylko zmienię rodzaj konta ;)
A żeby mieć je darmowe, to wystarczy tylko zamrozić sobie 1000zł na eKoncie w mBanku i dać automatyczną dyspozycję przelewu co miesiąc na konto w Millenium ;)
A na koncie w Millenium, dyspozycję na konto w mBanku owego 1000zł, np. dzień później ;)

A jeszcze mam inne pytania, odnośnie Konta Walutowego.
- jakie banki mają najlepiej oprocentowane konta walutowe
- czy istnieje jakiś bank, który za przelewy w obcej walucie z jednego konta walutowego, na drugie, w innym banku, nie pobiera żadnej prowizji? Bo jak na razie, porównując różne banki, najniższa prowizja za taki przelew to minimum ok. 10zł (BZ WBK)

- fajnie oprocentowane konto walutowe jest w mBanku, ale są 2 wady - nie da się bezpośrednio wpłacić, ani wypłacić obcej waluty na te konto oraz przelew na inne konto walutowe to minimum 20zł...
- natomiast w Millenium można mieć konto walutowe za darmo (jeśli otworzy się je przez internet), ale niestety bez żadnego oprocentowania, a przelewy na inne konto walutowe, standardowo minimum 20zł
kuba

napisał piotrek » 2011-03-07, 16:45

kuba napisał(a):
A jeszcze mam inne pytania, odnośnie Konta Walutowego.
- jakie banki mają najlepiej oprocentowane konta walutowe
- czy istnieje jakiś bank, który za przelewy w obcej walucie z jednego konta walutowego, na drugie, w innym banku, nie pobiera żadnej prowizji? Bo jak na razie, porównując różne banki, najniższa prowizja za taki przelew to minimum ok. 10zł (BZ WBK)

1. Zaden bank nie ma fajnie oprocentowanego konta walutowego a to dla tego ze stpa Euriboru jest bardzo niska.
2. NIe rozumiem za bardzo? Chcesz z konta walutowego w polskim banku, przelewac euro na inne konto walutowe?? W Polsce czy za granica? Jesli za granice to najtnasze beda przelewy SEPA koszt. ok. 5 zl - ma to i mbank i multibank i kolka innych bankow

kuba napisał(a):- fajnie oprocentowane konto walutowe jest w mBanku, ale są 2 wady - nie da się bezpośrednio wpłacić, ani wypłacić obcej waluty na te konto oraz przelew na inne konto walutowe to minimum 20zł...
- natomiast w Millenium można mieć konto walutowe za darmo (jeśli otworzy się je przez internet), ale niestety bez żadnego oprocentowania, a przelewy na inne konto walutowe, standardowo minimum 20zł

1. NIe do konca. Owszem euro na konto nie wplacisz, ale jak sobie wyrobisz karte do wkonta w euro, to euro wyplacisz z bankomatu tyle ze za granica. Tak jak wczesniej pisalem przelewy euro w mbanku (SEPA) to koszt 5 zl. http://banki.forum-bankowe.pl/mbank/rac ... tml#tabs=2
piotrek

napisał kuba » 2011-09-27, 00:09

I znowu szukam nowego konta osobistego + konto oszczędnościowe.

Krótko mówiąc Bank Millennium i jego "Dobre" Konto kosztowały mnie ponad 50zł w przeciągu dwóch miesięcy...
Bank zmienił zasady umowy, kiedy to byłem poza domem (całe 2 miesiące) i niczego nieświadom użytkowałem go wg warunków starej umowy.
Co mnie najbardziej w tym wszystkim wkurza, to, że bank dzwonił do mnie w ciągu tych 2-óch miesiący kilkukrotnie i zachwalał, jakie to ma super nowe oferty, karty, kredyty, itp...
Nie raczyli mnie natomiast telefonicznie poinformować, że warunki umowy się zmieniły. Dołączyli tylko odpowiednią informację do wyciągu, który przyszedł listownie do mnie do domu, kiedy mnie w nim nie było...
Moim zdaniem jest to nie fair zagranie ze strony banku i dlatego po kilku latach postanowiłem się z nimi pożegnać

Czego aktualnie szukam?
- konta osobistego w banku, który nie zmienia z dnia na dzień warunków umowy, a jeśli już to uczyni, to informuje klienta odpowiednio szybko i we właściwy sposób
- jestem w stanie płacić za te konto (czy też kartę lub coś innego) ok. 5zł miesięcznie
- zależy mi na:
:arrow: darmowe wszystkie bankomaty (w tym też usługa bankomat na poczcie, Millennium zerżnęło ze mnie za wypłatę pieniędzy na poczcie 6zł...)
:arrow: możliwości sprawdzania salda na koncie (bezpłatnego we wszystkich bankomatach, a jeśli nie ma takiej opcji to dokładnego określenia tego w umowie, kiedy jest pobierana opłata, a kiedy nie)
:arrow: możliwość bezpłatnych operacji w okienku (wpłaty, wypłaty, przelewy) oraz bezproblemowa możliwość wyjaśnienia ewentualnych niezgodności dotyczących konta
:arrow: bezproblemowa bankowość internetowa
:arrow: bezpłatne kody sms podczas wykonywania przelewów internetowych
:arrow: bezpłatne przelewy przez internet oraz możliwość ich wykonywania przez całą dobę (w Millennium pomiędzy 22, a 6 przelew nie może być zrealizowany)
:arrow: potwierdzenie przelewu nie wymagające pieczątki banku
:arrow: klarowna umowa jeśli chodzi o opłaty za konto, kartę itp
:arrow: tanie albo bezpłatne ubezpieczenie karty

konto oszczędnościowe
- najlepiej, żeby to było subkonto do głównego konta osobistego
- jak najniższe opłaty, bezpłatne przelewy na i z konta oszczędnościowego

Myślałem o Alior Banku
http://www.aliorbank.pl/pl/klienci_indywidualni/konta_osobiste/konto_z_lokata_nocna
ale zanim się zdecyduję chciałbym poznać Wasze opinie na temat tego banku i kont, które oferuje
Czy spełniłoby ono wszystkie (lub większość) warunków, które podałem powyżej?

Mają także konto oszczędnościowe
http://www.aliorbank.pl/pl/klienci_indywidualni/konta_oszczednosciowe/konto_oszczednosciowe
chyba nie o najgorszych warunkach?

Jest jeszcze jedna rzecz, która by mnie interesowała, mianowicie odkładanie pieniędzy na przyszłość - Konto oszczędnościowo-emerytalne
http://www.aliorbank.pl/pl/klienci_indywidualni/konta_oszczednosciowe/konto_oszczednosciowo_emerytalne
chyba także niezłe warunki co? Jeśli dobrze zrozumiałem to, gdy w danym miesiącu nie będę w stanie uregulować składki, mogę ją odroczyć aż do 6-ciu miesięcy. Ponadto chyba można składkę zapłacić w kilku ratach?

Bardzo Was proszę o jak najszybszą pomoc i odpowiedzi
Z góry wielkie dzięki!
Pozdro!
kuba

napisał euro » 2011-09-28, 08:17

Sprawdź jeszcze ofertę Citibanku. Według mnie powinna spełnić wszystkie Twoje oczekiwania. Dodatkowo mają nieźle oprocentowane konto oszczędnościowe i darmowe konta walutowe. przed wyjazdem za granicę ich kartę debetową można podpiąć pod konto walutowe (np. euro) i wybierać w bankomatach bez opłat i przewalutowania.
euro

napisał Saturninus » 2011-09-28, 09:18

Proponowałbym przyjżeć się ofercie Eurobanku. Ich konto internetowe jest faktycznie bezpłatne, przy wpływie min 1000 zł, bezpłatne są również wszystkie bankomaty w Polsce, przelewy i karta( przy rozliczeniju 3 transakcji miesięcznie). Oferują także niewielki zwrot za transakcje( 0,5%). Oprocentowanie konta bieżącego wynosi 3,5%, a oszczędnościowego 4,05%. No i największa rewelacja wg mnie... token w formie Java. Polecam.
Saturninus

napisał kuba » 2011-09-29, 00:45

Nie chcę żadnego z tych genialnych "darmowych" kont, w których trzeba spełnić szereg warunków, żeby mieć np. darmowe bankomaty, a jeśli się ich nie spełni to można się nieźle przejechać (vide mój poprzedni bank...)

Wolę zapłacić określoną kwotę miesięcznie (ok.5zł) i wiedzieć, że jeśli nie będę miał np. okazji zapłaty kartą przez miesiąc, to nic się nie stanie i warunki będę miał cały czas takie same.

Mnie strasznie irytuje to, że aktualnie jest problem ze znalezieniem normalnego konta, a nie wszystko typu: "darmowe konto za 5 transakcji kartą", "darmowe konto przy wpływach min. 1500zł" albo jeszcze lepiej, tak, jak w Millenium (i Eurobanku...) jedno i drugie...

Dzięki takim zagrywkom banki wykorzystują pomyłki ludzi, którzy zazwyczaj w dłuższej perspektywie czasu tracą na tym...
Dzisiaj nie ma nic za darmo!

Czy w takim razie jest jeszcze coś innego godnego uwagi w tym przypadku oprócz AliorBanku?

Bardzo Was proszę o jak najszybszą pomoc i odpowiedzi
Z góry wielkie dzięki!
Pozdro!
kuba

napisał rodzynek2 » 2011-09-29, 07:27

W takim razie proponuje Alior Bank
Konto z lokatą nocną- 9 zł/miesięcznie lub 5 zł przy stałych wpływach na konto lub odpowiednie saldo lub kredyt. A reszta w tym wszystkie bankomaty, prowadzenie i wszystkie przelewy gratis. 90% rzeczy można załatwić przez internet lub telefon. W oddziale można zjawić się tylko po to żeby coś podpisać i ewentualnie wpłacić gotówkę.
rodzynek2

napisał Saturninus » 2011-09-29, 08:59

W takim układzie nie spełniając żadnych warunków do obniżenia opłat konto - 7 zł, karta 1.95 zł.
Saturninus

napisał euro » 2011-09-30, 06:46

Sprawdź jeszcze Nordea. Karta 1,5zł i możliwość wybrania pieniędzy ze wszystkich bankomatów. Do tego darmowe konta walutowe i oszczędnościowe.
euro

Poprzednia strona