jakie konto dla studenta?

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

jakie konto dla studenta?

napisał wlazly18 » 2010-09-14, 10:52

Witam,
jestem nowy na forum. W ostatnich dniach trochę poczytałem o różnych kontach bankowych w Polsce (dotychczas posiadam konto w euro w Austrii). Wybieram się do Polski na studia i zastanawiam się jakie konto wybrać. Po tym co się dowiedziałem to mogę powiedzieć że mój bank w Austrii mnie rozspieszcza w porównaniu do warunków jakie panują na polskim rynku kont osobistych. Wszystkie operacje bankowe zarówno w oddziale jak i online mam za darmo, bankomaty też. Jedyna rzecz za którą płacę to przewalutowanie jak wybieram kasę np. w Polsce.

Przyjrzałem się bliżej ofertom BZWBK, ING, Inteligo, mbank i DB. Z mojego konta w euro nie mam zamiaru rezygnować a na codzienne wydatki związane z życiem w Polsce potrzebuję konta w PLN. Wydaje mi się że najtaniej wychodzi konto Inteligo.

BZWBK ma mało bezpłatnych bankomatów i drogie przelewy zagraniczne,

ING zdziera 9zł za wpłaty i wypłaty w oddziale i chyba 5zł za kartę,

mbank nie ma oddziałów (jak coś padnie to się będę tłukł po infoliniach),

DB życzy sobie sporo za wpłaty w oddziale (10zł) i za przyjęcie przelewu zagranicznego (30zł) (i podobno obsługa konta online jest delikatnie mówiąc przestarzała i wolna)...

W Inteligo miałbym darmowe wpłaty i wypłaty w placówkach PKO (które są prawie na każdym "zadupiu"), w najgorszym wypadku 12zł opłaty rocznej za używanie karty, warunek z saldem 100zł mi nie przeszkadza, bankomatów PKO i BZWBK razem też trochę jest, przyjęcie przelewu sepa 5zł, wysłanie przelewu sepa 8zł (sporadycznie będę korzystał z obydwóch opcji więc się bardziej opłaca niż te 30 zł w DB), możliwość płatności kartą w internecie, a za granicą będę używał swojego konta w euro więc PLNów wybierał nie będę...

Uważacie że konto w Inteligo w moim przypadku będzie najlepsze czy możecie mi polecić coś jeszcze korzystniejszego?

Pozdrawiam
wlazly18

napisał piotrek » 2010-09-22, 10:33

Jesli szukasz konta ze spora iloscia oddzialow w ktorych mozna wplacac i wyplacac pieniadze to mysle ze Inteligo, to najlepszy wybor.
Oddzialow bardzo duzo w calej Polsce, w maju dodatkowo obnizyli oplaty. Sam mam konto inteligo od kilku lat i moge co go smialo polecic.
piotrek