Wybór konta osobistego w banku + konto oszczędnościowe

Wszystko na temat kont osobistych. Konta indywidualne i wspólne dla osób pełnoletnich. Opinie, doświadczenia, porady.

Wybór konta osobistego w banku + konto oszczędnościowe

napisał kuba » 2011-02-07, 00:44

Witam :)

Jestem aktualnie użytkownikiem Konta Osobistego Student w Millenium, i chciałbym je zmienić.
- Najbardziej irytują mnie płatne przelewy przez internet (50gr) oraz niezbyt duża ilość darmowych bankomatów (tylko Millenium + BZWBK i Cash4You płatne 1zł, reszta 5zł)
- Jest jeszcze jeden mankament, mianowicie to, że podczas wykonywania przelewów internetowych po godzinie 22:00, są one widoczne dopiero następnego dnia, i wtedy dopiero możliwe jest pobranie potwierdzenia przelewu, a czasami niestety jest dla mnie ważne wykonanie przelewu i pobrania potwierdzenia w takim czasie
- Dodatkową opłatą jest 20zł w skali roku, za kartę VISA

Miałem już kilka pomysłów, ale w którymś banku zawsze mi coś nie odpowiada (wypisując poniżej, czego oczekuję od mojego rachunku, wyjdzie w praniu, o co dokładnie chodzi):
- Deutsche Bank - dbNET
- Polbank EFG - Mistrzowskie Konto Osobiste
- mBank - eKONTO

Więc tak, napiszę na czym mi zależy

KONTO:
- darmowe prowadzenie konta
- dopracowany system internetowy (bez błędów, bezpieczny)
- darmowe przelewy przez internet (możliwość wykonywania przelewów w nocy) + darmowe hasła SMS
- potwierdzenia transakcji internetowych nie wymagające pieczątki i potwierdzenia pracownika banku
- możliwość ustanowienia współwłaściciela konta

ODDZIAŁ BANKU:
- możliwość podpisania umowy w oddziale
- możliwość wpłacania i wypłacania pieniędzy na konto/z konta w oddziale banku, bez prowizji
- w razie problemów, możliwość przyjścia do oddziału banku i załatwienia wszystkiego od ręki, bez prowizji

BANKOMATY:
- możliwość wypłaty bez prowizji z jak największej ilości bankomatów (najlepiej wszystkich w Polsce + jeśli będzie to możliwe, także w Europie/na świecie)
- możliwość sprawdzenia stanu konta w każdym bankomacie, bez prowizji (za samo sprawdzenie stanu konta w jakimś bankomacie przyszło mi kiedyś zapłacić 5zł, zlodziejstwo na każdym kroku...)

KARTA:
- brak opłat za kartę
- typowa karta płatnicza (debetowa - płacenie kartą w sklepach + wypłacanie pieniędzy z bankomatu) z możliwością ustalenia zerowej granicy debetu
- możliwość ubezpieczenia karty, na wypadek zgubienia, kradzieży i wypłaty gotówki przez osobę nieuprawnioną - wydaje mi się, że to ważna opcja? inaczej chyba nie mam szans na ewentualne odzyskanie skradzionych pieniędzy?

KONTO OSZCZĘDNOŚCIOWE/LOKATA:
- całkowity brak opłat
- brak minimalnej kwoty na wejście
- dostęp przez internet
- w miarę wysoki %
- najlepiej dzienna kapitalizacja odsetek
- możliwość wpłacania pieniędzy na ten rachunek, bez ograniczeń - ewentualnie może być dostępne tylko przez internet, ważne, żeby to było bezpłatne
- możliwość przelewania środków z tego rachunku na Konto Osobiste, bez prowizji, przynajmniej 1 raz na miesiąc (oczywiście najlepiej byłoby bez ograniczeń) - za ewentualne kolejne wypłaty, jak najniższa prowizja

*Jeśli chodzi o opłaty za konto osobiste i kartę, to przeglądając oferty banków, widzę, że nie istnieje coś takiego, jak wielofunkcyjne konto za darmo.
Najbardziej mi zależy na dostępie do konta przez internet, niemniej jednak, inne możliwości dot. konta też są dla mnie ważne.
Jako przykład podam dbNET - z pozoru konto idealne, ale jeśli chce się coś załatwić w placówce albo dokonać w niej operacji finansowej, nagle trzeba za wszystko płacić. Dodatkowo, przy tej opcji, nie ma możliwości ubezpieczenia karty, co wiąże się (tak mi się wydaje?) z dużym ryzykiem podczas ewentualnej kradzieży karty.
Dlatego podsumowując, jestem w stanie, w sumie, zapłacić bankowi za prowadzenie konta do 5zł miesięcznie (nieważne w jakiej formie: opłaty za prowadzenie konta, opłaty za kartę czy opłaty za ubezpieczenie karty) - wychodzi na to, że jestem w stanie zapłacić max do 60zł na rok (sic!) za prowadzone konto osobiste, oczywiście wolałbym mieć to rozłożone na miesięczne wpłaty. Wydaje mi się, że za takie pieniądze mógłbym już znaleźć, jakiś porządny bank, który by spełniał moje powyższe kryteria?

Mam nadzieję, że mogę liczyć na Waszą pomoc i pomożecie mi wybrać najlepszą opcję :)

Jeśli te info będą pomocne, to jestem studentem, mam 22 lata i jestem osobą niedosłyszącą.
Moja niepełnosprawność uniemożliwia mi bezproblemowe korzystanie z telefonu, dlatego tak ważna jest dla mnie możliwość załatwienia sprawy przez internet albo osobiście w oddziale (oprócz infolinii)

Napisałem trochę długi elaborat, ale mam nadzieję, że będziecie w stanie go przeczytać i mi pomóc.
Z góry wielkie dzięki! :)
Pozdrawiam!
kuba

napisał kuba » 2011-02-07, 02:10

Przejrzałem sporo info na Forum oraz na stronach banków, i wydaje mi się, że dobrym połączeniem byłoby założenie 3 kont (omg!)

- Inteligo - Konto prywatne - (wpłacone 100zł na stałe, żeby bank nie pobierał prowizji)
- do wpłacania pieniędzy z zewnątrz w gotówce, duża ilość oddziałów = w miarę łatwa dostępność - ale gdzie dokładnie można wpłacać tę gotówkę? tylko w placówkach banku, czy także w agencjach PKO BP?
- bez wyrabiania karty (tylko czy tak się da?)
- przelewy internetowe do wszystkich innych banków wtedy wynoszą 0,99zł (taniej niż przelewy na poczcie (2,5zł), i na pewno sporo taniej niż wpłata gotówki w konkurencyjnym banku)

- mBank - eKonto
- konto do przelewów internetowych i generalnie do transakcji internetowych (podobno najlepsze i najszybsze płatności online)
- j/w bez wyrabiania karty (tylko czy tak się da?)

- Deutsche Bank - dbNET - konto główne + konto oszczędnościowe
- super sprawa z tymi bankomatami i nienajgorsze oprocentowanie, jeśli chodzi o lokaty i rachunki oszczędnościowe
- na tym koncie chciałbym mieć wyrobioną kartę płatniczą
- tylko, że tutaj niestety jest problem z tym, co napisałem wyżej pod *gwiazdką
Jako przykład podam dbNET - z pozoru konto idealne, ale jeśli chce się coś załatwić w placówce albo dokonać w niej operacji finansowej, nagle trzeba za wszystko płacić. Dodatkowo, przy tej opcji, nie ma możliwości ubezpieczenia karty, co wiąże się (tak mi się wydaje?) z dużym ryzykiem podczas ewentualnej kradzieży karty.

Jednakże myśląc logicznie, to zakładanie kont w 3 różnych bankach mija się z celem, bo być może jest jakieś 1 konto, które spełniłoby wszystkie moje powyższe warunki :)

Oczywiście nadal bardzo Was proszę o odpowiedź na mojego pierwszego posta.
Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam! :)
kuba

napisał hotarti » 2011-02-07, 11:51

Co do Inteligo to masz stare wiadomości. Teraz nie jest pobierana żadna prowizja za prowadzenie rachunku. Dodatkowo wszystkie przelewy są bezpłatne. Natomiast karta kosztuje 4zł ale można tej opłaty uniknąć jeżeli się wykona płatności kartą na sumę co najmniej 100zł w miesiącu. Oczywiście można zrezygnować z karty poprostu ją zastrzegając. Bezpłatne bankomaty to: pkobp i bzwbk. Można sobie zamówić abonament na wszystkie bankomaty który kosztuje 4zł. Wpłaty we wszystkich placówkach pkobp są darmowe natomiast wypłaty już kosztują 5zł.

Mbank: tak, można zrezygnować z karty ale i tak jest ona darmowa (przynajmniej ta bez paypassa) więc można sobie ją bez problemu trzymać:) darmowe bankomaty bzwbk, euronet, ecard i cash4you

Db net: super konto, w sumie karta za darmo (jeśli dokonasz jakiejkolwiek transakcji kartą w miesiącu), wszystkie bankomaty bez prowizji + sprawdzanie salda w bankomatach + przelewy. Chyba jedynymi mankamentami są karta TAN do potwierdzania transakcji w necie i nie całkiem online'owy system (po godz. 18:15 nie są wyświetlane na bieżąco wszelkie transakcje na koncie) ale to wszystko ma się zmienić na przełomie lipca/sierpnia 2011 z tego co się dowiedziałem na infolinii.

Na Twoim miejscu brałbym pod uwagę mbank i db. Jeśli zależy Ci na dobrze rozwiniętym systemie transakcyjnym to bierz mbank, natomiast jeśli Ci to nie przeszkadza to db - darmowe bankomaty i cała reszta jest kusząca.
hotarti

napisał kuba » 2011-02-07, 12:47

Dzięki za te info ;)

Ale jak w DB przy tym koncie internetowym wyglądają:
- wpłaty i wypłaty pieniędzy na konto, w gotówce, w oddziale
- ubezpieczenie karty
- jakiekolwiek załatwianie spraw w oddziale?
- słyszałem też (ale nie mogę tego nigdzie znaleźć), że umowę trzeba podpisać za pośrednictwem kuriera, a nie w oddziale banku, z tego względu, że inaczej nie ma się darmowych wszystkich bankomatów?

Gdzieś wyczytałem, że dlatego, iż jest to konto typowo internetowe, są ograniczenia na innym polu, nie można załatwić niczego w oddziale (bez prowizji), nie można ubezpieczyć karty itd.

Więc, jak to z tym jest?

Ponadto DB ma bardzo mało placówek w Polsce, co utrudnia bezpośrednie wpłaty gotówki na konto.
Gdzie można wpłacać tę gotówkę, aby wyszło, to jak najtaniej, i przelew nie szedł 7dni, jak to wygląda na poczcie?

Myślałem, że inteligo w takim przypadku to dobry pomysł?
I czy teraz faktycznie nic się nie płaci za konto w inteligo?
Zarówno prowadzenie konta, jak i przelewy internetowe są za darmo?
A co z opłatami za wpłaty gotówki na konto w oddziale banku?
I gdzie dokładnie można wpłacać tę gotówkę? tylko w placówkach banku, czy także w agencjach PKO BP?

A jeśli chodzi o karty, to zależy mi na max 1 karcie (w DB), dlatego, że chciałbym ją ubezpieczyć.
A każda dodatkowa karta, to dodatkowe koszta...

I jak wygląda procedura zakłądania konta w inteligo i mBanku, bez wyrabiania karty?
Czy robią jakieś problemy?

Z góry dzięki za odp ;)
Pozdr!
kuba

napisał rodzynek2 » 2011-02-07, 18:55

Chyba nie konta, które spełniałoby wszystkie wymagania autora wątku. W każdym banku za coś się płaci, a opłatę za sprawdzenie salda w bankomacie pobiera każdy bank.
mBank nie ma oddziałów, bo mKiosk w przejściu centrum handlowego trudno nazwać oddziałem, a po za tym nie w każdym można wpłacać pieniądze i nie wszystkie bankomaty są darmowe.
Alior płaci się za kartę, ale dużo 5 lub 9 zł, inne rzeczy w tym wypłaty ze wszystkich bankomatów na świecie (sprawdzone w Niemczech, we Francji i w Czechach), za darmo. Ma najlepszą obsługę w oddziale jaką do tej pory spotkałem, moim zdaniem jedynie Lukas ma zbliżoną obsługę, ale wiadomo, że to zależy od ludzi na jakich się trafia.
ING Karta 7 zł (można się zwolnić za płatności kartą o wartości 100,00 zł ), ale obsługa wpłat.wypłat przy okienku to 9 zł/ transakcja
rodzynek2

napisał kuba » 2011-02-07, 19:18

Dzięki za info, ale bankami, które podałeś nie jestem zainteresowany.

Ani łatwego dostępu do nich (mało oddziałów) oraz warunki, które mi się nie widzą (brak możliwości łatwej, darmowej wpłaty pieniędzy w oddziale)

Bardzo proszę o odpowiedź na mojego ostatniego posta i pominięcie propozycji kolegi rodzynek2

I bardzo proszę o dokładne przeczytanie moich powyższych postów, bo jest tam sporo informacji, czego oczekuję, i ile jestem ewentualnie w stanie zapłacić.

Z góry wielkie dzięki!
Pozdr!
kuba

napisał kuba » 2011-02-10, 11:45

ODŚWIEŻAM ;)
kuba

napisał piotrek » 2011-02-10, 12:02

Kuba jak juz ktos wczesniej wspominal nie ma jednego konta ktore spelni twoje wszystkie wymagania.

Ja bym ci radzil zalozenie dwoch kont o ktorych pisales wczesniej mbank + inteligo - sam taki tandem kont posiadam i wg mnie te konta bardzo dobrze sie uzupelniaja.

KONTO:
- darmowe prowadzenie konta
- dopracowany system internetowy (bez błędów, bezpieczny)
- darmowe przelewy przez internet (możliwość wykonywania przelewów w nocy) + darmowe hasła SMS
- potwierdzenia transakcji internetowych nie wymagające pieczątki i potwierdzenia pracownika banku
- możliwość ustanowienia współwłaściciela konta

to wszystko spelnia ekonto mbanku: sprawdzone darmowe konto od wielu lat, bardzo dopracowany system transakcyjny

ODDZIAŁ BANKU:
- możliwość podpisania umowy w oddziale
- możliwość wpłacania i wypłacania pieniędzy na konto/z konta w oddziale banku, bez prowizji
- w razie problemów, możliwość przyjścia do oddziału banku i załatwienia wszystkiego od ręki, bez prowizji

tu z kolei widzialbym inteligo. jako iz to konto jest prowadzone przez pko bp, masz dostep do twojego konta poprzez wszystkie oddzialy pko bp, a ich jest bardzo duzo w calej polsce. na pewno za darmo mozesz wplacaci wyplac gotowke, musisz miec tylko przy sobie swoja karte do konta

BANKOMATY:
- możliwość wypłaty bez prowizji z jak największej ilości bankomatów (najlepiej wszystkich w Polsce + jeśli będzie to możliwe, także w Europie/na świecie)
- możliwość sprawdzenia stanu konta w każdym bankomacie, bez prowizji (za samo sprawdzenie stanu konta w jakimś bankomacie przyszło mi kiedyś zapłacić 5zł, zlodziejstwo na każdym kroku...)

majac konto w inteligo i mbanku - masz darmowa bardzo duza liczbe bankomatow (pko, bz wbk, euronet, ecard)

KARTA:
- brak opłat za kartę
- typowa karta płatnicza (debetowa - płacenie kartą w sklepach + wypłacanie pieniędzy z bankomatu) z możliwością ustalenia zerowej granicy debetu
- możliwość ubezpieczenia karty, na wypadek zgubienia, kradzieży i wypłaty gotówki przez osobę nieuprawnioną - wydaje mi się, że to ważna opcja? inaczej chyba nie mam szans na ewentualne odzyskanie skradzionych pieniędzy?

karta do konta mbanku jest zupelnei darmowa, mozesz ja tez ubezpieczyc, to zdaje sie koszt 1.7 pln/miesiac.

karta do konta inteligo, jest darmowa jesli wykonasz nmia transakcji w miesiacu za min. 100 pln, w innym przypadku to koszt 4 pln.

KONTO OSZCZĘDNOŚCIOWE/LOKATA:
- całkowity brak opłat
- brak minimalnej kwoty na wejście
- dostęp przez internet
- w miarę wysoki %
- najlepiej dzienna kapitalizacja odsetek
- możliwość wpłacania pieniędzy na ten rachunek, bez ograniczeń - ewentualnie może być dostępne tylko przez internet, ważne, żeby to było bezpłatne
- możliwość przelewania środków z tego rachunku na Konto Osobiste, bez prowizji, przynajmniej 1 raz na miesiąc (oczywiście najlepiej byłoby bez ograniczeń) - za ewentualne kolejne wypłaty, jak najniższa prowizja

tu juz jest nieco gorzej.
mbank lokaty i konta oszcednosciowe ma slabe.
troche lepiej jest w inteligo - tam masz dobolokaty z oprocentowaniem 4.1%

jednak wg mnie najlepszym rozwiązaniem (stosowanym przez mnie) jest zakaldanie lokat przez internet w open finance.
taka lokata optymalna nie dosc ze jest jedna z najwyzej oprocentowanych lokat na rynku, to jeszce ma kapitalizacje dzienna i nie musisz miec konta by ja zalozyc.

pozdr.
piotrek

napisał kuba » 2011-02-19, 02:42

Znalazłem super opcję w mBanku.
http://banki.forum-bankowe.pl/mbank/ekonto.html
- dostęp do wszystkich bankomatów za jedyne 5zł miesięcznie

Chyba zaczynam się przekonywać do mBanku ;)
kuba

napisał rodzynek2 » 2011-02-19, 12:18

W Aliorze za 5 zł miesięcznie też masz wszystkie bankomaty za darmo, wiec to nic szczególnego
rodzynek2

Następna strona