Dominet Bank

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Dominet Bank

napisał mareczek2 » 2008-09-23, 17:02

Witam
Jestem studentem i chciałbym, sobie założyć konto w banku.
Przeszukałem już troszkę ofert banków ale wiecie jak to jest trzeba dobrze przemyśleć takie sprawy

Zainterwsowałem sie oferta Dominet Banku
http://www.dominetbank.pl/5582.asp

Proszę Was o opinie na temat tego banku.
Może jakieś sugestie.

Pozdrawiam
mareczek2

napisał piotrek » 2008-09-24, 12:41

Ok, przyjrzalem sie kosztom tego konta Impreza i porownalem to do ekonta w mBanku. Oto moje wnioski:

Opłaty za prowadzenie:
Dominet Bank - 0 zł
mBank - 0 zł

Opłaty za przelewy zewnetrzne:
Dominet Bank - 0,5 zł
mBank - 0 zł

Opłaty za wydanie i korzystanie z karty Visa Electron:
Dominet Bank - 0 zł , Wznowienie karty z powodu upływu okresu ważności karty to już koszt 20 zł
mBank - 0 zł (za korzystanie i wznowienie)

Wypłata gotówki w bankomatach za granicą
Dominet Bank - 8 zł + 2% wartość wypłaty (podsumowując lepiej nie wypłacać gotówki za granicą z tego konta:)
mBank - 0 zł

Do tego w przypadku ekonta w mbanku mozesz:
# otworzyć eMAX plus - wysokooprocentowane konto lokacyjne powiązane z rachunkiem eKONTO o oprocentowaniu 5,75%.
# kupować jednostki funduszy inwestycyjnych w zintergowanym Supermarkecie Funduszy Inwestycyjnych,
# kupować i sprzedawać papiery wartościowe dzięki usłudze eMAKLER.

Tak więc oferta mbanku jest jak widać duuużo lepsza od Dominet Banku.
Przykładowo jeśli będziesz wykonywał 5 przelewów miesięcznie w Dominet Banku zapłacisz 2,5 zl/miesiac a w mbanku 0zl.

Ja śmiem nawet twierdzić że konto mbank jest najlepsze aktualnie wśród kont internetowych pod względem cena/funkcjonalność.

Polecam wszystkim osobom studiującym:
http://www.mbank.net.pl/2906
piotrek

napisał mareczek2 » 2008-09-24, 14:09

Dziękuję za profesjonalną odpowiedz :)

Widze ze wśród młodzieży to właśnie mBank cieszy sie dużym zainteresowaniem, ale przeraza mnie to, że nie ma placówek i w razie "W" trzeba dzwonić po infoliniach.(m-liniach)
DB mnie zaciekawił bo konto jest oprocentowane na 0,8 %
w mBanku ciężko jest dokonać wpłaty na konto

Jak to jest, może ktoś mnie oświeci?? :oops:
mareczek2

napisał Grigor » 2008-09-24, 15:42

masz wpłatomaty. choć jest ich niewiele to jeśli studiujesz w większym mieście to go znajdziesz. Wydaje mi się ze to jednak bardzo rzadko się zdarza. Zwykle kase sie wypłaca a nie wpłaca na własne konto.
Grigor

napisał zibizz1 » 2008-09-24, 19:06

0,8% to bardzo mało. Gdybyś miał średnio 1000zł przez cały rok to zarobiłbyś 8zł a za prowadzenie w dominetbanku wydałbyś 6zł. Czyli nawet na piwo nie uzbierasz. :) W mbanku jak zgubisz kartę do bankomatu to dostajesz nową bezpłatnie. Właśnie z tej opcji skorzystałem:)
Dlatego ja polecam eKonto w mBanku

Jeśli masz jakieś pytanie pisz na gg 2116862. Na pewno pomogę.
zibizz1

napisał osiemgroszy » 2008-09-24, 19:20

też sie zastanawiam nad założeniem konta w mBanku...faktycznie wszystko dość tanio albo całkiem bezpłatanie...no ale z drugiej strony napewno jest gdzieś haczyk bo bank też na czymś musi zarabiać więc pewnie odbija sobie na oprocentowaniu albo jakiejść innej ofercie...
poza tym jednak brak placówek nie zawsze jest korzystny

napewno nie polecam PKO ...fakt największy bank ale co z tego nie idzei sie dogadać i tak skostniałe procedury...nie mówiąc już o czasie realizacji jakiejkolwiek dyspozycji
osiemgroszy

napisał zibizz1 » 2008-09-24, 19:36

mbank zarabia na tym że nie ma placówek:) a także na innych rzeczach które nie są podstawową ofertą czyli obsługa giełdy, karty kredytowe ,kredyty itp.
Strategia jest taka że łatwo jest otworzyć konto bo jest bezpłatne i wszystko jest OK. Gdy już pożyjemy z tym kontem rok i jest w porządku to wtedy chcemy coś więcej i wtedy musimy płacić. Dlatego mBank polecam do podstawowych rzeczy takich jak konto rozliczeniowe i oszczędnościowe oraz karta do bankomatu.
zibizz1

PKO BP to już zupełnie nieskostniała instytucja!

napisał mlody.helwet » 2009-02-15, 10:39

Bardzo wiele się zmieniło w PKO BP przez ostatnie dwa lata. Naprawdę milo się zaskoczyć ich metamorfozą!!! Fajnie, że dają dużo procent na pewnych lokatach :)
mlody.helwet