Czy aby założyć konto w banku potrzebuje NIP

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Czy aby założyć konto w banku potrzebuje NIP

napisał natalabb » 2009-12-23, 12:15

Witam niedawno ukończyłam 18 rok życia i postanowiłam założyć sobie konto. Niestety przy wypełnianiu wniosku natknęłam się na rubryczkę z NIPen i nie wiem co dalej robić. NIPu nie mam bo nie jestem podatnikiem wiec nie wydadzą mi go . Mam wiec pytanie czy bez podawania NIPu można założyć konto ??
natalabb

napisał rodzynek2 » 2009-12-23, 16:35

Do założenia konta, przez osobę fizyczną, nie potrzeba NIPu. Tylko jeżeli konto jest zakładane do prowadzenia działalności gospodarczej jest potrzebny NIP
rodzynek2

napisał piotrek » 2009-12-29, 13:51

NIP przy zakaldaniu konta jest potrzebny wtedy gdy planujesz otworzyc razem ze zwyklym kontem bankowym konto maklerskie (sprzedaz i kupno akcji na gieldzie) np. w przypadku mbanku wlasnie tak jest jesli zakladasz samo ekonto nie potrzebujesz NIPU, jesli natomiast zaznaczysz we wniosku o ekonto ze chcesz takze otworzyc usluge maklerska, wowczas nip musisz wpisac.

Ale podsumowujac taj jak pisal moj przedmowca soby prywatne nie prowadzace dzialanosci gospodarczej nie musza miec nr NIP by zalozyc zwyczajne konto bankowe.

Pozdrawiam
piotrek