Jestem aktualnie użytkownikiem Konta Osobistego Student w Millenium, i chciałbym je zmienić.
- Najbardziej irytują mnie płatne przelewy przez internet (50gr) oraz niezbyt duża ilość darmowych bankomatów (tylko Millenium + BZWBK i Cash4You płatne 1zł, reszta 5zł)
- Jest jeszcze jeden mankament, mianowicie to, że podczas wykonywania przelewów internetowych po godzinie 22:00, są one widoczne dopiero następnego dnia, i wtedy dopiero możliwe jest pobranie potwierdzenia przelewu, a czasami niestety jest dla mnie ważne wykonanie przelewu i pobrania potwierdzenia w takim czasie
- Dodatkową opłatą jest 20zł w skali roku, za kartę VISA
Miałem już kilka pomysłów, ale w którymś banku zawsze mi coś nie odpowiada (wypisując poniżej, czego oczekuję od mojego rachunku, wyjdzie w praniu, o co dokładnie chodzi):
- Deutsche Bank - dbNET
- Polbank EFG - Mistrzowskie Konto Osobiste
- mBank - eKONTO
Więc tak, napiszę na czym mi zależy
KONTO:
- darmowe prowadzenie konta
- dopracowany system internetowy (bez błędów, bezpieczny)
- darmowe przelewy przez internet (możliwość wykonywania przelewów w nocy) + darmowe hasła SMS
- potwierdzenia transakcji internetowych nie wymagające pieczątki i potwierdzenia pracownika banku
- możliwość ustanowienia współwłaściciela konta
ODDZIAŁ BANKU:
- możliwość podpisania umowy w oddziale
- możliwość wpłacania i wypłacania pieniędzy na konto/z konta w oddziale banku, bez prowizji
- w razie problemów, możliwość przyjścia do oddziału banku i załatwienia wszystkiego od ręki, bez prowizji
BANKOMATY:
- możliwość wypłaty bez prowizji z jak największej ilości bankomatów (najlepiej wszystkich w Polsce + jeśli będzie to możliwe, także w Europie/na świecie)
- możliwość sprawdzenia stanu konta w każdym bankomacie, bez prowizji (za samo sprawdzenie stanu konta w jakimś bankomacie przyszło mi kiedyś zapłacić 5zł, zlodziejstwo na każdym kroku...)
KARTA:
- brak opłat za kartę
- typowa karta płatnicza (debetowa - płacenie kartą w sklepach + wypłacanie pieniędzy z bankomatu) z możliwością ustalenia zerowej granicy debetu
- możliwość ubezpieczenia karty, na wypadek zgubienia, kradzieży i wypłaty gotówki przez osobę nieuprawnioną - wydaje mi się, że to ważna opcja? inaczej chyba nie mam szans na ewentualne odzyskanie skradzionych pieniędzy?
KONTO OSZCZĘDNOŚCIOWE/LOKATA:
- całkowity brak opłat
- brak minimalnej kwoty na wejście
- dostęp przez internet
- w miarę wysoki %
- najlepiej dzienna kapitalizacja odsetek
- możliwość wpłacania pieniędzy na ten rachunek, bez ograniczeń - ewentualnie może być dostępne tylko przez internet, ważne, żeby to było bezpłatne
- możliwość przelewania środków z tego rachunku na Konto Osobiste, bez prowizji, przynajmniej 1 raz na miesiąc (oczywiście najlepiej byłoby bez ograniczeń) - za ewentualne kolejne wypłaty, jak najniższa prowizja
*Jeśli chodzi o opłaty za konto osobiste i kartę, to przeglądając oferty banków, widzę, że nie istnieje coś takiego, jak wielofunkcyjne konto za darmo.
Najbardziej mi zależy na dostępie do konta przez internet, niemniej jednak, inne możliwości dot. konta też są dla mnie ważne.
Jako przykład podam dbNET - z pozoru konto idealne, ale jeśli chce się coś załatwić w placówce albo dokonać w niej operacji finansowej, nagle trzeba za wszystko płacić. Dodatkowo, przy tej opcji, nie ma możliwości ubezpieczenia karty, co wiąże się (tak mi się wydaje?) z dużym ryzykiem podczas ewentualnej kradzieży karty.
Dlatego podsumowując, jestem w stanie, w sumie, zapłacić bankowi za prowadzenie konta do 5zł miesięcznie (nieważne w jakiej formie: opłaty za prowadzenie konta, opłaty za kartę czy opłaty za ubezpieczenie karty) - wychodzi na to, że jestem w stanie zapłacić max do 60zł na rok (sic!) za prowadzone konto osobiste, oczywiście wolałbym mieć to rozłożone na miesięczne wpłaty. Wydaje mi się, że za takie pieniądze mógłbym już znaleźć, jakiś porządny bank, który by spełniał moje powyższe kryteria?
Mam nadzieję, że mogę liczyć na Waszą pomoc i pomożecie mi wybrać najlepszą opcję
Jeśli te info będą pomocne, to jestem studentem, mam 22 lata i jestem osobą niedosłyszącą.
Moja niepełnosprawność uniemożliwia mi bezproblemowe korzystanie z telefonu, dlatego tak ważna jest dla mnie możliwość załatwienia sprawy przez internet albo osobiście w oddziale (oprócz infolinii)
Napisałem trochę długi elaborat, ale mam nadzieję, że będziecie w stanie go przeczytać i mi pomóc.
Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam!

Nowe tematy