izzyKonto

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

izzyKonto

napisał marek15ns » 2009-09-26, 19:50

Mam kilka pytań do posiadaczy tego konta.

1. W związku z tym, że wszystkie sprawy związane z założeniem tego konta załatwia się przez kuriera czy jeśli kurier przyjedzie z dokumentami i z wszystkimi papierkami to ja płacę coś za to ? Czy po prostu składam wniosek w internecie, czekam na kuriera, podpisuje wszystkie papiery i gotowe. Wiem, że założenie i prowadzenie jest darmowe. Chodzi mi tylko o to czy kuriera trzeba jakoś opłacić czy to bank się zajmuje wszystkim.

2. Czy jeśli skończę 18 lat to automatycznie izzyKonto przechodzi w eKonto ? Czy trzeba coś załatwiać ?

3. Czy korzystanie z tego konta jest zupełnie darmowe ? Czy są jakieś "ukryte koszty" ?

4. W tym koncie jest opcja "Polecenie zapłaty". To się zamawia i np. w ustalonym terminie oni pobierają określoną sumę z konta i płacą za wyznaczony rachunek ?

5. Jeśli mnie nie byłoby w domu, gdy kurier przyjedzie to rodzic może sam to załatwić pokazując np. moją legitymacje ? Czy ja muszę być przy tym ? I co w przypadku, gdy nikogo nie będzie w domu ? Czy wcześniej kurier dzwoni o której będzie u mnie ?
marek15ns

napisał Lukasz » 2009-09-26, 22:34

Witaj

1. Kurier nie pobiera zadnych oplat, koszty z tym zwiazane ponosi mbank, ty nie placisz nic za zalozenie konta przy pomocy kuriera.

2. Nie, izzykonto nie przechodzi w ekonto po ukonczeniu 18 lat, ani nie jest zamykane. Gdy osiagniesz 18 lat, mozesz zadzwonic na mlinie i zalozyc przez telefon ekonto a takze pozostawic izzykonto, w ten sposob majac dwa rachunki i dwie karty.

3. Zalezy co rozumiesz przez haczyki. Generalnie podstawowe czynnosci takie jak: prowadzenie konta, wydanie karty, uzywanie karty, wyplaty z okreslonych sieci bankomatow i dokonywanie przelewow przez internet sa bezplatne. Ale platne np juz jest zmiana kodu pin do karty debetowej, niebowiazkowy pakiet ubezpieczen do karty, przelew zlecony przez mlinie itd.
Zapoznaj sie z taryfa oplat i prowizji.

4. Polecenie zaplaty polega na tym ze wierzyciel (w zdecydowanej wiekszosci przypadkow w praktyce firma wystawiajaca np comeisieczne rachunki) w uproszczeniu piszac na mocy wyrazonej przez ciebie zgody pobiera pieniadze z twojego konta na oplacenie wysokosci ostatniego rachunku.
To o czym piszesz tj: wykonanie przez bank cyklicznie comiesiecznie przelewow na dana sume na dany rachunek to nazywa sie zlecenie stale.

5. Musisz byc w domu zarowno ty jak i twoi rodzice w czasie wizyty kuriera w celu podpisania umowy. Musisz miec legitymacje a rodzice dowod osobisty.
Od mbanku powinienes dostac informacje kiedydokumenty zostana do ciebie wyslane, mozesz zadzwonic tez do oddzialu siodemki, kurier powinien tez zadzownic umawiajac sie na spotkanie.
Lukasz

napisał marek15ns » 2009-09-30, 16:31

teraz właśnie wypełniam wniosek:
http://www.mbank.net.pl/1345

i jest pytanie czy chce mieć izzykartę. czy ta karta jest darmowa ?
bo jeśli dobrze czytałem spis opłat to ta karta jest za darmo.
marek15ns

napisał Lukasz » 2009-09-30, 17:23

Tak, karta debetowa do izzykonta jest darmowa w sensie, ze nie placisz za jej wydanie, nie placisz za jej wznowienie, nie ma oplat miesiecznych za karte.
Jesli chcesz by karta byla bezplatna to nie zaznaczaj opcji ubezpieczenia - Bezplatna Karta - platne 1,70 na miesiac.
Poza tym bezplatnie mozesz wyplacac pieniadze z bankomatow bz wbk, ecard, cash4you i euronet.
Lukasz

napisał marek15ns » 2009-10-20, 13:30

już mam to konto :) i mam ostatnie pytanie. nie korzystałem z niego jeszcze. zero wpłat i wypłat, a dostępne środki mam -5 zł. jak to możliwe ?
marek15ns

napisał rodzynek2 » 2009-10-20, 14:15

W historii rachunku, bok kwoty, powinien być opis (tytuł) płatności. Sprawdź
rodzynek2

napisał marek15ns » 2009-10-20, 14:32

nic nie ma. sprawdzałem historie i tam nic nie ma.
saldo wynosi 0 zł a dostępne środki -5zł

to -5zł pojawiło się chyba dziś jak aktywowałem IzzyKartę. Ta karta jest darmowa, więc to chyba nie ma nic wspólnego z tym.
marek15ns

napisał marek15ns » 2009-10-20, 18:10

podobno bank pobiera 5 zł za przesłanie karty. są to koszty wysłania listu pocztą polską. czy to prawda ?
marek15ns

napisał rodzynek2 » 2009-10-20, 19:52

Ja mam eKonto w mBanku założone ok. 10 dni temu. Kartę dostałem pocztą 5 dni po założeniu konta i nic nie zapłaciłem. No chyba,ze symboliczna (żeby nie było jedno wielkie ZERO na koncie) wpłata kilka dni po założeniu czyni cuda.
rodzynek2