Całkowicie darmowe konto..?

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Całkowicie darmowe konto..?

napisał Wilczur » 2009-05-14, 00:51

Witam

Mam 19lat i pomyślałem sobie że przyda się założyć sobie konto bankowe.
Ostatnio często kupuje i sprzedaję na allegro, a bieganie wpłacać pieniądze na konto przez pocztę jest niewygodne no i też się za to płaci...

Chodzi mi o całkowicie darmowe konto: darmowe prowadzenie, darmowe przelewy do różnych banków, pełna obsługa przez internet , brak wymaganych minimalnych wpłat, dobrze by było żeby była też karta no i też darmowe wypłacanie z bankomatu. Jednym słowem całkowita darmocha.

Nie mam stałych dochodów i zależy mi na koncie również 100% darmowym

Nie wiem jak to z placówką terenową, czy lepiej żeby była w okolicy czy też to nie ma znaczenia.

Co mi polecacie?
Wilczur

Re: Całkowicie darmowe konto..?

napisał piotrek » 2009-05-14, 11:54

Jesli glownym celem tego konta maja byc zakupy w internecie i gotowke na konto bedziesz rzadko wplacac - to wybor jest prosty: ekonto w mBanku:
http://www.mbank.net.pl/1344
Tanszego konta nie znajdziesz:
- brak wymogu minimalnych wplat,
- przelewy przez internet 0 zl
- prowadzenie 0 zl
- karta 0 zl
piotrek

napisał vaazon » 2009-05-16, 18:13

Witam, ja także poszukuję najlepszej oferty z darmowych kont. Głównie i przede wszystkim chcę je wykorzystywać do zakupów przez internet/allegro. Mbank wydaje się najrozsądniejszy, ale czy można na nim polegać? Dużo czytałem w internecie, że występują różne opóźnienia/problemy.

I mam jeszcze takie pytanko związane z
miesięczna opłata za korzystanie z polecenia zapłaty - 1zł

Nie wiem, czy dobrze to rozumiem, ale jeśli w miesiącu dokonuje jakiś przelewów, to pod koniec ciągną 1zł?
vaazon

napisał piotrek » 2009-05-18, 11:00

vaazon napisał(a):I mam jeszcze takie pytanko związane z
miesięczna opłata za korzystanie z polecenia zapłaty - 1zł

Nie wiem, czy dobrze to rozumiem, ale jeśli w miesiącu dokonuje jakiś przelewów, to pod koniec ciągną 1zł?

Vazzon do zakupow w internecie mbank to najlepszy i najtanszy bank.

Przelewy przez Internet masz darmowe.

To o czym piszesz czyli "polecenie zapłaty" to nie jest zwykły przelew. Polecenie zapłąty to pewna forma rozliczen
Z wiki:
Przeprowadzanie rozliczeń w tej formie wymaga, aby zarówno dłużnik jak i wierzyciel posiadali rachunki w bankach, które zawarły porozumienie o stosowaniu polecenia zapłaty, a dłużnik wyraził zgodę na obciążanie jego rachunku w tej formie. W przeciwieństwie do polecenia przelewu stroną inicjującą jest wierzyciel. Uznanie rachunku wierzyciela następuje po uzyskaniu środków przez jego bank od banku dłużnika, wystarczających do pokrycia dyspozycji.

Czyli polecenie zaplaty jest wtedy jesli np. placisz co miesiac abonament telefoniczny i chcesz np. by byl co miesiac automatycznie placony z twojego konta wtedy wydajesz zgode na "polecenie zaplaty" i tak sie dzieje
piotrek

napisał cheesterr » 2009-06-09, 16:19

ale jednak w w mbanku pobierana jest opłata za kartę visa;(. Ja rowniez szukam całkowicie darmowego konta. Zapewne takie nie istnieje ale jestem otwarty na wszelkie propozycje;)
cheesterr

napisał stasiu » 2009-06-09, 21:41

cheesterr napisał(a):ale jednak w w mbanku pobierana jest opłata za kartę visa;(. Ja rowniez szukam całkowicie darmowego konta. Zapewne takie nie istnieje ale jestem otwarty na wszelkie propozycje;)

Karta Visa do konta w mbanku jest darmowa (ekonto i izzykonto). Ze strony mbanku:
karta debetowa Visa Electron - bezpłatnie dla posiadaczy rachunków, odpłatnie dla pełnomocników

Czyli ty jako właścicel konta nie placisz za karte visa electron.

MOze chodzi Ci o odplatne ubezpieczenie karty? Jesli tak to jest ono opcjonalne i mozesz z niego zrezygnowac.

Tak wiec poki co mbank, jako jeden z nielicznych bankow jest jeszce darmowy
stasiu

napisał cheesterr » 2009-06-10, 07:42

Znalazlem takią informacje na stronie banku:
"Visa Electron
1. Opłata roczna 18 PLN, oprocentowania 20%
2. Opłata roczna 28 PLN, oprocentowanie 18%
3. Opłata roczna 38 PLN, oprocentowanie 16%"
Więc w końcu nie wiem czy darmowa czy nie.
cheesterr

napisał piotrek » 2009-06-10, 16:51

To co podales to oplaty za karte kredytowa Visa ! Podejrzewam ze raczej nie bedzie ci do konta potrzebna karta kredytowa no bo po co.

Zwykla karta debetowa Visa Electron do bankomatu jest darmowa!

Polecam Ci jeszce poczytac ten watek:
tematy3/jakie-konto-dla-18-latka-vt1751.htm
piotrek